Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat luni că propune înființarea unei comisii parlamentare care împreună cu reprezentanții instituțiilor statului și ai ONG-urilor să elaboreze o nouă legislație privind votul din străinătate.
„Este evident că România are nevoie de o nouă legislație și o nouă logistică privind votul compatrioților noștri din diaspora. În final, ieri au votat aproape 400.000 de români. Vă reamintesc că în 2009 au votat 143.000. E foarte probabil ca în 2016 să voteze și mai mulți. Deci, din acest punct de vedere, dacă va exista un acord cu cei de la ACL, vreau să facem o comisie parlamentară, împreună cu reprezentanții instituțiilor statului, ai ONG-urilor românilor din diaspora, ai noului președinte, domnul Iohannis, și la începutul anului 2015 să elaborăm legislația care să asigure participarea la vot a tuturor românilor care doresc să facă acest lucru, din țară și din diaspora”, a declarat Victor Ponta la Palatul Parlamentului.
El a adăugat că Ministerul Afacerilor Externe rămâne o instituție fundamentală a statului român. „O să încerc să salvez prestigiul MAE. Este o instituție fundamentală a statului român, care are ca atribuții reprezentarea noastră în politica externă și doar ocazional organizarea de alegeri. Domnul ministru Meleșcanu a venit în ultimul moment, a făcut tot ceea ce putea să facă din punct de vedere legal și omenesc. Oricum, domnia-sa nu a venit ca să rămână ministru de externe ci, practic, a încercat să ajute pe ultima sută de metri. Față de primul tur, 161.000 de voturi exercitate, în turul II au fost 380.000, deci cred că s-a muncit foarte mult, dar e nevoie de o schimbare de legislație pentru ca în decembrie 2016 votul în diaspora să se poată desfășura în mod normal”, a spus premierul.
Meleșcanu își cere scuze față de românii care nu au putut vota în străinătate
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a adresat, luni, scuze cetățenilor români care nu și-au putut exercita votul la secțiile de votare din străinătate, adăugând, însă, că MAE a luat toate măsurile care au depins de această instituție pentru ca votul românilor din afara granițelor să se desfășoare în condiții de „corectitudine, legalitate și neutralitate”. „MAE (…) a depus toate eforturile și a luat toate măsurile care au depins de aceasta pentru a asigura condițiile în vederea desfășurării votului în secțiile din străinătate pe un fond de corectitudine, legalitate și neutralitate. Èin să îmi exprim regretul și să adresez scuze față de acei cetățeni români care, datorită unor constrângeri ce nu au depins decât într-o anumită măsură de Ministerul Afacerilor Externe, nu au putut să își exercite dreptul de vot. Nemulțumirile și insatisfacția lor nu au trecut neobservate”, a afirmat Meleșcanu într-o declarație de presă remisă AGERPRES.
În opinia sa, este „profund regretabil” faptul că în ciuda măsurilor aplicate de misiunile diplomatice și consulare ale României în străinătate, „un număr important de români nu au putut, în mai multe cazuri, să își exercite dreptul la vot, așa cum și-au dorit”. Ministrul Afacerilor Externe și-a exprimat „aprecierea sinceră” pentru spiritul civic „remarcabil” de care au dat dovadă românii care s-au prezentat în număr mare la vot și care, „în pofida unor împrejurări pe alocuri nefavorabile”, și-au exercitat dreptul la vot. „Este de remarcat și apreciat pozitiv faptul că, pe fondul unui aflux important de votanți și a unei activități intense și susținute în secțiile de votare din străinătate, nu au fost înregistrate incidente semnificative în privința corectitudinii procesului de votare”, a mai spus Meleșcanu. Pe de altă parte, șeful diplomației a subliniat că fluidizarea „mult mai mare” a procesului de vot față ce primul tur de scrutin a făcut ca în al doilea tur să poată vota „de aproape trei ori mai mulți români” aflați în străinătate. „La alegerile pentru președintele României desfășurate în străinătate au votat, în turul al doilea de scrutin din 16 noiembrie 2014, potrivit informațiilor anunțate de Biroul Electoral Central, un număr de 378.811 de cetățeni români, un record absolut de participare raportat la toate scrutinele care au avut loc în diaspora după 1990”, a precizat Teodor Meleșcanu. Ministrul apreciază, însă, că este nevoie de o legislație în domeniu care să corespundă noilor realități de la nivelul diasporei românești.