Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Fiscul a făcut un GHID pentru medici, contabili, avocaţi şi alte profesii libere


Fiscul a pregătit un Ghid pentru plata taxelor și impozitelor de către persoanele care obțin venituri din profesii libere. Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea arată că veniturile obținute de aceste persoane sunt considerate venituri din activități independente pentru care trebuie declarate și plătite impozite, taxe, contribuții și alte sume la bugetul general consolidat.
    Veniturile din profesii libere cuprind veniturile obținute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfășurate în mod independent, în condițiile legii. „Persoanele care obțin venituri din profesii libere au obligația depunerii formularului 220 „Declarație privind venitul estimat/norma de venit”, în termen de 15 zile de la data începerii activității, la organul fiscal în a cărui rază teritorială își au domiciliul și a efectuării de plăți anticipate”, se arată în informarea de la AJFP VRancea.     Plățile anticipate sunt stabilite de organul fiscal competent pe fiecare sursă de venit. Finanțiștii iau ca bază de calcul venitul anual estimat sau venitul net realizat în anul precedent, după caz, prin emiterea unei decizii care se comunică contribuabililor, potrivit legii. La stabilirea plăților anticipate se utilizează cota de impozit de 16%. „Plățile anticipate se efectuează în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, iar plata impozitului anual se efectuează potrivit deciziei de impunere. În cazul impunerilor efectuate după expirarea acestor termene de plată, contribuabilii au obligația efectuării plăților anticipate la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plată al anului precedent. Contribuabilii pot plăti sumele reprezentând plățile anticipate, direct la sediul organului fiscal competent, sau la unitățile bancare, prin ordin de plată”, continuă AJFP Vrancea.
    Dacă persoanele care obțin venituri din profesii libere își încetează activitatea în cursul anului fiscal precum și în situația în care își suspendă temporar activitatea, potrivit legislației în materie, aceștia au obligația de a depune la organul fiscal o „Declarație privind venitul estimat/norma de venit”. Aceasta trebuie însoțită de documente justificative, în termen de 15 zile de la data producerii evenimentului, în vederea recalculării plăților anticipate.
    Contribuabilii care realizează venituri din profesii libere au obligația de a depune formularul 200, „Declarația privind venitul realizat” până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului. Finanțiștii precizează că impozitul anual datorat se stabilește de organul fiscal competent pe baza declarației privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual impozabil și se înscrie în decizia de impunere. Diferențele de impozit rămase de achitat conform deciziei de impunere anuale se plătesc în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, perioadă pentru care nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități. De asemenea, cei care realizează venituri din profesii libere au obligația de a plăti contribuții sociale obligatorii la bugetul general consolidat.

    GHIDUL poate fi consultat AICI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?