De ce a greşit PSD. Părerea mea

58
10701


Simt o mare, mare, uriașă dezamăgire. Dar nu în primul rând pentru faptul că președintele ales al României este Klaus Iohannis, ci pentru faptul că milioane de români s-au lăsat manipulați într-o măsură pe care nu o credeam posibilă. Nu știu cine este Iohannis, în afară de fost primar al Sibiului, și nici nu știu ce va face în calitate de președinte al acestei țări. Gândindu-mă însă la cei care s-au aflat în spatele lui în timpul campaniei electorale, care au sucit, interpretat și prezentat lucrurile astfel încât să păcălească milioane de oameni, mă scufund într-o mare de tristețe.
    Milioane de oameni au devenit agenți ai urii. Urăște! Urăște! Urăște! Asta au transmis subliminal sau nu, prin filmulețe, fotografii, postări pe facebook, pe blogurile și în presa prietenă, oamenii lui Iohannis. Urăște! Urăște! Urăște! Urăște-i, linșează-i, elimină-i, distruge-i pe cei care nu sunt cu Iohannis. Aceasta a fost campania oamenilor lui Klaus Iohannis, care au impus principiul „cine nu e cu noi e împotriva noastră”. Pe pagina de Facebook a lui Victor Ponta, o doamnă la vreo 50 de ani a „îndrăznit” să spună că votează candidatul social-democrat. Peste 10 tineri au tăbărât cu mesaje în care i se dorea moartea, era trimisă să aștepte pensia, era jignită prin cuvinte oribile. Femeia n-a mai îndrăznit să spună nimic.
    Åži în toată această atmosferă de teroare creată de adepții și păpușarii lui Iohannis, ce a făcut PSD-ul? Fapte, nu vorbe. A inaugurat drumuri, a scăzut constribuția la CAS și TVA-ul la pâine și produse de panificație, a făcut un program pentru ca tinerii întreprinzători să înființeze firme, a dat subvenții pentru agricultori, le-a redat profesorilor, polițiștilor, tuturor bugetarilor drepturile furate de pedeliști (susținătorii lui Iohannis), a sprijinit societăți de furnizare a energiei termice, astfel încât oamenii să aibă căldură și apă caldă, cum e cazul ENET, sau comunități întregi să nu intre în faliment, cum e cazul orașului Panciu. PSD a vrut FAPTE, NU VORBE! Dar milioane de români de aici, din România, au preferat vorbele, pozele, videoclipurile, sloganurile anacronice precum „Jos comuniștii”. Milioane de români nu au votat PENTRU Iohannis, nici măcar nu au votat împotriva lui Ponta, ci împotriva unor fantome ridicate din trecut de fabrica de imagine a candidatului de la Sibiu și prezentate drept capabile să reînvie comunismul și tot sistemul PCR – pile, cunoștințe, relații – pe care mulți dintre tinerii înfierbântați nu le-au trăit, așa că aceste schelete au fost foarte ușor de băgat în șifonierele lor.
    Milioane de oameni au fost băgați într-o coloană a urii, a disprețului față de „proștii”, „babele și moșii”, „handicapații”, „săracii”, „pomanagiii” care votează cu Ponta. Iar PSD a ales să nu riposteze urii cu ură, disprețului cu dispreț, autosuficienței cu autosuficiență. PSD a crezut de cuviință să meargă mai departe arătând și vorbind despre fapte, despre proiecte, citând din Constituție, argumentând cu legi, vorbind despre credință, despre dragoste, despre unitate. PSD a greșit ignorând ura. PSD a greșit ignorând manipularea!
    PSD ar fi trebuit să răspundă la toate astea! Nu cu ură, nu cu dispreț, nu cu manipulare, dar ar fi trebuit să răspundă! Căci, vrem, nu vrem, trăim în era Facebook, a youtube, a blogurilor deontologilor, iar campaniile electorale se duc într-o foarte mare măsură în spațiul virtual, pe care PSD aproape că l-a ignorat în favoarea clasicei campanii din ușă în ușă. Åži chiar dacă cei care au răspuns la ușă ar fi vrut să voteze cu Ponta, iată ce s-a întâmplat. Doi cetățeni au fost întrebați cu cine vor vota. Au răspuns că îl preferă pe Ponta, dar că au fost sunați de copiii lor, studenți, care le-au spus că dacă iese Ponta vor pleca din țară. De frică să nu le plece copiii din țară, oamenii au votat, așadar, cu Iohannis. O parte însemnată a electoratului tradițional al PSD a fost influențat de această retorică, foarte mulți oameni au fost sunați de rude din țară sau din străinătate și li s-a spus să voteze cu Iohannis, că altfel…
    Åži cum a răspuns PSD-ul scenariilor apocaliptice ? A răspuns cu Radu Beligan și Tudor Gheorghe, puși imediat la stâlpul infamiei de susținătorii lui Iohannis, pentru faptul că și-au exprimat o opțiune politică. O, nu, Beligan și Gheorghe și-au vândut sufletul, și-au vândut talentul, au scris păpușarii lui Iohannis, iar mesajul s-a multiplicat de sute, de mii, de zeci de mii de ori, prin bloguri, pe site-uri și pe facebook. Oamenii dădeau like și share la un mesaj care susținea că niște cetățeni NU AU DREPTUL să-și exprime o opțiune. Asta e democrația susținătorilor lui Iohannis: noi ne putem exprima, voi nu aveți voie, iar dacă o faceți, sunteți vânduți sau proști sau milogi.    
    România a ajuns, din cauza păpușarilor lui Iohannis, să fie mai divizată decât sub regimul Băsescu, românii au ajuns să urască, în loc să gândească, să aleagă cu ficatul, în loc să aleagă cu creierul, să dorească răul celor care nu votează ca ei, în loc să facă schimb de argumente și apoi să-și dea mâna. Mi-e teamă să mă gândesc unde vom ajunge dacă vom merge pe această cale… Pe facebook circula o poză în care se arăta că dacă regii Carol I și Ferdinand au venit din Germania și au condus bine România, înseamnă că și Iohannis va face la fel. Să nu uităm însă că și Hitler tot neamț a fost. Nu fac nicio paralelă, spun doar că Germania nu a dat lumii doar lucruri bune.

P.S. Abia aștept să mă întâlnesc cu rudele și prietenii din străinătate, pe care îi aștept să se restabilească în țară, cu copii și bagaje, apoi să deschidă robinetele unde va curge lapte și miere, odată ce Iohannis se va instala la Palatul Cotroceni. Veniți, nu ezitați, luați-vă țara înapoi de la proștii care au rămas aici.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here