Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO şi GALERIE FOTO: ÎPS Ciprian: Cred că Vrancea, un judeţ cu oameni credincioşi, va duce la bun sfârşit construcţia Catedralei


 ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat ieri slujba de hram și slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Ortodoxă din Focșani, Înalt Prea Sfinția Sa punând accent în cuvântul adresat credincioșilor, pe puterea credinței, care transcende greutățile materiale, astfel încât o lucrare de o așa mare însemnătate cum este Catedrala să poată fi realizată. „Cu ocazia auditului am aflat că Primăria și Consiliul Județean au contribuit cu sume foarte mari la construcția Catedralei. Chiar până la cota zero au fost necesare lucrări complexe și sume foarte mari. M-am bucurat că cele două instituții s-au implicat foarte mult și cred că Vrancea, un județ cu oameni credincioși, va duce la bun sfârșit construcția Catedralei, o construcție necesară pentru demnitatea lor. Oricât de grea ar fi și ostenitoare o anumită lucrare, dacă o vedem cu ochii credinței și este spre slava lui Dumnezeu și mândria comunității, atunci ea se va împlini. La cârma oricărei biserici este Hristos, iar sfântul Duh insuflă gândul bun oamenilor, care nu trebuie să fie atât de mult legați de ceea ce e pământesc”, a precizat Arhiepiscopul.

    ÎPS Ciprian i-a mulțumit public primarului Decebal Bacinschi, care a participat la slujbă, pentru decizia de a aloca fonduri destinate continuării lucrărilor și a declarat că odată ce Catedrala va ajunge la roșu, Arhiepiscopia se va ocupa de partea finală – marmură, încălzire, mobilier, catapeteasmă, pictură. „Eu cred că e posibil, important e să ai credință și inimă bună. Nu cred că dumneavoastră focșănenii, vrâncenii în general, nu puteți duce la bun sfârșit această lucrare”, a mai spus ÎPS Ciprian.
    Preotul paroh Florentin Răuță și-a cerut iertare de la Înalt Prea Sfinția Sa pentru că turla mare nu a fost ridicată, dar a precizat că până la sfârșitul lunii octombrie acest lucru se va întâmpla. Părintele a ținut să precizeze că, în ciuda zvonurilor, afaceristul Gigi Becali nu a dat niciun ban pentru Catedrală, deși a încercat să ajungă la el direct sau cu sprijinul altor persoane. „Sunt preot de aproape 18 ani și aproape tot timpul am stat pe șantier. Am început să cunosc lucruri știute de constructori. Îmi dau toată silința să duc lucrurile la bun sfârșit. Vreau să mulțumesc în mod deosebit autorităților județene, celor locale și naționale. Am beneficiat de sprijinul substanțial al domnului președinte al Consiliului Județean Vrancea și al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, domnul Marian Oprișan, în care nădăjduim în continuare”, a declarat preotul Florentin Răuță. Părintele a declarat că este omul pe care dacă îl dai afară pe ușă, intră pe geam și că „perseverența este cheia succesului”.
    Slujba s-a încheiat cu un parastas pentru ctitorii bisericii, iar la final, la ieșirea din Catedrală, ÎPS Ciprian i-a binecuvântat pe credincioși. După plecarea Înalt Prea Sfinției Sale, alături de protopoul Valeriu Balica, spre Vârteșcoiu, unde ÎPS a oficiat slujba sfințirii clopotniței, credincioșii au mers să ia agheasmă, anafură, dar și câte puțin din colacul și coliva pentru care s-a muncit până la 3 dimineața, după cum ne-a spus un domn.

    Pe lângă Arhiepiscop, părintele protopop Valeriu Balica și preotul paroh Florentin Răuță, la slujbă au mai participat fostul protoiereu, preot pensionar Nicolae Tătaru, fost paroh de Sfântul Mina, preotul Nicolae Popa, de la parohia Farcaș, Reghiu, preotul Iulian Grecu, de la parohia Mircești, Vînători. De asemenea, a fost prezent un grup de psalți de la Centrul Eparhial Buzău.
    Corneliu Momanu, directorul general al societății General Construct, cea care execută lucrările la Catedrala Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului și Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focșani a precizat că se lucrează la ,,realizarea elementelor necesare pentru cupolă, urmând ca atunci când va fi gata să aducem o macara de dimensiuni ceva mai mici care să ridice octogonul și cupola, practic turla mare a Catedralei „, a spus Corneliu Momanu. De altfel, muncitorii nu au încetat lucrul nici măcar în timpul slujbei, încercând să ducă la bun sfârșit, la termen, lucrările privind ridicarea turlei mari.
    Focșănenii au putut vedea la sfârșitul lunii iulie cea mai impresionantă intervenție de construcții din ultimii ani. O macara specială de 1200 tone forță a ridicat tamburul greu de peste o sută de tone la Catedrala Ortodoxă din Focșani. Peste patru ore au durat manevrele pentru ridicarea și așezarea tamburului. Macaraua specială de 1200 tone, utilaj unic în țară, este folosită mai ales la lucrările de construcții precum centrala nucleară de la Cernavodă sau la paletele turbinelor eoliene.

    Proiectul Catedralei a fost demarat în anul 2000, la inițiativa președintelui Marian Oprișan și la solicitarea mai multor enoriași, dar și a clerului care reclama că Vrancea nu are o Catedrală Ortodoxă. Pentru aceste lucrări au fost alocate fonduri în perioada 2001-2004. După 2004, investiția a fost sistată de puterea PNL – PDL, așa cum s-a întâmplat și cu celelalte investiții aflate în derulare în județ. Lucrările la Catedrala Nașterii Maicii Domnului și a Sfintei Cuvioase Parascheva au fost reluate în 2008. Din anul 2008 și până în prezent, la inițiativa președintelui Marian Oprișan, Consiliul Județean Vrancea a alocat șapte milioane de lei pentru lucrările de la Catedrala Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului și Sfânta Cuvioasa Parascheva”, din Focșani.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?