Duminică, 2 noiembrie 2014, începând cu ora 8.00, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, va sfinți biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia vrânceană Beciu-Râmniceanca. Ierarhul va oficia, apoi, Sfânta Liturghie în locașul de cult, alături de un sobor de preoți și diaconi.
Biserica a fost ctitorită, în perioada 1700-1705, de căpitanul Vasile și soția sa Chirana; după moartea lor a devenit schit, închinat mănăstirii brâncovenești din Râmnicu Sărat. În anul 1909, și-a redobândit statutul de biserică parohială și a suferit, de-a lungul vremii, numeroase stricăciuni. Prin contribuția enoriașilor și cu osteneala preotului paroh Silvian Bardaș, au fost înlocuite acoperișul, gardul împrejmuitor, pardoseala și mobilierul, iar Sfânta Masă a fost refăcută din marmură. Totodată, pictura din pridvor a fost realizată din nou și cea din biserică a fost restaurată.
Biserica din satul Beciu a fost ctitorită de căpitanul Vasile împreună cu soția sa, Chirana, probabil între anii 1700 și 1705. Prin diata din 19 martie 1705, căpitanul Vasile lăsa bisericii toată averea care va rămâne după moartea lor. Căpitanul punea însă și o condiție: aceea ca biserica să se transforme în schit. Dorința ctitorului a fost îndeplinită, astfel că în anul 1708 schitul Vârteșcoi primea de la mitropolitul Antim Ivireanul și de la domnitorul Constantin Brâncoveanu întărirea proprietăților sale. La această dată, schitul era deja închinat mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din Râmnicu Sărat. Cu siguranță, schitul a avut o foarte modestă viață monahală. Biserica de plan drept, construită din cărămidă, avea inițial un pridvor deschis pe stâlpi de cărămidă. A fost reparată în anul 1828 și în 1894, devenind biserică parohială după desființarea mănăstirii din Râmnicu Sărat.
Este orânduită BISERICA PAROHIALÄ „BECIU VÎRTEȘCOIU” în anii 1909-1911, când parohul Ștefan Georgescu și enoriașii prelungesc pronaosul peste care înalță două turle și se pictează toată Biserica în ulei. În 1928, prin noul paroh I. Anton, ajutat de învățătorul P. Saragea cu comitetul de construcție local, s-a construit marchiza pridvor, s-au turnat două trepte în prelungire cu mozaic în pronaos și s-a spălat pictura.
În vremea regimului de democrație populară, pr. Paroh Ioan Anton cu membrii consiliului parohial și epitropul N. N. Cristea pictează în frescă Sfântul Locaș cu ajutorul pictoriței Ecaterina Ardeleanu, în anul 1962, sfințirea făcându-se de către P.S. Antim Angelescu.
În perioada 1983-2008 slujește preotul Ștefan Zamfir. Epitropul N. N. Cristea se îngrijește personal de înlocuirea tablei de pe acoperiș în anul 1988. La începutul anului 2009, Î.P.S. EPIFANIE numește pentru parohia nou-înființată pe Preotul Bardaș Silvian. Acesta din urmă mijlocește pe lângă familia Nechifor Vasile și Silvia din satul Beciu pentru terminarea construcției clopotniței începuta în anul 2008, ai cărei ctitori sunt. Tot în anul 2009 s-a construit gardul de împrejmuire din beton și fier forjat de 120 metri și s-a betonat curtea interioară a bisericii cu ajutorul enoriașilor și a pr. Paroh Silvian Bardaș.
În anul 2010 s-au săvârșit lucrările de refacere a acoperișului cu streașină brâncovenească și înlocuirea tablei, izolarea bisericii și refacerea totală a pridvorului, toate sub aprobarea și atenta îndrumare a Centrului Eparhial Buzău. În anul 2011 se construieste o magazine de depozitare, un loc special pentru aprinderea lumânărilor și are loc sărbătoarea parohiei vrâncene Beciu-Râmniceanca pe data de 18 septembrie, când au fost binecuvântate lucrările realizate până în prezent la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din parohia vrânceană Beciu-Râmniceanca. Slujba Aghesmei și Sfanta Liturghie au fost oficiate de Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfințitul Părinte Epifanie.
În anul 2012 se construiește o poartă cu streașină brâncovenească împodobită cu icoane, se refac strănile și cele două iconostase, precum și toată tâmplaria cu acordul Centrului Eparhial și se fac pașii necesari pentru pictură. La sugestia Centrului Eparhial, se dispune restaurarea picturii și pictarea din nou doar în pridvor și brâul Bisericii. Tot acum se scoate pardoseala veche și putrezită, se reface Sfânta Masă și se aplică o catapeteasmă de lemn sculptat.
În anul 2013 încep lucrările la pictură, se toarnă aleea principală și se împejmuiește biserica cu bordură. Acum are loc și montarea unei centrale termice și construirea camerei adiacente acesteia. În interior se achiziționează un iconostas special pentru Icoana Maica Domnului și un scaun arhieresc. În anul 2014 se termină lucrările de pictură și are loc inspecția finală, se pune marmura în Sfântul Altar și pe solee și parchet în restul bisericii, peste care se pun mai multe traverse.
Vă așteptăm cu drag!!!
A consemnat preot Silvian Bardaș