Andreea Elena Pascaru, trimisă în judecată în luna mai pentru înșelăciuni prin metoda „premiul”, a fost condamnată la închisoare. Ea a primit o pedeapsă de 2 ani și șapte luni de închisoare cu suspendare și 30 de zile de muncă în folosul comunității. Mai mult, părțile vătămate s-au constituit părți civile în dosar, iar inculpata va trebui să le dea aproape 12 mii lei. Soluția a fost dată de magistrații Judecătoriei Focșani și nu este definitivă.
„(…) condamnă pe inculpata Pascaru Andreea Elena, la pedeapsa de 1 an și 7 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la înșelăciune. (parte vatamată Rădulescu Teodora). (…) condamnă inculpata la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la înșelăciune (parte vatamată Buzățelu Valerica) (…) contopește pedepsele și aplică inculpatei pedeapsa de 2 ani și 7 luni închisoare. (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. (…) obligă inculpata ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a. să se prezinte la Serviciul de Probațiune, la datele fixate de acesta; b. să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; c. să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, precum și întoarcerea; d. să comunice schimbarea locului de muncă; e. să comunice informații și documentele de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență. (…) obligă inculpata să presteze 30 de zile muncă neremunerată în folosul comunității, la Primaria comunei Albești, județul Vaslui. (…) obligă inculpata către partea civilă Rădulescu Teodora la plata sumei de 1650 lei, iar către Buzățelu Valerica la plata sumei de 10.000 lei, ambele cu titlu de despăgubiri civile. (…) Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare pentru procuror, părțile civile și inculpată. Pronunțată în sedință publică, astăzi, 25.11.2014”, se arată în soluția dată de magistrații Judecătoriei Focșani.
Păcălite de persoane necunoscute
Faptele au fost comise în perioada septembrie-octombrie 2012. Astfel, pe 24 septembrie 2012, una dintre părțile vătămate, care se afla acasă la mama sa, în Dumitrești, a fost contactată pe telefonul fix de o persoană necunoscută. Aceasta i-a spus că se numește Toma și că este directorul Romtelecom București. Toma, directorul imaginar al companiei de telefonie fixă, i-a spus femeii că a fost organizată o tombolă și că numărul său este printre cele câștigătoare. Tinerei i s-a comunicat că premiul pe care îl avea de ridicat era în valoare de 10.000 euro. Tot Toma i-a cerut să vină la Focșani și să meargă la o anumită bancă, pentru a achita suma de 1.600 lei.
În după amiaza zilei de 24 septembrie, în jurul orei 14.30, tânăra a ajuns la sediul unității bancare indicate și a depus suma de 1.650 lei pe numele inculpatei Andreea Elena Pascaru. După ceva timp, Toma a sunat-o din nou pe victimă și i-a mai cerut încă 3.500 lei, sumă pe care aceasta a trimis-o pe același nume, fără să se întrebe de ce îi tot cere un necunoscut bani. După ce a trimis banii, ea a fost contactată din nou și i s-a spus că programul la bancă s-a încheiat și că va fi contactată în ziua următoare pentru a primi informații cu privire la modalitatea de ridicare a premiului.
Vrânceanca nu și-a pus nicio întrebare nici de data aceasta și a așteptat răbdătoare ziua următoare, în speranța că va intra în posesia premiului promis. A doua zi, la ora 08.20, femeia a fost contactată din nou, de același Toma, care i-a spus că dacă va răspunde corect la 3 întrebări, premiul i se va dubla. Femeia a răspuns întrebărilor puse de necunoscut și s-a bucurat că cei 10.000 euro s-au transformat atât de simplu în 20.000 euro. Evident că dacă suma câștigată era mai mare și comisionul trebuia să fie pe măsură. Așa se face că după așa-zisa dublare a premiului, femeii i s-au mai cerut încă 3.500 lei. Nu a avut întreaga sumă, dar a ajuns la o înțelegere cu escrocul, care a fost de acord să-i trimită cei 3.068 lei pe care îi avea, sumă pusă tot pe numele tinerei care a fost condamnată acum.
În aceeasi zi, în jurul orei 11.00, vrânceanca naivă a fost sunată din nou. De această dată, la celălalt capăt al firului nu mai era Toma, ci Alexandru Teodorescu, care s-a recomandat a fi directorul băncii unde a depus banii. Acesta i-a spus că dacă vrea ca suma câștigată să i se tripleze, trebuie să mai plătească 1.600 lei. Nici de această dată vrânceanca înșelată nu a avut toți banii, dar a trimis totuși 1.160 lei. După ce a trimis banii, vrâncencei i s-a cerut să trimită chitanțele la Romtelecom București, lucru pe care aceasta l-a și făcut. În dimineața următoare, ea tot credea că a câștigat cei 30.000 de euro, așa că a sunat pe numărul de telefon de pe care fusese contactată. Telefonul era însă închis. Abia atunci și-a dat seama că a fost victima unei înșelăciuni și a sesizat poliția.
Andreea Elena Pascaru a primit bani de la încă o persoană din Vrancea. Ce-i drept, mai puțini decât în cazul anterior. În rechizitoriu se arată că pe data de 1 octombrie 2012, la ora 8.30, o persoană din județul nostru a fost contactată de o necunoscută, care s-a recomandat a fi Florina Popa, șefă la Romtelecom București, care a informat-o că a câștigat 45.000 lei. Pentru a intra în posesia banilor, femeii i s-a spus că trebuie să plătească un impozit de 1.650 lei, la o altă bancă din Focșani, tot pe numele inculpatei din dosar. Femeia a mers la bancă, a depus banii și a confirmat plata. Apoi, aceeași Florina Popa a informat-o că a mai câștigat și un apartament cu trei camere în Focșani, cerându-i pentru asta un impozit de 15.000 lei. În acel moment, victima și-a dat seama că a fost înșelată și a solicitat restituirea banilor trimiși, adică cei 1.650 lei, sumă pe care evident că nu a mai primit-o înapoi.