Președintele Fundației „Cartea Călătoare”, Mircea Bucur, susține că Asociația Nevăzătorilor din România (ANR) nu a semnat niciun contract de consultanță cu instituția focșăneană, în cadrul proiectului de integrare pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități de vedere. Într-un comunicat de presă, el a precizat că fundația pe care o conduce nu a primit niciun leu de la ANR din contracte de prestări servicii în cadrul acestui proiect, așa cum a arătat presa centrală.
„Ieri (miercuri-n.r.) la ora când m-ați sunat să fac un comentariu asupra articolelor apărute în presă cu privire la ancheta DNA, nu citisem toate articolele care au stat la baza documentării articolului dvs. Acum pot să vă confirm următorul fapt: articolul apărut în România Liberă care afirma că: „Ulterior, între ANR și fundația «Cartea Călătoare», respectiv fundațiile controlate de Pietroșel Constantin vor fi/ au fost încheiate contracte de prestări servicii de consultanță, cu caracter fictiv, prin care Ruba Sergiu-Radu va justifica transferul sumei de 20.000 lei către fundația «Cartea Călătoare» și a celei de 80.000 lei către fundațiile lui Pietroșel Constantin” este o pură invenție în ceea ce privește Fundația Cartea Călătoare. ANR nu a semnat nici un contract de consultanță cu Fundația Cartea Călătoare și desigur nu s-a virat nicio sumă în acest sens. În acest proiect, Fundația Cartea Călătoare nu a avut nicio responsabilitate cu privire la angajarea la finele proiectului a 250 de nevăzători și nici în activitatea de predare a cursurilor online. Este drept că noi am încurajat angajarea nevăzătorilor, dovadă că pe parcursul acestei proiect au fost angajați și plătiți 20 de instructori nevăzători în cadrul activității de predarea cursului TIC la sală, în care au fost cursați 509 nevăzători în toată țara. În cei 18 ani de când funcționează Cartea Călătoare, oriunde a fost posibil am lucrat cu nevăzători implicați în toate proiectele noastre. Dovada o puteti afla de la toți nevăzătorii din țară care ne cunosc”, se arată într-un comunicat de presă semnat de Mircea Bucur.
Responsabilitatea gestionării proiectului aparține ANR
Potrivit Mediafax, reprezentanții Siveco au precizat ieri, într-un comunicat, că gestionarea activităților din proiectul de formare în domeniul TIC a persoanelor cu dizabilități vizuale a fost responsabilitatea ANR, iar compania nu a efectuat nicio achiziție în cadrul proiectului. Precizările din partea companiei Siveco vin după ce în presă au apărut informații conform cărora, potrivit unor surse DNA, președintele ANR, Sergiu Radu Ruba, și fostul președinte al Siveco Irina Socol ar fi convenit să „fabrice” documente pentru a justifica anumite cheltuieli în cadrul proiectului, astfel încât să obțină, în mod ilegal, bani din bugetul UE și cel național.
Reprezentanții Siveco spun că responsabilitatea gestionării activităților din proiect aparține coordonatorului de proiect – Asociația Nevăzătorilor din România -, și nu companiei, care a avut în acest proiect calitatea de partener 2. Astfel, Asociația Nevăzătorilor era responsabilă de analiza necesităților de structurare a formării, activitățile de asistență și consiliere pentru integrarea pe piața muncii, activitățile de Achiziții, Audit, Informare și Publicitate, monitorizarea tuturor activităților și controlul progresului proiectului, iar Fundația Cartea Călătoare, partenerul 1 în proiect, răspundea de realizarea și furnizarea cursurilor în format clasic către grupul țintă și de activități de asistență și consiliere pentru integrarea pe piața muncii, potrivit comunicatului companiei.
Ei mai precizează că Irina Socol nu a participat niciodată la niciuna dintre ședințele derulate în cadrul proiectului, iar Gabriela Mârze, angajat Siveco, nu a deținut și nu a exercitat niciodată atribuții de administrare a fondurilor rambursate în proiect în numele solicitantului ANR și nu a primit nicio împuternicire în acest sens de la directorul ANR Sergiu-Radu Ruba.
Procurorii DNA au făcut marți percheziții la sediul ANR, vizându-i, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, pe responsabilii echipei de management a proiectului „Integrarea pe piața muncii și incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități vizuale printr-un program practic de formare în domeniul TIC”. Direcția Națională Anticorupție arăta, într-un comunicat de presă, că în acest dosar se fac cercetări care vizează „suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise în perioada 2010 – 2014”.