Mergeți cu microbuzul și aveți surpriza ca un tânăr să vă provoace să citiți pe parcursul celor câțiva kilometri până la destinație? Sunteți internat într-un salon de spital și dintr-o dată vă deschid ușa câțiva adolescenți care se instalează confortabil și…. vă fac să uitați de boli și să călătoriți prin alte lumi, citindu-vă cu talent, dintr-o carte? Așteptați la semafor, mergeți pur și simplu pe stradă, stați la un rând și cineva, cu zâmbetul pe buze, vă întinde o hârtiuță cu un citat din opera unui scriitor, îndemnându-vă la meditație? Să nu vă surprindă! Aceștia, fie ei copii, adolescenți, tineri sau oameni aflați la a treia tinerețe sunt… BiblioPovestașii! Da, ați auzit bine! Sunt cei 70 de voluntari care aduc povestea, cartea, cuvântul atât de aproape de dumneavoastră, atât de aproape încât să vă pătrundă în suflet! Și nu doar atât! Ei sunt voluntarii Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu”, inima Programului de voluntariat „BiblioPOVESTAÅII” din proiectul național „Raftul cu inițiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”, ce a fost lansat ieri, ca un eveniment distinct din cadrul Târgului de Carte.
Zeci de voluntari de toate vârstele și nu numai, s-au întâlnit, ieri, la sediul central al Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, ca să dea startul Programului de voluntariat „BiblioPOVESTAÅII” din proiectul național „Raftul cu inițiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”. Scopul acestui program este promovarea lecturii și crearea de servicii noi în bibliotecile publice din județul Vrancea, cu sprijinul voluntarilor. Parteneri ai Bibliotecii Județene în acest program sunt Consiliul Județean și Primăria Focșani, Inspectoratul Școlar Județean și SC Transport Public SA, iar sponsori sunt supermarketul Carefour și firma Laris.
Programul se derulează în perioada octombrie 2014 – iunie 2015 la nivel județean, prin implicarea bibliotecilor publice din Focșani, Odobești, Mărășești, Adjud, Panciu, Broșteni, Gugești și Homocea și include patru direcții de implicare a bibliotecarilor și voluntarilor selectați. Astfel, va demara o Campanie de promovare a lecturii și a serviciilor bibliotecii publice în comunitatea vrânceană prin interpretarea, dar și crearea de povești prin metoda Storytelling (arta povestirii) în spații neconvenționale din Focșani, Odobești, Mărășești, Adjud, Panciu, Broșteni, Homocea și Gugești.
Totodată, va fi creat un club al liceenilor numit „Fără ură prin LECTURÄ”. În cadrul acestuia, adolescenții vor participa la debate-uri lunare contribuind împreună la campania Consiliului Europei dedicată discursului online anti-discriminare și ură în rândul tinerilor. O altă direcție a programului constă în crearea de biblioteci mobile în mijloace de transport în comun, astfel încât oamenii să citească în călătoriile lor, să împrumute cărțile sau să doneze chiar ei cărți pe care să le citească întreaga comunitate.
Nu în ultimul rând, sunt organizate cursuri pe diferite teme create și susținute tot de voluntari, de la elevi la pensionari, oameni de toate vârstele și de diverse profesii, care vor să împărtășească din cunoștințele și abilitățile lor copiilor, tinerilor, adulților și vârstnicilor vrânceni.
Printre primii BiblioPovestași din țară
La lansarea Programului au fost prezenți, ieri, alături de voluntarii care au reușit să transmită tuturor emoție, bibliotecari din cele șapte biblioteci partenere, prieteni ai instituției de cultură, oameni din urbea noastră care au asistat cu interes și curiozitate la desfășurarea evenimentului, care a fost deschis de Teodora Fîntînaru, directorul Bibliotecii Județene. „Vă mulțumim pentru încrederea pe care ne-o acordați, pentru că ați ales acest nou drum care este o cale de a aduce mai aproape de bibliotecă, comunitatea. Ați răspuns unei activități inovative, de anvergură, și totul vi se datorează dumneavoastră, voluntarilor, precum și oamenilor minunați ai bibliotecii, celor doi colegi formatori în acest program: Margareta Tătăruș și Nicoleta Oprișan. Vă mulțumim tuturor!”, a spus Teodora Fîntînaru.
