Sondaj CSCI: Ponta – 40%, Iohannis – 29% în primul tur al alegerilor

9
751


Candidatul la prezidențiale al Alianței PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, este cotat cu 40% din voturi în primul tur al alegerilor, în vreme ce principalul său contracandidat, din partea Alianței Creștin Liberale (ACL), Klaus Iohannis, ar obține 29% din voturi, conform unui sondaj CSCI realizat în perioada 27-29 octombrie și remis joi.
Conform datelor CSCI, pe a treia poziție se află Călin Popescu-Tăriceanu (independent) cu 8%, urmat de Elena Udrea (PMP) cu 6%. Următori clasați sunt: Monica Macovei (independent) – 5%, Teodor Meleșcanu (independent) – 3%, Dan Diaconescu (PPDD) – 3%, Kelemen Hunor (UDMR) – 3%, Corneliu Vadim Tudor (PRM) – 2%, alți candidați – 1%. Calculele de mai sus se fundamentează pe răspunsurile a 53% din eșantion, și anume cei cu probabilitate mai ridicată de a se prezenta la urne, potrivit CSCI.
În turul al doilea al alegerilor prezidențiale, 55% dintre cei chestionați au afirmat că l-ar vota pe Victor Ponta iar 45% ar opta pentru Klaus Iohannis. Interpretările CSCI arată că Victor Ponta ar obține în primul tur al prezidențialelor un scor mai bun – 40% – decât a obținut candidatul PSD Mircea Geoană în 2009 – 31%. „Distanța dintre Ponta și Iohannis rămâne una de puțin peste 10 procente. Ponta – puțin peste scorul partidului, din vară. Iohannis – în linia sumei PNL-PDL, din vară”, se mai arată în documentul CSCI.
Sondajul a fost realizat prin metoda CATI pe un eșantion național de 1.103 interviuri, multistadial cluster, cu selecția probabilistică a persoanelor. Eroarea tolerată este de 3%, la un nivel de probabilitate de 0,95.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here