Agenții economici din județul Vrancea pot face propuneri pentru calificările din învățământul profesional pentru anul școlar 2015-2016. Potrivit unei note trimise de Ministerul Educației Naționale, prin Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, agenții economici de la nivelul fiecărui județ trebuie să completeze și să transmită, până pe 19 decembrie, solicitările de școlarizare în învățământul profesional cu durata de 3 ani pentru anul școlar 2015-2016. Cererile completate trebuie transmise la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vrancea. „Agenții economici au primul cuvânt în solicitarea de calificări de care au nevoie în următorii ani. Ei trebuie să completeze o solicitare de școlarizare în învățământul profesional cu durata de trei ani pentru anul școlar 2015 – 2016. Termenul limită de trimitere a formularului este 19 decembrie. În acest fel se încearcă acoperirea nevoilor pieții de muncă la nivel de județ cu calificări cerute de agenții economici”, a spus Tincuța Zahariuc, inspector școlar pentru învățămant profesional și tehnic.
În articolul 8 din Ordinul 3136/2014 privind organizarea, funcționarea, admiterea și calendarul admiterii în învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani se precizează următoarele: (1) Învățământul profesional cu durata de 3 ani se organizează numai în unitățile de învățământ care anexează la propunerea privind planul de școlarizare contracte-cadru încheiate cu operatorii economici/ instituții publice, prin care se stabilesc obligațiile privind: a) organizarea și desfășurarea procesului de formare pentru obținerea calificării profesionale a elevilor și a stagiilor de pregătire practică, precum și proiectarea curriculumului în dezvoltare locală; b) asigurarea condițiilor tehnice și a resursei umane necesare pregătirii practice a elevilor din învățământul profesional; c) asigurarea condițiilor tehnice și a resursei umane necesare pentru organizarea și desfășurarea examenului de certificare a calificării profesionale a elevilor. (2) Contractele-cadru sunt acorduri generale încheiate de către unitățile de învățământ cu operatorii economici/ instituțiile publice partenere pe o durată de minimum 3 ani, care stau la baza contractelor de pregătire practică a elevilor din învățământul profesional.
La articolul 14, se stipulează că stagiile de pregătire practică se realizează, de regulă, la operatorul economic/ instituția publică parteneră. Pentru a răspunde nevoilor angajatorilor, în special din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, IMM, stagiile de pregătire practică pot fi organizate și în unitatea de învățământ, dacă sunt îndeplinite simultan următoarele condiții: a) unitatea de învățământ dispune de ateliere dotate corespunzător și de resursa umană calificată pentru desfășurarea pregătirii practice a elevilor și asigură împreună cu operatorii economici/ instituțiile publice partenere materiile prime și materialele necesare dobândirii de către elevi a competențelor profesionale; b) condițiile de organizare și desfășurare a stagiilor de pregătire practică în unitatea de învățământ sunt reglementate în contractele-cadru cu operatorii economici /instituțiile publice partenere.
Pentru organizarea stagiilor de pregătire practică în unitatea de învățământ, aprobarea este dată de inspectorul școlar general, la cererea unității de învățământ, avizată de inspectorul școlar pentru învățământul profesional și tehnic. „Agenții economici au un rol foarte important în propunerea planului de școlarizare pentru anul viitor, având în vedere că învățământul profesional de trei ani presupune o legătură foarte strânsă între ei și unitatea de învățământ. De menționat este faptul că stagiile de pregătire se defășoară la agentul economic, acesta putând contribui efectiv la pregătirea resursei umane de care are nevoie”, a spus Mihai Fâsan, inspector pentru învățămant profesional și tehnic.
Formularul ce trebuie completat de agenții economici AICI