Bacteria Clostridium difficile (responsabilă de producerea colitei pseudomembranoase și a diareei induse de antibiotice-n.r.) a îmbolnăvit din luna iulie, când autoritățile sanitare vrâncene au început o monitorizare riguroasă a infecțiilor provocate de aceasta, cinci pacienți ai Spitalului Județean de Urgență Focșani. Bolnavii respectivi erau spitalizați pentru diferite afecțiuni, bacteria fiind prezentă în organismul lor în urma tratamentelor prelungite cu antibiotice.
Medicul Marina Maiorov, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea, spune că monitorizarea acestei bacterii se face din luna iulie și doar la Spitalul Județean de Urgență Focșani, aceasta fiind singura unitate care are competența de a testa prezenta microbului. La cei cinci pacienți, bacteria a fost prezentă ca urmare a tratamentelor prelungite cu antibiotice. Potrivit medicilor, bolnavii au suferit de diaree severă după infecția cu Clostridium difficile, care le-a afectat intestinul gros. Medicul Maiorov susține că, la externare, pacienții erau complet vindecați.
Clostridium difficile poate provoca decesul
Potrivit specialiștilor, tractul intestinal al oamenilor conține milioane de bacterii, care alcătuiesc flora normală și care au rol în protejarea organismului de infecții, în procesul de digestie și în alte procese biochimice. Administrarea de antibiotice duce la distrugerea acestor bacterii „bune” și creează mediul propice pentru dezvoltarea altor bacterii, care capătă o anumită rezistență la antibioticele folosite.
Din cauza administrării îndelungate de antibiotice, Clostridium difficile se dezvoltă exagerat și produce probleme digestive grave, greu tratabile, care pun în pericol viața pacienților, statisticile arătând că decesul apare la peste zece persoane infectate dintr-o sută. De obicei, simptomele se manifestă după patru-zece zile de la începerea unui tratament cu antibiotice, însă nu este exclus ca semnele să apară și după câteva săptămâni de la oprirea tratamentului cu antibiotice.
Infecția cu Clostridium difficile poate fi silențioasă, doar cu diaree și fără febră sau crampe, dar în unele cazuri intestinul se poate perfora, situație care impune o intervenție chirurgicală de urgență.
Bacteria se transmite cu ușurință de la o persoană la alta dacă nu sunt respectate reguli stricte de igienă.