Un tânăr de 21 de ani, din București, judecat într-un dosar de înșelăciune, alături de alte persoane, s-a întors în arest. În cazul său, judecătorii au înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea a arestului preventiv. Măsura a fost dispusă luni, de magistrații Judecătoriei Adjud. „La data de 24 noiembrie a.c., Judecătoria Adjud a emis mandatul de arestare preventivă nr. 1/J pe numele lui S. Bogdan Cristian, de 21 ani, din municipiul București, întrucât a încălcat cu rea-credință măsura preventivă a arestului la domiciliu, părăsind imobilul de domiciliu fără permisiunea organului judiciar. Cel în cauză a fost depus în arestul IPJ Vrancea”, a precizat inspectorul principal Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea.
Bogdan Cristian Staicu a fost arestat preventiv, împreună cu alte persoane, în vara acestui an. Apoi, măsura arestului preventiv a fost înlocuită cu cea a arestului la domiciliu. Din câte se pare, băiatului nu i-a plăcut acasă, așa că a părăsit domiciliul, din București, deși nu avea voie să facă acest lucru. Polițiștii, care se ocupau de supravegherea lui, au fost pe fază și l-au prins pe tânăr când a încălcat condițiile impuse de instanță. Așa se face că el a fost prezentat din nou magistraților Judecătoriei Adjud, care au dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a arestului preventiv.
Bogdan Cristian Staicu a ajuns după gratii pentru că a înșelat mai multe persoane, el fiind acuzat că aduna banii proveniți din infracțiuni. Împreună cu alți trei bărbați, aflați după gratii în Penitenciarul Giurgiu, a înșelat 10 persoane din mai multe județe, cele mai multe din Vrancea. Celor patru le-au venit de hac polițiștii vrânceni. Oamenii legii au stabilit că în perioada 09 aprilie – 17 iunie, în timp ce executau pedepsele privative de libertate, cei trei deținuți au apelat cinci persoane din județul Vrancea, alte persoane din județul Bacău, dar și câteva din județul Mehedinți, pe care le-au înșelat prin metoda «accidentul», prejudiciindu-le cu sume cuprinse între 2.000 – 10.000 lei, valoarea totală a pagubei fiind de 43.000 lei.
Oamenii legii au mai stabilit că cei trei bărbați care se aflau în penitenciar i-au solicitat, prin intermediul telefoniei mobile, Auricăi D., din Odobești, suma de 10.000 lei. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate, întrucât persoana căreia escrocii i-au cerut să ridice banii de la persoana vătămată, șofer la o firmă de transport marfă din Focșani, s-a prezentat la sediul IPJ Vrancea, unde i-a predat.
Polițiștii vrânceni în colaborare cu cei din din Giurgiu și Buzău, în baza actelor de autorizare emise de Judecătoria Adjud, au efectuat o percheziție la Penitenciarul de Maximă Siguranță Giurgiu, în camera de deținere în care se aflau încarcerați cei trei infractori. Acolo au fost găsite trei terminale mobile, șase cartele SIM, două căști audio și un încărcător de telefon, toate improvizate, precum și înscrisuri ce conțineau nume de persoane și numere de telefon.
Perchezițiile de la Penitenciarul Giurgiu au fost efectuate după ce, la data de 30 aprilie, o bătrână de 82 de ani, din Pufești, a fost înșelată prin aceeași metodă, atunci fiind trimis să ridice banii un taximetrist din Focșani. Bătrâna din Pufești a fost contactată pe telefonul fix de o persoană necunoscută, care i-a spus că este fiul său, de la Botoșani. Bărbatul i-a spus că a fost implicat într-un accident soldat cu victime și pentru a nu fi arestat are nevoie de o sumă de bani. De asemenea, i-a spus femeii că va veni cineva la ea pentru a lua 8.000 lei, bani necesari pentru despăgubirea victimelor.
Bătrâna s-a conformat, dând suma de bani unui taximetrist, trimis de escroc acasă la ea. Taximetristul a găsit-o pe bătrână plângând, iar după ce a luat banii de la aceasta și-a sunat sora, care este ofițer de poliție la București. Polițista i-a spus că ceva este în neregulă și că ar putea fi vorba de o infracțiune. După discuția cu sora sa, taximetristul a luat legătura cu polițiștii vrânceni. Între timp, la București, împreună cu polițiști de la Poliția Capitalei, a fost organizat un flagrant, fiind prins Bogdan Cristian Staicu. Tânărul a fost adus în Vrancea, iar pe data de 1 mai a fost arestat preventiv de magistrații Judecătoriei Adjud. Măsura a fost apoi înlocuită cu arestul la domiciliu, iar acum a ajuns din nou în arest.
Poliția recomandă în continuare să nu dați curs instrucțiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că sunt reprezentanții unor firme, avocați sau medici. Nu oferiți date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului. Când vi se solicită anumite sume de bani, pe care trebuie să le trimiteți în anumite conturi sau prin orice alte mijloace, fără să fiți siguri că în schimbul lor puteți primi ceea ce vi se promite, cereți cât mai multe date despre persoana care vă solicită sumele sau propuneți o întâlnire cu aceasta, pentru a se legitima și să o puteți verifica. Notați numărul de telefon de la care ați fost contactat sau de la care ați primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care vă contactează, calitatea în care se prezintă și păstrați atât apelurile cât și mesajele SMS, pentru ca aceste date să poată fi verificate de organele de cercetare penală, în eventualitatea în care ați fost deja prejudiciați.