Ediția: Luni 13 ianuarie 2025 Nr. 6791
Ediția: Luni 13 ianuarie 2025 Nr. 6791

GALERIE FOTO: Reţete de Sfântul Andrei: Turtuca şi Covașa – băutura anti-strigoi


În calendarul popular, Sfântul Andrei este denumit Sântandrei dar și Moș Andrei, Andrei de iarnă sau Indrea, fiind sărbătorit la datã fixă, în 30 noiembrie, iar în calendarul ortodox este ziua Sf. Apostol Andrei Cel Dintâi Chemat, Ocrotitorul României. Noaptea Sfântului Andrei este marcată de obiceiuri și tradiții precreștine, vizând protecția oamenilor și animalelor, precum și de practici premonitorii și ritualuri de dragoste.”Turtuca de Andrei” este un tip de turtiță tradițională din făină de grâu, ca o plăcintă foarte subțire care se prepară de către fetele de măritat, cu o zi înainte de Sfântul Andrei pentru a-și afla ursitul.
Conform tradiției, turtuca se făcea foarte sărată iar fata trebuia să o mănânce înainte de culcare, fără să bea apă după ea. Se credea că baiatul pe care-l visa că-i aduce apă ca să-și potolească setea era cel care urma să-i ceară mâna de Anul Nou.

     Ingrediente

•    500 g făină Gold Maya,
•    250 ml. apă călduță
•    25 g. drojdie
•    o linguriță sare (sau mai multă pentru a respecta tradiția)
•    ulei pentru prăjit (opțional, dacă nu se coc în cuptor sau pe plită)

  Mod de preparare

Se înmoaie drojdia în apă călduță și se amestecă bine. Într-un castron se pune făină Gold Maya, se face o groapă și se pune drojdia înmuiată amestecându-se cu puțină făină și se lasă la crescut 30 minute. După ce s-a umflat destul, se frământă bine cu făină și sare până ce se obține un aluat potrivit de tare, care nu se lipește de mână.
Se presară aluatul cu făină, se netezește și se lasă să mai crească, 40-50 de minute până și-a dublat volumul. Apoi se taie din el 6 bucăți din care se modelează 6 turte rotunde și subțiri. Fiecare turtucă se prăjește în ulei sau se coace în cuptor.

  Secretul bucătarului

Pentru a-i păstra gustul tradițional, este preferabil ca turtuca să se coacă pe plită sau pe grătar.

  Despre campanie

Campania de comunicare online „Cultura și tainele pâinii” este derulată de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya, în perioada iunie 2014 – mai 2015. Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe site-ul www.desprepaine.ro, pe blogul  www.desprepaine.wordpress.com și pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/desprepaine

   Covașa – băutura anti-strigoi

    Noaptea de Santandrei este considerată, în mitologia românească, o noapte nefastă, în care spiritele morților, strigoii și moroii umblă pe pământ, se războiesc între ei la hotare și atacă oamenii pentru a le suge sângele. De aceea, oamenii consumă usturoi și o băutură ritualică, numită covașă, care să-i protejeze de spiritele rele. Rețetă preluată si adaptată după folcoristul Mihai Lupescu (Din bucătăria țăranului român) în cadrul campaniei de comunicare online „Cultura și tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications și Gold Maya. .

   Ingrediente

•    3-4 pumni de mălai Gold Maya (un pumn = cât se ia cu ambele palme făcute căuș)
•    1 pumn de făină de grâu Gold Maya
•    puțin borș
•    20 l apă caldă

  Mod de preparare

Într-o putină de aproximativ 20-30 litri se pune mălaiul bine cernut prin sita deasă și amestecat cu un pumn de făină de grâu Gold Maya, se face un cuib în el și se pune puțin borș. Se adaugă treptat apă fierbinte, amestecându-se încontinuu cu făcălețul, până ce se obține o compoziție vâscoasă (un fel de terci). Se lasă 5-6 ore la căldură, până ce începe să fermenteze, apoi se fierbe la foc potrivit, într-un ceaun, până se mai îngroașă. Gustul băuturii este dulce-acrișor, asemănător cu cel al brăgii.

  Secretul bucătarului

Covașa se umple întotdeauna seara, se lasă la căldură, iar a doua zi dimineața se fierbe.

                                        Larisa Toader
                    Managing Director Russenart Communications
                                Larisa.toader@russenart.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?