Două intervenții pentru stingerea incendiilor au avut pompierii, ieri dimineață, la Păulești și în satul Rucăreni, comuna Soveja. În jurul orei 06.50, un apel primit prin 112 la dispeceratul ISU – Ambulanță anunța producerea unui incendiu la gospodăria numitei A. I., din Păulești. Pentru localizarea și lichidarea flăcărilor, au acționat pompierii militari din cadrul Stației Vidra și membrii serviciilor voluntare pentru situații de urgență din localitățile Tulnici și Păulești, în total fiind concentrate la fața locului patru autospeciale de lucru cu apă și spumă.
În urma incendiului, locuința a fost avariată în proporție de aproximativ 80%. Astfel, au ars acoperișul, confecționat din lemn cu învelitoare din tablă și țiglă, pe o suprafață de aproximativ 200 mp, obiecte de uz casnic și articole de mobilier. De asemenea, au ars două anexe gospodărești, construite pe o suprafață de aproximativ 50 metri pătrați, iar în urma verificărilor efectuate, s-a constatat că evenimentul s-a produs din cauza unui coș de fum deteriorat.
A doua intervenție a avut loc în satul Rucăreni, comuna Soveja. „În jurul orei 07.30, un echipaj de la Punctul de Lucru Soveja din cadrul Stației de Pompieri Panciu a intervenit, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Soveja, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în gospodăria lui I. J. din localitatea Rucăreni. Cel mai probabil din cauza amplasării necorespunzătoare a materialelor combustibile față de mijloacele de încălzire, s-a deteriorat un perete, construit din paiantă, pe o suprafață de aproximativ 4 mp”, se arată într-o informare a ISU Vrancea.
Pentru a proteja viața și bunurile, pompierii recomandă cetățenilor să acorde mai multă atenție normelor specifice de apărare împotriva incendiilor. „Astfel, asigurați verificarea, curățarea și repararea coșurilor de fum cel puțin o dată pe an, de către o persoană autorizată. Tăiați crengile copacilor aflate deasupra sau în apropierea coșurilor de fum. Amplasați materialele combustibile la distanță față de sobe. Asigurați izolarea sobei față de podea și pereții din apropiere. Folosiți doar tipul de combustibil pentru care a fost proiectat sistemul de încălzire și respectați întocmai instrucțiunile producătorului. Depozitați cenușa într-un container de metal în exteriorul locuinței și la distanță de casă, grajd, fânar, depozite etc. Amplasați un ecran în fața focarului șemineului și țineți ușița închisă la sobă. Stingeți întotdeauna focul din sobă înainte de culcare. De asemenea, puteți solicita la primărie efectuarea unui control de prevenire a incendiilor de către componenta preventivă a serviciului voluntar pentru situații de urgență. Controlul preventiv este gratuit”, transmit pompierii.