Guvernul României a aprobat în ședința de marți, hotărârea privind aprobarea stemelor comunelor Golești și Păulești, județul Vrancea. Stema comunei Golești este formată dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, roșu, tăiat de un brâu undat de argint. În partea superioară, trei brăzdare de argint. În partea inferioară, un snop de grâu din aur. Scutul este timbrat cu o coroană murală de argint cu un turn crenelat. Primarul comunei Golești, Alexandru Zar, a declarat că stema reprezintă un element de identitate al localității. „Reprezentările din stemă fac referire la descoperirea arheologică de la Budești și Dragosloveni, două brăzdare asimetrice medievale, mărturie a practicării agriculturii pe teritoriul comunei din cele mai vechi timpuri. Brâul undat îngustat semnifică Milcovul, simbol al unirii de la 1859. Snopul de spice de grâu face referire la ocupația de bază a locuitorilor, agricultura. Coroana murală cu un singur turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună”, a spus primarul Alexandru Zar.
Potrivit prevederilor art. 10 alin. 2 din Legea nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului, „stemele județelor, municipiilor, orașelor și comunelor se aprobă de Guvern la propunerea consiliilor județene sau, după caz, a consiliilor locale, cu avizul Comisiei Naționale de Heraldică și Genealogie”.
Stema, ca fenomen heraldic, face legătura între trecut, prezent și viitor, exprimând sintetic istoria zonei, aspirațiile, conservarea tradiției, preocupările cotidiene, idealurile colectivităților umane respective, fiind considerată, în speța de față, drept adevărata imagine a unei comunități rurale, blazonul și cartea de vizită a oamenilor ce conviețuiesc pe meleagurile respective. În aplicarea Legii nr. 102/1992, prin Hotărârea Guvernului nr. 25/2003 s-a stabilit metodologia de elaborare, reproducere și folosire a stemelor județelor, municipiilor, orașelor și comunelor, în baza căreia, au fost inițiate proiectele de stemÇ al comunelor Golești și Păulești.