Forfotă mare, ieri, în Spitalul Județean de Urgență Focșani. De la portar și până la conducerea instituției, toată lumea era agitată, având în vedere că procesul de evaluare a unității a demarat. Prin secții, totul era pus în ordine, de la paturi, până la medicamentele de pe rafturi. Nici cadrele medicale sau personalul auxiliar nu erau mai prejos, fiind echipate cu uniforme medicale impecabile, având bonete pe cap și mănuși în mâini. Geamurile saloanelor nu aveau urme de degete, iar pe scări nu vedeai niciun firicel de praf. Totul funcționează ca la carte deoarece membrii Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) au ajuns la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani pentru a stabili dacă unitatea poate oferi condiții bune de tratament pacienților. Toată forfota din spital va dura aproximativ o lună de zile, exact cât se va derula procesul de evaluare.
Ieri dimineață, membrii comisiei au participat la o ședință cu medicii șefi și asistentele șefe din fiecare secție, apoi au început să ia la verficat fiecare secție și compartiment în parte. Ei vor să afle dacă Spitalul Județean de Urgență îndeplinește cei aproape 2.400 de indicatori în vederea obținerii acreditării, fără de care unitatea nu ar mai putea primi, în viitorul apropiat, bani de la bugetul de stat.
Verificările se vor încheia peste o lună, respectiv pe data de 20 decembrie. În prezent, singura unitate medicală din Vrancea care a primit certificat de la CoNAS este Spitalul Orășenesc din Panciu, astfel că în „febra” acreditării vor fi toate celelalte unități medicale cu paturi din județ, care urmează să primească vizita comisiei de acreditare anul viitor.
Acreditarea este obligatorie, deoarece va sta la baza decontării serviciilor medicale de Casa de Asigurări de Sănătate. Acreditarea spitalelor a debutat în anul 2011 și se va încheia în 2015. Este făcută cu scopul de a vedea dacă spitalele pot oferi bolnavilor servicii medicale la standarde UE. Pentru asta, fiecare spital trebuie să aibă clădiri moderne, aparatură, echipamente, personal, medicamente etc. Practic, acreditarea reprezintă pentru bolnavi garanția că în respectiva unitate sanitară sunt asigurate condiții de calitate în ceea ce privește serviciile medicale oferite.