Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a fost lipsită de incidente grave la nivelul județului Vrancea, iar autoritățile se pregătesc pentru derularea în bune condiții a procesului electoral. Vineri au fost predate materialele de votare către primarii și președinții secțiilor de votare. Prefectul Nicușor Halici a afirmat că nu au fost întârzieri în organizarea celui de al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a precizat că angajații structurilor teritoriale ale MAI vor fi prezenți la muncă pentru a interveni dacă apar evenimente neprevăzute în desfășurarea procesului electoral. „Vom reacționa cu fermitate, în limitele legii”, a afirmat prefectul Halici.
Analiza stadiului organizării celui de al doilea tur de scrutin a fost realizată vineri dimineață, la videoconferința cu prefecții susținută de viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea. El a arătat că în această campanie electorală au fost mult mai puține incidente electorale comparativ cu perioada similară din 2009. Viceprim-ministrul a arătat că pentru acest scrutin va fi mobilizat același dispozitiv de ordine publică la fel ca la cel din urmă cu două săptămâni. Astfel, peste 58.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor avea ca misiune desfășurarea procesului electoral în condiții de maximă siguranță, la nivel național. În ziua de duminică, vor fi la datorie 31.300 de polițiști, 12.500 de jandarmi, 3.600 polițiști de frontieră, 10.000 de pompieri și peste 600 de forțe ale altor structuri operative ale MAT. „Principalele misiuni ale Ministerului Afacerilor Interne vizează paza și protecția secțiilor de votare, asigurarea măsurilor de ordine publică în afara localurilor de vot și verificarea tuturor sesizărilor privind posibile incidente electorale”, a afirmat viceprim-ministrul Gabriel Oprea.
Acesta a precizat că peste 34.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și lucrători ai altor structuri operative vor asigura exclusiv paza și protecția secțiilor de votare din întreaga țară. Ordinea publică la nivel național va fi asigurată de 13.300 de angajați ai MAI, iar 4.700 de specialiști vor fi mobilizați pentru verificarea și soluționarea sesizărilor privind posibile incidente electorale. „Acest dispozitiv de ordine publică și-a demonstrat deja eficiența, așa cum s-a putut constata și pe parcursul zilei de 2 noiembrie, când au fost înregistrate de 5 ori mai puține evenimente decât la alegerile din anul 2009. De altfel, climatul general de ordine publică s-a menținut și în perioada dintre cele două tururi de scrutin. În acest interval, au fost sesizate doar 49 de evenimente, de 11 ori mai puține față de perioada similară a campaniei din 2009, când au fost înregistrate 533. În ultimele două săptămâni au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale și au fost sesizate 19 posibile infracțiuni, de 8 ori mai puține față de campania din anul 2009, când au fost înregistrate 157”, a afirmat viceprim-ministrul Gabriel Oprea.
Centrul Operațional de Comandă la MAI
Viceprim-ministrul Gabriel Oprea a cerut prefecților și șefilor structurilor centrale și teritoriale ale M.A.I. rigoare profesională, promptitudine și implicare pentru a răspunde tuturor atribuțiilor care sunt în sarcina acestora. „Vreau ca măsurile pe care le luați în ziua votului să asigure un cadru de ordine publică și de legalitate, astfel încât acest scrutin să fie cel puțin la fel de liniștit ca cel de acum două săptămâni… În calitate de reprezentanți ai Guvernului aveți responsabilitatea funcțiilor pe care le ocupați și de aceea vă cer să coordonați personal acțiunile de ordine și siguranță publică din aceste zile. Nu există scuze, așa cum nu va exista nici fuga de răspundere pentru cei care nu-și fac datoria cu responsabilitate și profesionalism”, a afirmat Gabriel Oprea.
Åi la acest tur de scrutin, la Ministerul Afacerilor Interne va funcționa în regim 24 de ore din 24 Centrul Operațional de Comandă în care vor fi prezenți reprezentanți ai tuturor structurilor de ordine publică. Totodată, viceprim-ministrul i-a asigurat pe toți cetățenii că „angajații Ministerului Afacerilor Interne își vor face datoria, astfel încât votul de duminică să nu fie tulburat de incidente care să afecteze siguranța și securitatea românilor, iar votul să reflecte exact voința românilor”.
Cărțile de identitate se eliberează și sâmbătă și duminică
Programul de lucru al serviciilor de evidență a persoanelor din Vrancea a fost prelungit, sâmbătă și duminică, pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 16 noiembrie, informeză reprezentanții Serviciului Public Comunitar Județean de Evidență a Persoanelor (SPCJEP) Vrancea. Programul a fost prelungit pentru eliberarea actelor de identitate persoanelor cu drept de vot care nu au un astfel de document sau dețin unul expirat. Astfel, toate serviciile publice comunitare vor avea program de lucru cu publicul și în zilele de sâmbătă și duminică. Sâmbătă va fi deschis între orele 8.00-16.00, iar duminică între orele 8.00-21.00.
