Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Focşănenii, invitaţi la Festivalul ”Florentin Delmar”, între 5 și 8 noiembrie


Festivalul de Muzică Ușoară „Florentin Delmar”, ajuns la cea de-a XXXIX-a ediție, va avea loc la Focșani în perioada 5-8 noiembrie, la Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia”. Directorul Ateneului, Valentin Gheorghiță, a prezentat ieri programul festivalului, care se anunță un adevărat eveniment cultural pentru urbea de pe Milcov.  La Focșani vor susține recitaluri în cele două seri de festival nume cunoscute ale muzicii românești. Joi, în prima seară de festival, focșănenii îi pot asculta pe băieții de la trupa MAXIM, devenită cunoscută pentru hitul „Sărutări criminale”, dar și pe Analia Selis&Band. În a doua seară de gală, va susține un recital câștigătorul trofeului de anul trecut Ionuț Bîgea din Bârlad.  Apoi, pe scena Ateneului va urca Adrian Daminescu, o prezență apreciată de public. Noutatea festivalului din acest an o reprezintă lansarea cărții Danielei Caraiman Fotea, „Mariu Èšeicu – Compozitor de top”. Directorul Ateneului, Valentin Gheorghiță a precizat că această carte va fi lansată în avanpremieră la Focșani, la București urmând a fi lansată la mijlocul lunii.

     Până mâine, când are loc preselecția, se pot face înscrieri

    Mâine, începând cu ora 17.30, va avea loc preselecția candidaților, care, după preconizările organizatorilor, vor fi în jur de 20, iar în urma preselecțiilor vor rămâne doar 12-16. De menționat este că taxa de participare este de 70 de lei, iar candidații vor beneficia de cazare și masă gratuit pe perioada festivalului. În concurs se pot înscrie, până mâine, la ora 17.30,  tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 26 de ani. Fiecare concurent va include în repertoriu două piese, creații de muzică ușoară românească, care pot fi interpretate în limba română sau o limbă de circulație internațională. „Regulamentul prevede, fără titlu de obligativitate, că tinerii care doresc, pot include o piesă a compozitorului Florentin Delmar”, a declarat Valentin Gheorghiță. Tinerii care doresc să se înscrie în concurs trebuie să completeze o fișă de participare, comunicată prin fax la numărul 0237/223.722 sau prin email pe adresa ateneupastia.focsani@gmail.com, dar și direct la sediul Ateneului Focșani. Preselecția concursului de interpretare va avea loc pe 5 noiembrie, începând cu ora 18.00. Până în prezent s-au înscris 15 concurenți din toată țara.
    Festivalul va debuta joi, la ora 19.00 și va fi prezentat de cunoscuta actriță Alexandra Velniciuc. Juriul Festivalului de Muzică Ușoară Românească „Florentin Delmar” din acest an va fi alcătuit din patru membri, compozitori și personalități ale vieții muzicale din România – membri ai Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Președintele juriului va fi, ca de fiecare dată, compozitorul Horia Moculescu alături de care vor juriza Marius Å¢eicu, Viorel Gavrilă și Titus Andrei.  Valoarea totală a premiilor din acest an se ridică la 13.000 lei, sumă care va fi împărțită după cum urmează: Marele Premiu și Trofeul  Festivalului FLORENTIN DELMAR – 4.000 lei; Premiul I – 2.500 lei; Premiul al II-lea – 2.000 lei; Premiul al III-lea-1.500 lei; Premiul special pentru cea mai bună interpretare – 3.000 lei.

    Un bilet pentru o seară de festival costă 30 de lei

Prețul unui bilet pentru o seară de festival este de 30 lei și redus, de 20 lei, pentru elevi, studenți și pensionari. Festivalul este organizat de Ateneul Popular, Consiliul Local și Primăria Focșani, în parteneriat cu Centrul Cultural Vrancea, cu sprijinul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România

    Cine a fost Florentin Delmar

    Florentin Delmar s-a născut la Focșani pe 8 aprilie 1917, numele său real fiind Florian Milea. În 1935 se înscrie la Consevatorul din Cluj, unde organizează prima formație studențească oficială de muzică ușoară, cu care susține numeroase concerte. Începe să scrie muzică pe versuri proprii, iar în decembrie 1938 debutează la Radio într-un program de muzică vocală, sub pseudonimul Florentin Delmar, nume pe care-l va păstra toată viața. În 1947 devine membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor și în același an obține funcția de secretar muzical al Sindicatului Artiștilor Lirici și Instrumentiști, pentru ca în anul 1950 să-și înființeze la Radio propria orchestră, „Steaua”, pe care o va conduce timp de doi ani. Este solist instrumentist și lector (pian) la Teatrul „Constantin Tănase”. Moare la București, la 31 martie 1983.
    Florentin Delmar a scris muzică ușoară, de film și a fost unul dintre primii și importanții promotori ai muzicii ușoare românești, alături de Ion Vasilescu, Henry Mălineanu și Edmond Deda. Multe dintre melodiile sale stau ca temelie la baza muzicii ușoare românești, avînd o muzicalitate și o candoare greu de redat printr-un glas obișnuit. Câteva dintre compozițiile sale sunt melodii de referință în muzica ușoară românească: „Brezuța”, „Don Juan din Popa Nan”, „La Cabana «Trei Brazi»” sau „Adună-ți soarele-n priviri”.
    Festivalul de Muzică Ușoară Românească „Florentin Delmar” ia ființă în anul 1973, sub oblăduirea „Casei de Cultură” a municipiului și primește o titulatură specifică perioadei: „Să Cânte Tinerețea” – titlu pe care și-l păstrează până în 1990. În anii ’70, din motive necunscute, pentru 3 ani, festivalul nu se mai organizează, urmând ca în 1979, la inițiativa compozitorului Horia Moculescu acesta să se reia. Tot la inițiativa sa, în 1991 concursul își schimbă denumirea în Florentin Delmar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?