Patru spoturi publicitare ale CEC Bank, în care a fost folosită imaginea lui Constantin Brâncuși și o voce care nu era a sculptorului, sugerându-se însă că ar fi a artistului, au fost interzise de la difuzare printr-o decizie luată marți de Consiliul Național al Audiovizualului, deși respectivele reclame nu au mai fost difuzate de două săptămâni. „Această decizie are doar un efect de asigurare pentru viitor”, spune Răsvan Popescu, membru în Consiliul de Administrație al CNA, în vreme ce un alt membru CNA, Florin Gabrea, explică decizia luată. „Sunt imagini cu Constantin Brâncuși, autentice, și este plantată toată povestea într-o minciună”. Imaginile cu Brâncuși însă nu sunt autentice, după cum autentică nu este nici vocea sculptorului, explică actorul care a intrat în pielea gorjeanului, într-un interviu acordat Gândul.
Brâncuși-ul din spoturile video este un actor, Adrian Damian, 42 de ani, ales să-l interpreteze pe sculptor în urma unui casting, pe care l-a câștigat și datorită asemănării fizice cu artistul gorjean. „Mi s-a spus că am fost ales după o fotografie mai veche în care aveam barbă și a contat asemănarea fizică. Apoi mi s-au luat măsuri pentru perucă și barbă. Când au fost gata, am dat proba filmată, pentru a fi prezentată clientului. D-abia după două luni am primit telefon pentru stabilirea zilei de filmare…Îmi luasem gândul de la reclama asta”, povestește pentru Gândul Adrian Damian.
Cunoscut drept Loni, Adrian Damian a absolvit la Universitatea Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC), în 1997, iar din 2003 s-a angajat la Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani și, în paralel, a încercat și regia. În 2005 a devenit „prof de teatru” pentru elevii Colegiului Național „Unirea”, din același oraș, iar din 2013 și-a deschis un atelier de actorie, Loni`s Workshop, dedicat copiilor.
Celor care s-au grăbit să interpreteze spotul publicitar le amintește că este o mare diferență între artă și falsificare. „Nu știu ce alte concluzii se pot trage, din moment ce sunt unii care nu fac diferența dintre o falsificare și un act artistic. […] Aș dori să le atrag atenția că nici vocile altor personalități din istoria lumii nu s-au păstrat – Decebal, Burebista, Mihai Viteazul, Eminescu, Richard al III-lea, Iisus din Nazaret etc.- dar cu toate astea, le putem, totuși, auzi „vocile””, scrie Damian pe pagina sa de Facebook.
Articolul INTEGRAL poate fi citit acesând http://www.gandul.info/reportaj/da-eu-sunt-brancusi-interviu-gandul-cu-actorul-care-l-a-jucat-pe-marele-sculptor-in-reclamele-pe-care-cna-le-a-interzis-dupa-ce-a-constatat-minciuna-13446464