www.traditiiculinareromanesti.ro
Ingrediente pentru colțunași:
făină Gold Maya
ouă
cartofi
puțină untură sau unt
Ingrediente tocană ca la moldoveni:
ceafă de porc
ulei
ardei gras
ceapă
sare, piper
coriandru, cimbru
vin alb
bulion, pastă de tomate
Mod de preparare colțunași:
Se pun ouăle într-un castron, se adaugă făină Gold Maya și puțină sare. Se amestecă făina Gold Maya cu ouăle, apoi se frământă aluatul până ce se încorporează toată făina. Se întinde aluatul pe masă și se taie sub formă de cercuri, cu un pahar sau cu o formă de teflon. Între timp se fierb cartofii, se sfărâmă și se amestecă cu puțină untură sau unt. Pe fiecare bucată de aluat se pune o lingură de umplutură, apoi se îndoaie pe jumătate și se lipește cu degetele sau cu o furculiță.
Mod de preparare tocană ca la moldoveni:
Se prăjeste ceafa bine în ulei, apoi se călesc ceapa și legumele. Se adaugă vin alb, bulion și pastă de tomate. Se condimentează dupa gust. Se pune într-o ulcică tocănița preparată în tigaie, se adaugă câțiva colțunași apoi se completează cu sos din tocăniță. Se acoperă ulcica cu o bucată de aluat care se unge cu un ou bătut. Se lasă la cuptor până ce aluatul de pe ulcică se rumenește și se umflă. Se servește cu murături.