Ediția: Luni 13 ianuarie 2025 Nr. 6791
Ediția: Luni 13 ianuarie 2025 Nr. 6791

GALERIE FOTO: Plăcintă oltenească


www.traditiiculinareromanesti.ro

Ingrediente:
aluat de foietaj (din 200 g făină Gold Maya, 200 g unt nesărat, 1/4 sare,100 ml. apă rece)
2 tije de praz
200g brânză telemea
sare, piper
1 gălbenuș de ou
50 ml. lapte

  Preparare aluat foietaj:

Se pune făina Gold Maya într-un castron și se presară cuburile de unt la temperatura camerei și tăiate în bucăți egale deasupra ei. Se amestecă făina cu untul astfel încât cuburile să fie acoperite. Se toarnă apă rece pe toată suprafața făinii și se începe frământarea aluatului în felul următor: se pune palma sub făină, se aduce deasupra untului și se apasă cu podul palmei. Se continuă această mișcare până când se încorporează toată făina. După ce a fost încorporată toată făina, se răstoarnă aluatul pe masa de lucru pe care a fost presărată făina. Se întinde aluatul sub formă dreptunghiulară de un deget grosime și se împăturește în 3. Se întoarce aluatul cu partea împăturită în jos se rotește bucata de aluat la 90 de grade și se repetă întinderea și împăturirea în trei. Se pune aluatul la frigider 30 minute.

  Mod de preparare umplutură:

Se curăță prazul, se taie rondele și se fierbe aproximativ 1 minut în apă sărată. Apoi se strecoară și se lasă să se scurgă într-o sită. Telemeaua se taie cubulețe.
Aluatul se întinde pe o planșetă și se taie în dreptunghiuri mai mici. Fiecare dreptunghi nou format se întinde cu sucitorul pentru a se subția aluatul, iar la mijloc se adaugă amestecul din praz și brânză. Se împăturește în două, pe lungime, se rulează și se așează ruloul într-o tavă unsă cu ulei. Pentru a prinde o culoare frumoasă, se pot unge cu un amestec de gălbenuș cu puțin lapte. Se introduce tava în cuptorul incins, până ce plăcintele se rumenesc deasupra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?