Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Peste 3.500 vrânceni sunt șomeri de lungă durată


Peste 3.500 de vrânceni, din cei 9.007 înregistrați în baza de date a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea, nu au serviciu de peste un an, respectiv de peste 6 luni, în funcție de caz, pentru ei negăsindu-se până în prezent un loc de muncă potrivit studiilor și calificărilor lor. Potrivit legislației în vigoare, șomerul de lungă durată este persoana care este șomeră pe o perioadă mai mare de 12 luni, în cazul celor cu vârsta de minim 25 de ani, și pe o perioadă de 6 luni în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 ani și până la împlinirea vârstei de 25 de ani. Astfel, conform statisticii întocmite la nivelul AJOFM, din totalul de 3.554 șomeri de lungă durată din Vrancea, 3.081 au peste 25 de ani (dintre care femei 1.232) iar 437 au vârsta sub 25 de ani, din care femei 146.
    Cu toate acestea, în raportul agenției vrâncene se specifică faptul că în cadrul Programului de Ocupare pe acest an, din totalul planificat de 11 mii de persoane, 9.794 au beneficiat de măsuri active în urma cărora s-au încadrat în muncă 2.785 persoane. Totuși, la celelalte puncte ale programului, AJOFM nu și-a atins indicatorii. Astfel, doar 247 de absolvenți ai celor 44 de cursuri de calificare, organizate anul acesta pentru 682 de persoane, s-au încadrat. Nici prin acordarea de alocații pentru șomerii care se încadrează înainte de expirarea șomajului nu s-a atins numărul planificat, prin aplicarea acestei măsuri reușindu-se angajarea a doar 128 de persoane din cele 200 propuse. Nici șomerii peste 45 de ani și nici cei unici întreținători ai familiilor monoparentale nu au fost mai norocoși. Pe parcursul acestui an, doar 89 de persoane din această categorie, din cele 250 propuse, au acum un serviciu. În ceea ce privește încadrarea prin stimularea mobilității forței de muncă, din totalul de 60 persoane planificate a se angaja, s-a reușit încadrarea a doar 17, și anume: patru persoane s-au angajat într-o localitate la distanță de peste 50 kilometri față de domiciliu; 13 persoane și-au găsit serviciu într-o altă localitate și cu acest prilej și-au schimbat și domiciliul.
    Prin măsura acordării de prime absolvenților de învățământ superior s-a reușit angajarea a 59 absolvenți dintr-un număr de 100 cuprinși în planul pe 2014, iar prin încheierea de contracte de solidaritate au fost încadrate doar 4 persoane aflate în risc de marginalizare socială, față de 20 planificate.
    AJOFM a reușit totuși să depășească planul la un capitol: prin subvenționarea locului de muncă au fost angajate 20 persoane cu handicap din județul nostru, față de cinci planificate. „În ultimul an, interesul în piața locală pentru măsurile active de subvenționare a locurilor de muncă a crescut, instituția confruntându-se cu solicitări peste limitele bugetare alocate pentru aceste capitole de cheltuieli, limite ce nu pot fi depășite, conform legii. Ca și problemă depistată la acest capitol, au fost identificate un număr mare de contracte de muncă încetate prin demisie, unele în perioada de plată a subvențiilor și mult mai multe la încetarea perioadei de plată sau imediat după, fapt care afectează scopul acestora de susținere și menținere a locurilor de muncă”, se precizează în raportul întocmit de specialiștii AJOFM Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?