Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785

Ce mai citesc liceenii vrânceni? Bibliografie școlară și romane de Agatha Christie


Ideea acestui articol a pornit de la o postare pe pagina de facebook, postare în care era scris următorul mesaj: Șochează-ți profesorul! Citește o carte! Și așa, am vrut să văd dacă mai citesc și ce citesc elevii de liceu din Focșani.
Trăim într-o lume în care cartea, ca obiect cultural, începe să-și piardă importanța și impactul asupra noii generații. Alternative aparent mult mai atractive și, în orice caz, mult mai comode, tind să capteze atenția elevilor din ziua de azi. Cu toate că mai sunt și copii, și tineri care preferă să citească, o mare parte dintre aceștia îți iau informația mult mai ușor de pe Internet, iar când vine vorba de bibliografie școlară, mulți preferă să vadă ecranizările romanelor pe care ar trebui să le citească, câștigând astfel timp.
Făcând un tur al câtorva licee din Focșani am descoperit că, totuși, liceenii încă mai citesc. Chiar dacă unii se limitează doar la a citi ceea ce le este necesar pentru școală sau citesc doar pentru că sunt constrânși de faptul că se apropie examenul de Bacalaureat.
La Colegiul Național „Unirea” elevii cu care am stat de vorbă au spus că le place lectura și citesc atunci când au timp și nu au alte sarcini de îndeplinit pentru școală sau admitere la facultate. „Momentan nu prea mai avem timp de citit. Avem foarte multe lucruri de făcut, ne pregătim pentru admiterea la facultate. Însă în vară am citit câteva cărți. Ultima fiind «Colecționarul»de John Fowles. Prefer cărțile pe hârtie pentru că sunt mai ușor de citit și nu obosesc ochii”, au spus două eleve de clasa a XII-a de la Unirea, completându-se una pe cealaltă.
Un alt unirist, elev în clasa a IX-a, spune că i-ar place să citească mai mult  cărți științifico-fantastice, dar acum trebuie să lectureze mai mult pentru orele de limba română. „Ultima carte citită a fost «De veghe în lanul de secară», am citit-o pentru ora de limba română. Pe viitor, probabil că va trebui să citesc «Exuvii» de Simona Popescu, iar apoi rămâne de văzut dacă voi avea libertatea să citesc ceea ce doresc. Aș vrea să citesc mai mult cărți științifico-fantastice. Am început să citesc Isaac Asimov – Imperiul. O piatră pe cer și am mai cumpărat între timp alte trei volume. Când voi avea timp, voi începe să le citesc și pe celelalte”, a spus Radu Alexandru Postoiu, clasa a IX-a B.
Întrebat dacă împrumută sau achiziționează cărțile, elevul a spus că nu îi place să împrumute cărți, ci îi place să le cumpere, pentru că la el în familie biblioteca personală este o tradiție, moștenită de la bunică, pe care vrea să o ducă mai departe. „Cărțile le cumpăr. Pot să spun că este deja ca o tradiție în familie, bunica mea are o tipografie, chiar colecționa cărțile, le recondiționa dacă erau într-o stare proastă. Majoritatea cărților din biblioteca personală sunt copertate de către ea. Vreau să duc mai departe această pasiune. Nu vreau să împrumut cărțile, vreau să fac cumva să fie ale mele”, a adăugat elevul.
Ajunsă la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” și negăsind elevi în curte, deoarece erau la ore, am mers la Centrul de Documentare și Informare. Aici am aflat că cei mai studioși sunt elevii de clasa a XII-a, care, motivați de faptul că Bac-ul bate la ușă, au început să lectureze câte ceva din bibliografia pentru cel mai important examen din viața lor. „Din biblioteca noastră se împrumută în primul rând bibliografie școlară pentru bacalaureat. În principiu cei de clasa a XII-a. Din cei de clasa a XII-a, fetele sunt cele care împrumută mai des cărți, băieții preferă mai bine să vadă ecranizările după romane decât să le citească”, a spus Gabriela Chipon, responsabila Centrului de Documentare și Informare al Colegiului „Asachi”.
De asemenea, de aici se mai împrumută cărți de specialitate pentru gastronomie (colegiul având clase de profil), care îi atrag pe elevi datorită aspectului, calității hârtiei, pozelor viu colorate. „Cărțile de specialitate pe gastronomie mai sunt căutate, care sunt atrăgătoare din punct de vedere al aspectului, pentru că au fotografii frumos colorate. Se mai împrumută și beletristică străină, de exemplu «Harry Potter» – toate volumele, «Codul lui Davinci», «Ana Karenina», «Madame Bovary»„, a adăugat Gabriela Chipon.
O elevă de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” a spus că lectura o ajută să-și îmbunătățească vocabularul și să-și dezvolte imaginația, preferând astfel să lectureze cartea, decât să vadă filmul făcut după aceasta. „Prefer să citesc o carte decât să vizionez un film, pentru că îmi folosesc imaginația, îmi place să privesc firul narativ prin propria mea viziune, dar și să mă pun în pielea personajului și să trăiesc acțiunea. Citesc cărți pentru a-mi îmbunătăți vocabularul, pentru a vorbi fluent, a-mi găsi ușor cuvintele atunci când cineva îmi pune o întrebare pe neașteptate. Ultimele cărți citite au fost «Maitrey» și «Domnișoara Christina» de Mircea Eliade, «Zece negri mititei», «Martorul mut» și «Ultimele cazuri ale lui Miss Narple» de Agatha Christie”, a spus Andreea Corjescu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?