Consiliul Județean Vrancea intenționează să depună în cadrul Programului LIFE + proiectul demonstrativ „Perdele forestiere și sisteme agrosilvice pentru reducerea impactului fenomenelor meteorologice extreme asociate schimbărilor climatice în Câmpia Bărăganului”. Programul se desfășoară în perioada 2014 – 2020 și a intrat în vigoare prin aprobarea Parlamentului European.
Conform noului regulament, scopul Programului LIFE 2014-2020 este să acționeze ca un catalizator pentru o mai bună implementare și integrare a obiectivelor de mediu și climatice și să consolideze complementaritatea cu alte programe ale UE. Prin acest program sunt finanțate conform Regulamentului LIFE și „Proiectele demonstrative”. Acestea sunt proiecte care aplică, testează, evaluează și diseminează acțiuni, metodologii sau abordări care sunt noi sau necunoscute în contextul specific al proiectului, cum ar fi contextul geografic, ecologic, socio-economic, și care ar putea fi aplicate în alt context, în circumstanțe similare.
În ceea ce privește proiectele demonstrative, pentru a obține valoare adăugată UE, acestea trebuie să fie realizate pentru a demonstra dacă tehnicile și metodele vizate funcționează în contextul proiectului (geografic, ecologic, socio-economic). Un proiect demonstrativ de succes este disponibil pentru toate părțile interesate și urmărește încurajarea altor părți interesate în vederea utilizării tehnicilor și metodelor demonstrate în proiect. Proiectele demonstrative pot avea o valoare adăugată UE mai mare în cazul în care acestea au loc la nivel național sau transnațional, decât la nivel local. „Acest proiect este oportun întrucât se urmărește protecția unor obiective expuse atât la secetă (terenuri agricole) cât și la viscol sau alte fenomene periculoase (drumuri, localități). Proiectul implică punerea la dispoziție de către Consiliul Județean Vrancea a unei suprafețe de aproximativ 60 hectare de teren pentru realizarea perdelelor forestiere”, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre privind obținerea acordului de principiu pentru participarea Consiliului Județean cu acest proiect.
Proiectul va fi realizat în parteneriat cu ICAS – Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, ANM – Administrația Națională de Meteorologie și SMR Societatea Meteorologică Română. Bugetul total proiectului este de 8.199.000 lei, aproximativ 1.822.000 euro, din care 4.919.400 lei, aproximativ 1.093.200 euro, finanțare de la Uniunea Europeană. Repartizarea bugetului pentru Consiliul Județean Vrancea este de 1.508.850 lei, aproximativ 335.300 euro, din care 603.540 lei , aproximativ 134.000 euro, reprezintă cofinanțarea instituției pe o perioadă de 5 ani. Proiectul va fi depus online la Comisia Europeană până în data de 16 octombrie 2014.