Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Peste șapte mii de cereri adresate Casei Județene de Pensii


În primele nouă luni ale acestui an, peste 4500 de asigurați aflați în evidența Casei Județene de Pensii Vrancea au solicitat recalculări și revizuiri ale drepturilor de pensie, în timp ce peste 3000 și-au depus dosarele în vederea pensionării. Cei care nu au stagiul de cotizare complet sau măcar minim prevăzut de lege nu se pot pensiona, în schimb își pot completa stagiul prin încheierea de contracte de asigurare cu instituția vrânceană. Citiți, în continuare, care sunt vârstele de pensionare și stagiile de cotizare necesare ieșirii la pensie anul acesta. 

 
Salariații Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea au avut de soluționat, pe parcursul acestui an, peste șapte mii de cereri ce au fost adresate instituției. Cele mai multe dintre ele, și anume 4523, au venit din partea celor ce au dorit modificarea drepturilor ce li se cuvin, și anume recalcurarea, revizuirea pensiei, suspendarea sau încetarea acesteia, etc. Potrivit raportului întocmit la nivelul CJP Vrancea și prezentat în cadrul ședinței Consiliului Prefectural, dintre acestea au fost soluționate, până la această dată, 4079 de cereri. Totodată, de la începutul anului și până la 30 septembrie, au fost depuse 174 de cereri de acordare a drepturilor prevăzute de legi speciale și de acordare/ actualizare a pensiilor de serviciu, din care au fost soluționate 147.
    Mii de vrânceni s-au adresat Casei Județene de pensii pe parcursul acestui an solicitând acordarea drepturilor de pensie. Este vorba de 3032 cereri depuse, din care au fost soluționate 2762. Potrivit legislației în vigoare, cererea de pensionare se poate depune începând cu data îndeplinirii condițiilor de pensionare, și nu înaintea acestei date. În momentul de față pot solicita pensionarea femeile născute în noiembrie 1954, care au împlinit vârsta de 59 ani și 11 luni și care au acumulat un stagiu complet de cotizare de 29 ani și 10 luni sau un stagiu minim de cotizare de 14 ani și zece luni. Totodată, se pot pensiona luna aceasta bărbații în vârstă de 64 ani și 11 luni, născuți în luna noiembrie 1949, care au un stagiu complet de 34 ani și 10 luni sau un stagiu minim de 14 ani și zece luni.
    În luna noiembrie 2014 vor putea solicita pensionarea femeile născute în decembrie 1954, în vârstă de 59 ani și 11 luni, care au un stagiu complet de 29 ani și 10 luni sau un stagiu minim de 14 ani și zece luni. De asemenea, luna viitoare se pot pensiona bărbații născuți în decembrie 1949, în vârstă de 64 ani și 11 luni, care au acumulat un stagiu complet de cotizare de 34 ani și 10 luni sau măcar un stagiu minim de 14 ani și 10 luni. Aceste condiții sunt precizate în Anexa nr. 5 a Legii pensiilor.

    Cum se poate completa stagiul de cotizare

    Conform Legii nr. 263/2010, există posibilitatea realizării sau completării stagiului de cotizare, prin încheierea unui contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii din raza de domiciliu. Cota de contribuție este de 31,3% din venitul asigurat, care nu poate fi mai mic de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nu mai mare de 5 ori câștigul salarial mediu brut (pentru anul 2014 valoarea este de 2.298 lei).
    Contractul de asigurare socială se încheie la CJP Vrancea și cuprinde:  datele de identificare ale asiguratorului și ale persoanei asigurate, adresa asiguratului, condițiile de asigurare (venit asigurat, cota de contribuție, cuantumul contribuției de asigurări sociale, contul în care se plătește contribuția de asigurări sociale, termenul de achitare), obligațiile asiguratorului și ale asiguratului, precum și clauzele contractuale. Termenul de plată a contribuției de asigurări sociale este lunar, dar nu mai târziu de ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se face plata.
    Contribuția se poate plăti și anticipat, pe o perioadă de cel mult 12 luni, calculate de la data la care se face plata. În aceste situații stagiul de cotizare este corespunzator timpului efectiv parcurs în interiorul perioadei pentru care s-a efectuat plata. Contractul de asigurare socială intră în vigoare la data înregistrării acestuia la CJP Vrancea, produce efecte numai pentru viitor, deci plata retroactivă nu este posibilă.
    La Casa Județeană de Pensii Vrancea au fost încheiate, de la începutul acestui an și până la data de 30 septembrie 268 astfel de contracte de asigurare, valoarea venitului mediu asigurat fiind de 826 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?