Laura Breană, cea care a scris despre realizările excepționale ale acestui băiețel, și care este și voluntar de Cruce Roșie, l-a înscris pe Darius în competiție din partea Filialei de Cruce Roșie Vrancea, conform regulamentului Galei. Articolul său, al cărui protagonist este excepționalul băiețel din urbea noastră, a ajuns sub ochii juriului, iar minunea… s-a întâmplat! Dintre sute de candidaturi, Darius a fost nominalizat ca finalist, alături de încă patru persoane, la categoria „Oameni cu desăvârșire”.
Special pentru el, o echipă de filmare a TVR a venit luna trecută la Focșani și a realizat, pentru Gală, un film cu el, cu modul în care acest copilaș, ce nu se poate mișca absolut deloc de la gât în jos (și cărora medicii nu au putut să-i găsească vreun diagnostic), reușește să scrie pe caiete, să picteze, să scrie la tablă, să lucreze pe tabletă cu touch-screen ținând stiloul, pensula, markerul cu gurița. Echipa TVR a filmat atât la școală, pentru că Darius frecventează zi de zi Școala nr. 10 din Focșani, participând la ore împreună cu tatăl său, cât și acasă.
Copilul are o inteligență peste medie, depășind cu mult nivelul cerințelor clasei a II-a în care este acum. Reușitele lui incredibile (ce depășesc chiar și capacitățile unui copil fără dizabilități), eforturile impresionante ale părinților săi și modul în care acest băiețel s-a integrat în comunitate sunt, practic, unice! Iar aceste lucruri merită tot respectul și admirația noastră! Darius și familia lui sunt realmente o lecție de viață pentru întreaga societate!
Motto-ul Galei: „Promovează abilitatea”
A 5-a ediție a Galei Persoanelor cu Dizabilități s-a desfășurat sub motto-ul „Promovează abilitatea” și a propus, anul acesta, un nou regulament de concurs, care a permis prezentarea unui număr impresionant de povești de succes. Fiecare dintre cele cinci secțiuni ale Galei va aduce pe micile ecrane, într-o emisiune ce va fi transmisă pe 29 decembrie, de la ora 17.00, pe TVR 1, cinci povești ale celor care au reușit să privească dincolo de dizabilitate. Cele cinci secțiuni ale Galei au fost: „Oameni cu desăvârșire”, „Porți deschise”, „Angajatorii abilității”, „Comunică abilitatea” și „Școala tuturor abilităților”.
Gala Persoanelor cu Dizabilități presupune o recunoaștere publică, prin premiere, a unor activități, proiecte personale sau publice ale persoanelor sau organizațiilor participante. Secțiunea „Oameni cu desăvârșire”, în cadrul căreia Darius Hoțescu a fost desemnat ca finalist, promovează persoane cu dizabilități ale căror realizări în plan educațional/ academic, în sport și în comunitate au dat la o parte barierele impuse de societate și au schimbat mentalități despre dizabilitate. Aceste persoane pot deveni, prin realizările lor, așa cum sunt cele ale lui Darius, modele de urmat pentru ceilalți. „O dizabilitate poate fi o limită sau un punct de start pentru depășirea limitelor personale. Există persoane cu dizabilități care dau dovadă de un curaj și o forță extraordinare. Văzându-le și ascultându-le povestea de viață, oricine capătă încredere în forțele proprii”, transmit organizatorii.
Candidatura lui Darius a fost supusă jurizării, criteriile pentru candidații la această categorie fiind extrem de clare. Astfel, s-au urmărit: realizările persoanei cu dizabilități în educație / școală, în sport și comunitate versus condiție medicală și bariere impuse de mediu (social, arhitectural, de atitudini, practici etc); impactul realizărilor în școală / în comunitate; originalitatea cazului (care a vizat cât de impresionante sunt eforturile făcute de persoana cu dizabilități pentru a-și dovedi abilitățile).
„Monitorul de Vrancea” îi transmite lui Darius Hoțescu și familiei lui felicitări din toată inima! Și mult, mult succes în continuare!