Persoanele care au toate documentele necesare pot depune cereri pentru eliberarea cărților de identitate și le primesc în aceeași zi sau cel mai târziu a doua zi, asta pentru cei care depun cererile sâmbătă, iar în celelalte cazuri se vor elibera cărți de identitate provizorii. Cartea de identitate se întocmește și se eliberează pe baza cererii scrise a persoanei și a documentelor cu care, potrivit legii, se face dovada numelui, stării civile, cetățeniei române și a domiciliului.
La primul tur al alegerilor, în zilele de sâmbătă și duminică au fost eliberate peste 1.000 de documente de identitate.
Peste 600 de deținuți vor vota duminică
Peste 600 de persoane private de libertate, care își ispășesc pedepsele în Penitenciarul Focșani, și-au manifestat dorința de a vota duminică, în cel de-al doilea tur al alegerilor pentru președintele României. Persoanele în cauză au formulat solicitări scrise către președintele biroului electoral al secției de votare de care aparțin, prin intermediul administrației locului de deținere. În total, 699 de persoane aflate în custodia Penitenciarului Focșani îndeplinesc condițiile prevăzute de lege în vederea exercitării dreptului de vot, însă, dintre acestea, doar 628 de persoane și-au manifestat intenția de a vota.
Penitenciarul Focșani este arondat Secțiilor de votare nr. 24 și 53 din Focșani, iar membrii echipei biroului electoral se vor deplasa cu urna specială și cu materialele necesare votării, într-un spațiu anume amenajat pentru desfășurarea acestui proces, pentru care au fost luate toate măsurile necesare asigurării caracterului secret și liber exprimat al votului.
Vrâncenii internați în spitale vor vota la urna mobilă
Pacienții internați în cele șase spitale vrâncene își vor exprima votul, duminică, prin intermediul urnei mobile. Managerii unităților spitalicești ne-au spus că au fost întocmite liste provizorii cu pacienții care au drept de vot, iar cele finale vor fi întocmite sâmbătă după-amiază. Aceste liste vor fi trimise la cea mai apropiată secție de votare, care va trimite urna mobilă. Cele mai avantajate vor fi persoanele internate în Spitalul din Panciu, deoarece în incinta unității este amenajată o secție de votare. Cele mai multe persoane care vor vota sunt internate în Spitalul Județean de Urgență Focșani. Vineri, la orele prânzului, erau internate 458 de persoane cu drept de vot. Managerul Constantin Mândrilă ne-a declarat că listele finale cu pacienții cu drept de vot care și vor să voteze vor fi întocmite sâmbătă după amiază. „Sâmbătă la ora 16, vom duce la Secțiie de Votare 20 și 21, cereri și adeverințele medicale pentru persoanele internate care vor să voteze. Astfel, duminică se vor deplasa două urne mobile la spital”, ne-a declarat Mândrilă.
În ceea ce privește pacienții internați în Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, managerul Costel Negoescu ne-a spus că este vorba de 21 de pacienți, care vor putea vota la urna mobilă. La Secția Exterioară de la Dumitrești sunt șapte pacienți cu drept de vot, și pentru aceștia deplasându-se urna mobilă. La urna mobilă vor vota și pacienții Spitalului Municipal din Adjud, mai exact 58 de persoane. În ceea ce privește Spitalul Comunal din Vidra și Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” listele pentru urna mobilă vor fi întocmite sâmbătă seara.
AFLÄ unde votezi
358 secții de votare vor fi organizate în localitățile vrâncene cu ocazia alegerilor prezidențiale, aceleași ca în 2 noiembrie. Lista completă a secțiilor de votare, cu străzile repartizate, este publicată pe site-ul Instituției Prefectului. Prima secție de votare este cea de la sediul Direcției Silvice, iar secția de votare cu numărul 358 este la Școala din Vadu Roșca, unde vor vota oamenii din acest sat. La alegerile prezidențiale din 2 noiembrie au fost așteptați să voteze 319.351 vrânceni, potrivit unei situații realizate la nivelul Autorității Electorale Permanente. Numărul de cetățeni înscriși pe listele electorale permanente crește însă la al doilea tur de scrutin, când pe liste sunt înscriși 319.514 alegători vrânceni.
DELIMITAREA și NUMEROTAREA SECÈIILOR DE VOTARE din județul Vrancea pentru desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din data de 16 noiembrie 2014 AICI