Prefectura a cerut primăriilor din județ să asigure toate condițiile pentru ca distribuirea ajutoarelor alimentare persoanelor defavorizate să fie realizată cât mai rapid și în condiții cât mai bune. Ajutoarele alimentare ar urma să ajungă la primării cel mai probabil la începutul lunii decembrie, în funcție de graficul de livrare stabilit de firmele care au câștigat licitațiile organizate de Ministerul Fondurilor Europene.
Derularea Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) 2014 la nivelul județului Vrancea este monitorizată de un grup de lucru constituit la nivelul Prefecturii, condus de subprefectul Cristi Misăilă. Procedura prin care aceste ajutoare alimentare ajung la beneficiari este diferită față de anii anteriori. Din acest an, lista cu beneficiari este stabilită la nivel centralizat, iar licitațiile pentru alimente sunt organizate de Ministerul Fondurilor Europene. O altă noutate este introducerea cuponului uninominal, obligatoriu pentru ridicarea alimentelor. Centralizarea întocmirii listelor are însă riscul omisiunii a unor persoane care îndeplinesc toate condițiile, iar pentru a preveni apariția unor asemenea incidente, cei de la Prefectură au cerut Ministerului Muncii o listă a beneficiarilor ajutoarelor alimentare.
Subprefectul Cristi Misăilă ne-a declarat că au fost urmate toate procedurile legale pentru ca distribuirea alimentelor către beneficiari să decurgă în condiții cât mai bune și cât mai rapid. Astfel, li s-a solicitat primăriilor să comunice spațiile pe care le vor utiliza la depozitarea alimentelor, atunci când acestea le vor fi transmise de către firmele furnizoare. De asemenea, a fost solicitată o listă a beneficiarilor pentru a fi identificate cazuri în care cupoanele folosite pentru ridicarea alimentelor nu au ajuns la aceștia. „Am solicitat o listă cu toți beneficiarii cărora le-au fost transmise cupoanele încât să îi putem identifica pe cei care trebuiau să le primească, dar nu le-au ajuns acasă”, a precizat subprefectul Cristi Misăilă.
Cine primește ajutoare
Ca în fiecare an, alimentele care nu au fost distribuite beneficiarilor vor fi împărțite celor aflați pe listele suplimentare. Aceste liste vor conține persoanele care îndeplineau condițiile, dar au fost omiși de pe prima listă, precum și pe cei care au îndeplinit condițiile după finalizarea primei liste.
Subprefectul Cristi Misăilă a explicat că distribuirea ajutoarelor către beneficiari va fi făcută în termen de 30 de zile de la recepția la primăria localității.
Comparativ cu anii anteriori, firmele cărora le-au fost atribuite contracte în urma câștigării licitațiilor publice organizate de MFE vor livra aceste ajutoare alimentare direct primăriilor. Pachetele cu alimente vor fi ridicate de beneficiari doar pe baza cuponului și a documentului de identitate. Cuponul este netransmisibil și cuprinde datele de identificare a beneficiarului, precum nume, prenume, CNP, domiciliu. Acestea sunt tipărite de Imprimeria Națională, iar distribuirea este realizată de Poșta Română.
Potrivit prevederilor legale valabile în acest an, valoarea coșului de alimente, respectiv ulei, zahăr, făină, mălai, paste făinoase, conserve porc, vită, pate, este de aproximativ 128 lei. Astfel, pe baza cuponului uninominal, beneficiarul primește 4 litri de ulei, 4 kilograme zahăr, 4 kilograme de făină albă, 4 kilograme de făină de mălai, 2 pungi de paste făinoase (400 gr), 8 cutii conservă de carne de porc (300 gr), 6 cutii conservă de carne de vită (300 gr) și 10 cutii conservă pate de ficat (200 gr).
Legea prevede că de acest program beneficiază familiile și persoanele singure cărora le este stabilit dreptul la un venit minim garantat; șomerii care primesc o indemnizație lunară de până la 400 de lei, precum și cei care nu mai primesc această indemnizație; pensionarii sistemului public de pensii cu o pensie de sub 400 lei/lună; pensionarii sistemului public de pensii beneficiari ai indemnizației sociale, al căror venit se află sub 400 lei/lună; persoanele cu handicap grav și accentuat, neinstituționalizate, adulți și copii; persoanele beneficiare ale prevederilor Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război, cei care primesc alocație pentru susținerea familiei.