Ministerul Tineretului și Sportului și Federația Română de Åah au desfășurat în zilele de 18 și 19 octombrie 2014 a doua etapă (zonală) a proiectului Vreau să fiu maestru – Pierre de Coubertin. Prima etapă (locală) s-a desfășurat în perioada 1 septembrie – 16 octombrie 2014 în fiecare județ prin colaborarea Direcțiilor Județene de Sport și Tineret, Asociațiilor Județene de Åah, Inspectoratelor Åcolare Județene, principalelor cluburi sportive cu secții de șah și a Palatelor Copiilor.
În județul nostru prima etapă a fost condusă de Clubul Sportiv Municipal Focșani 2007 în colaborare cu Direcția Județeană de Sport și Tineret Vrancea, Asociația Județeană de Åah Vrancea și Åcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” Focșani. La această acțiune, sub conducerea lui Aurelian Grigore și Mihai Strîmbu au participat: Emilian-Paul Ioniță, Sandu Gurguiatu, Anton Soare, Marius Arghirescu, sprijiniți de Ionel Ambrosie, Lucica Dulcescu, Elena Apopei, Doina Popovici, Olimpia Danciu, Marian Drăgan etc. care au verificat mai mulți copii și pe cei mai buni i-a selecționat în vederea participării la etapa a doua (zonală).
A treia etapă (națională), la care vor participa șahiștii calificați la etapa zonală, se va desfășura în luna noiembrie la Călimănești – Căciulata. La această etapă din județul nostru s-au calificat surorile Ana Maria și Alexandra Ioana Banciu. În această etapă a doua au participat și vrâncenii duminică, 19 octombrie în cadrul Zonei 2 (Sud-Est), la Galați cu 9 șahiști legitimați la CSM Focșani 2007, la următoarele categorii:
– băieți până la 8 ani: Baciu Mihnea-Iustin, Åimon Cristian-Eduard, Vizitiu Vlad-Georgian, Pintilie Sebastian-Matei și Potlog Sebastian-Mihail,
– băieți până la 10 ani: Dănilă Åtefan,
– băieți până la 12 ani: Cristea Aurelian-Gabriel,
– fete până la 12 ani: Banciu Ana-Maria și Banciu Alexandra-Ioana.
În afara acestora au mai fost selecționați dar din diferite motive nu au putut participa Vlad Ivan, Teodora Avădăni, Ioniță Carmen-Nicola, Ioniță Georgică, Dorobăț Alexandru, Măimăscu Åtefan etc. Toți participanții au avut o prestație bună și foarte bună. Ca rezultat în sine, cea mai bună reușită o are Banciu Ana-Maria, câștigătoarea turneului la fete 12 ani, urmată pe locul al II-lea de sora ei Banciu Alexandra-Ioana.
Ca rezultate comparative cu ratingul și categoriile sportive ale adversarilor, se cuvine o remarcă specială pentru Baciu Mihnea-Iustin (locul al III-lea la băieți 8 ani), Dănilă Åtefan (locul al IV-lea la băieți 10 ani) sau Åimon Cristian-Eduard (clasat la egalitate de puncte cu alți cinci șahiști mai bine cotați și mult mai experimentați pe locurile IV – IX din 50 de participanți la băieți 8 ani). Acești trei șahiști au făcut probabil cele mai mari progrese în ultimul timp, mai ales Cristi Åimon, despre care un membru al unei delegații din alt județ nu a crezut sub nicio formă că este doar în primul an de activitate șahistă.
Să-i remarcăm și pe Potlog Sebastian-Mihail, de numai șase ani, mezinul echipei și Pintilie Sebastian-Matei care este ultimul venit în frumoasa și selecta familie a C.S.M. Focșani 2007, debutant într-un turneu în deplasare, amândoi cu o prestație peste așteptări. Toți cei 9 participanți, ca și ceilalți șahiști selecționați care nu au putut participa, promit o carieră frumoasă.