La eveniment a participat și Corina Pintea, coordonator al proiectului „Raftul cu inițiativă”, care a venit de la Cluj special pentru această lansare. „Eu vin de la Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat ProVobis, care promovează voluntariatul în România. Și ne-am propus să-l promovăm și dezvoltăm și în instituțiile publice, în biblioteci. Biblioteca Vrancea este una din cele 16 de la nivel național ce a fost selectată să fie parte din acest program pilot. Dorim să construim un spațiu în bibliotecă în care oricine să simtă că poate să dea ceva înapoi comunității. Dorim ca oamenii să vină cu încredere în bibliotecă și să descopere că pot face ceva frumos pentru locul în care trăiesc. Vă felicit că ați decis să susțineți programul. Voi, voluntarii, sunteți ambasadori ai bibliotecii în comunitate. Aveți aici oameni bine pregătiți, cu idei sclipitoare și mai ales dedicați, împreună cu care puteți face lucruri minunate!”, a spus Corina Pintea.
La lansarea de ieri a participat și Vasilica Zaharia, inspectorul șef al ISJ Vrancea, instituție parteneră în proiect, care a adresat îndemnul de a deveni voluntari tuturor elevilor vrânceni.
Ce este BiblioPovestașul?
Margareta Tătăruș, formator în cadrul programului, a spus că „ce începe azi, o să fie de poveste! Promovăm lectura, cartea, biblioteca. Mulți au întrebat de unde ideea cu bibliopovestașii. Că sună așa, ca un fel de poștaș… Da, bibliopovestașul e… poștașul care aduce povestea la oameni! Vom ieși din bibliotecă și vom merge cu povești în foarte multe locuri, în autobuze, în spital, în azile, în parcuri, în supermarketuri, în librării, școli, grădinițe! Vom distribui cărți în autobuze cu sprijinul altui partener al nostru, SC Transport Public. Vom avea cursuri gratuite, susținute de voluntari, vom crea filmulețe pe care le vom publica în mediul online, promovând și în acest fel importanța lecturii, a bibliotecii și a voluntariatului. Azi e ziua în care vom ieși în stradă, să vedem ce spun oamenii, ce părere au că vom duce cartea acolo unde nu se așteaptă să o găsească! Nu e nevoie de talent pentru asta, ci de curaj! Cred în voi, în voluntariat, în lectură și poveste! Vom fi poștașii care vom duce mai departe povestea și cartea!”.
Câțiva dintre bibliopovestași au împărtășit, ieri, din talentul lor, cântând și interpretând câteva pasaje dintr-o carte. A încântat audiența cu glasul ei cristalin Teodora Narcisa, de 11 ani, venită tocmai de la Broșteni ca să povestească pe note muzicale, despre iarnă și ninsoare. Alții au mărturisit, cu emoție, ce înseamnă pentru ei voluntariatul și de ce s-au alăturat acestui program. „Orașul nostru are nevoie de oameni mici ca să reușim să facem ceva mare!”, a spus mezina voluntarilor, Ioana Boboc. „Voluntariatul este pentru mine materializarea bunului simț, e ca un job de suflet, e bunătate! Voluntariatul îmi place pentru că mă ajută să fiu mai bună și să fac lucruri bune! Dacă tot vrem să gândim o schimbare, atunci trebuie să o creăm noi”, a spus și Marina Șerbănuț, care prin puterea exemplului a sădit și în inima fiului ei dragostea și responsabilitatea voluntariatului. „Voluntariatul mă împlinește sufletește”, a mărturisit Stănica Bostănaru. „Am câteva cuvinte cheie: carte, poveste, rostire, cuvânt, inițiativă și bibliotecă activă!”, a spus și voluntara Cornelia Ploscaru, învățătoare pensionară.
La drum, cu cartea către oameni!
Ninsoarea ce a înveselit ieri Focșaniul, la orele după-amiezii, nu a făcut decât să entuziasmeze și mai mult și să creeze decorul perfect pentru prima plimbare a povestașilor printre locuitorii urbei. Ei au atras atenția trecătorilor cu mesajele purtate printre fulgi – citate din operele unor scriitori: „Citește o mie de cărți și cuvintele tale vor curge râu!”; „Deschide cartea ca să înveți ce au gândit alții; închide cartea ca să gândești tu însuți”; „O carte este un dar pe care îl poți deschide iar și iar”; „Două lucruri esențiale te fac înțelept: cărțile citite și oamenii întâlniți” etc.
Probabil vă întrebați câți mai cred, astăzi, în astfel de cuvinte…? Bibliopovestașii și-au propus să meargă printre oameni, însoțiți de cuvânt, de poveste, ceas de ceas, zi de zi, oriunde și pe orice vreme, până când îi va face pe cei ce nu mai cred, să creadă iar! Să creadă în lectură, în carte, în povești, în toate aceste lucruri, singurele care apropie, peste generații, suflet de suflet astfel încât nimeni, niciodată, să nu se simtă singur! Pentru că în mod cert, „cărțile sunt ceea ce conectează generații de oameni de-a lungul miilor de ani”.