300 de vrânceni au fost diagnosticați anul acesta cu diabet. În total, la nivelul județului, sunt peste 12 mii de vrânceni care suferă de această boală. Din total, peste 70 au sub 18 ani, 36 dintre aceștia au sub 12 ani, iar cel mai mic copil care suferă de diabet zaharat are 2 ani și 4 luni.
Pentru ei, medicul Gheorghe Cocioabă vrea să organizeze, pe 19 decembrie, „Serbarea pomului de Crăciun pentru copiii cu diabet zaharat”. Dar pentru asta are nevoie de sponsorizări, așa că vrâncenii cu posibilități financiare sunt rugați să sune la numărul de telefon al Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani, 0237.625.000, interior 331, pentru mai multe informații.
Cea de-a paisprezecea ediție a evenimentului „Serbarea pomului de Crăciun pentru copiii cu diabet zaharat”, organizat de medicul diabetolog Gheorghe Cocioabă (FOTO), va avea loc pe 19 decembrie, la ora 11.00. Serbarea va avea loc la Restaurantul Intim din Focșani. 36 de copii, cu vârste între un an și patru luni și 12 ani, se vor întâlni cu Moș Crăciun, care le va dărui hăinuțe, jucării, dulciuri și fructe. În schimb, micuții îl vor răsplăti pe Moș cu poezii și colinde.
Mâine, pe 14 noiembrie, se serbează Ziua Mondială a Diabetului, prilej cu care medicii atrag atenția asupra riscurilor îmbolnăvirii prin diabet zaharat, care, alături de alte boli grave, respectiv afecțiuni cardiovasculare ori cancere, se află pe primele locuri în topul morbidității și mortalității mondiale. Sloganul campaniei din acest an este „Poartă albastru la micul dejun” și promovează beneficiile unui mic dejun sănătos.
Diabetul, boala care nu doare
Medicii trag un semnal de alarmă asupra faptului că riscul de a face diabet depinde de mai mulți factori, printre care vârsta, antecedentele familiale, greutatea corporală, ponderea activității fizice în programul zilnic, alimentație, fumat. Specialiștii avertizează că diabetul poate afecta persoane de orice vârstă și că este foarte important ca boala să fie descoperită la timp.
Diabetul zaharat este o boală cronică netransmisibilă, caracterizată prin nivele crescute ale glucozei în sânge (hiperglicemie). Odată apărut, diabetul durează toată viața, necesitând schimbarea stilului de viață și monitorizarea periodică a valorilor glicemiei. Speranța de viață a bolnavului de diabet este cu 5-10 ani mai mică, din cauza complicațiilor severe ce pot apărea atunci când valorile glicemiei nu sunt ținute sub control.
Diabetul zaharat este o boală care „nu doare” și poate evolua mult timp fără niciun simptom, dar afectează inima, rinichii, ochii, vasele de sânge și nervii. Setea excesivă, urinările frecvente, creșterea apetitului, oboseala, scăderea vederii, infecțiile frecvente sunt câteva simptome care anunță că boala s-a instalat.
În România se derulează un Program Național de Diabet (actualizat în 2013), care urmărește îmbunătățirea stării de sănătate, creșterea speranței de viață a bolnavilor, precum și asigurarea accesului la tratament.