Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

VIDEO şi GALERIE FOTO: Turla mare a Catedralei din Focşani va fi montată în zilele următoare


Societatea General Construct, cea care execută lucrările la Catedrala Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului și  Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Focșani, a ridicat, ieri, suportul pe care va fi montată turla mare. Piesa este în întregime din metal și cântărește 40 de tone. Suportul a fost ridicat de o macara specială de 500 de tone forță. Constructorul speră ca, până la sfârșitul acestei săptămâni, turla mare să fie montată pe catedrală. Turla mare și cupola cântăresc 107 de tone. Pe cupolă sunt montate crucea cea mare, sistemul de iluminat de mare înălțime, dar și paratrăsnetul.

    Societatea General Construct, cea care execută lucrările la Catedrala Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului și Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Focșani, a ridicat, ieri, suportul pe care va fi montată turla cea mare. Piesa este în întregime din metal și cântărește 40 de tone. Suportul a fost ridicat de o macara specială de 500 de tone forță. Constructorul speră ca până la sfârșitul acestei săptămâni turla mare să fie montată pe catedrală. „Macaraua de 500 tone forță a ridicat suportul octogonului, care are o greutate de 40 de tone. Acesta se așează pe tambur după care macaraua se va muta în partea de la stradă, durează două zile echiparea ei pentru că îi prelungește brațul se pun încă vreo 30 de tone contragreutăți și dacă joi, vineri nu plouă, probabil vom urca octogonul care este echipat cu crucea, cu becul de avertizare, paratrăsnetul, în total o greutate de 65 de tone. Suportul octogonului este urcat separat, acțiune care a durat aproape o oră. E vorba de peste 107 tone plus tamburul care a fost ridicat la începutul lunii iulie de 106 tone”, a precizat Mircea Momanu, directorul general al societății General Construct.
    Acesta spune că dacă vor fi fonduri, lucrările vor continua pentru finalizarea catedralei fiind nevoie de încă 8 milioane de lei. „Sperăm să avem fonduri să putem face podul, care este făcut din metal, din niște grinzi sub formă de H, peste ele se montează lemn ecarisat și apoi scândură, cherestea. După ce am făcut podul putem face schele să îmbrăcăm turla, să ne apucăm de exteriorul turlei. Pentru finalizare, însemnând tencuieli, turlele, îmbrăcate în interior, în exterior, canalizarea și instalații electrice, cu tâmplărie e vorba de 8 milioane lei”, a mai spus Mircea Momanu.

   

  Catedrala din Focșani va deveni emblema Vrancei

    Preotul Florentin Răuță, cel care slujește la Catedrala din Focșani, a declarat că acest frumos lăcaș al Domnului nu ar fi existat dacă nu ar fi fost sprijinul constant acordat de președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan. Părintele Răuță a precizat că această catedrală va deveni emblema Vrancei. „Este o lucrare complexă, o lucrare care a necesitat și necesită în continuare eforturi susținute din partea autorităților locale și județene și aș  menționa în mod deosebit sprijinul substanțial acordat de domnul Marian Oprișan, președintele UNCJR și al Consiliului Județean Vrancea. Domnia sa a fost foarte receptiv de fiecare dată când i-am cerut ajutorul și sprijinul pentru zidirea acestui monument eclesiastic important pentru județul Vrancea și peste toate acestea, peste toate proiectele pe care domnia sa le-a făcut pentru Vrancea și această catedrală, emblema Vrancei, va rămâne peste veacuri și va vorbi despre demnitatea vrâncenilor și despre importanța vremelnică a oamenilor acestor timpuri pentru cei care vor veni după noi”, a spus părintele Florentin Răuță.

 

  450 tone de metal și 1100 mc de cărămidă, folosite la Catedrală

    Focșănenii au putut vedea la finele lunii iulie cea mai impresionantă intervenție de construcții din ultimii ani. O macara specială de 1200 tone forță a ridicat tamburul greu de peste o sută de tone la Catedrala Ortodoxă din Focșani. Peste patru ore au durat manevrele pentru ridicarea și așezarea tamburului. Macaraua specială de 1200 tone, utilaj unic în țară, este folosit mai ales la lucrările de construcții precum centrala nucleară de la Cernavodă sau la paletele turbinelor eoliene. Macaraua a fost transportată la Focșani cu ajutorul a 20 de TIR-uri. 
    Directorul societății General Construct SA Focșani a precizat că la catedrală trebuie folosite în total 450 tone de metal, 1100 metri cubi de cărămidă, 1300 metri cubi de beton și 80 tone de armătură. „Turla mare este făcută din 200 tone de metal, iar fiecare din cele două turle mici este făcută fiecare din 60 de tone de metal. La cele trei turle se mai adaugă acoperișul, iar în total este vorba de 450 tone de metal. Pentru construirea Catedralei Ortodoxe «Nașterea Maicii Domnului și  Sfînta Cuvioasă Parascheva» s-au mai folosit 1100 metri cubi de cărămidă, 1300 metri cubi de beton și 80 tone de armătură”, a mai spus Mircea Momanu. El a mai precizat că la lucrările mai sus menționate se mai adaugă lucrări de tencuială, pardoseli, canalizare, alimentare cu apă și iluminat electric. Mircea Momanu a mai arătat că,  potrivit proiectului, Catedrala Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului și  Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Focșani va costa peste 15 milioane de lei.

 

    Proiect demarat la inițiativa lui Marian Oprișan

    Proiectul Catedralei a fost demarat în anul 2000, la inițiativa lui Marian Oprișan și la solicitarea mai multor enoriași, dar și a clerului care reclama că Vrancea nu are o Catedrală Ortodoxă. Pentru aceste lucrări au fost alocate fonduri în perioada 2001-2004. După 2004, investiția a fost sistată de puterea PNL – PDL, așa cum s-a întâmplat și cu celelalte investiții aflate în derulare în județ. Lucrările la Catedrala Nașterii Maicii Domnului și a Sfintei Cuvioase Parascheva au fost reluate în 2008. Din anul 2008 și până în prezent, la inițiativa președintelui Marian Oprișan, Consiliul Județean  Vrancea a alocat șapte milioane de lei pentru lucrările de la Catedrala Ortodoxă din Focșani.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?