Șanțurile săpate de-o parte și de alta a drumului județean 205, pe raza comunei Urechești, și copacii crescuți pe margine au băgat zâzanie între mai mulți localnici și viceprimarul Valentin Neagu. În timp ce primii nu înțeleg de ce li se cere să taie pomii, fructiferi de altfel, și de ce trebuie să-și facă singuri podețele pentru accesul în curte, cel din urmă susține că așa prevede proiectul de modernizare a drumurilor, implementat în localitate. În plus, spune viceprimarul, unii pomi nu fac fructe, alții nu au fost culeși niciodată, prin urmare, care le este rostul? În Urechești se derulează lucrări de asfaltare și betonare șanțuri, cu fonduri de la Uniunea Europeană, obținute prin intermediul unui GAL.
Petre Ciubotaru, care merge cu ajutorul unui baston, a declarat că în urmă cu două săptămâni a început săparea șanțurilor, iar acum li se cere localnicilor să-și facă podețe în fața porților, pe propria cheltuială. Că trebuie să-și facă podețul pe banii săi poate trecere cu vederea, în schimb este foarte nemulțumit că au fost „ciopârțiți” copacii de pe marginea drumului. Iar acum, după ce au fost „ciopârțiți”, li se cere să-i taie de tot. „Uite așa au rămas șanțurile, cică nu mai au bani să le facă! Am fost și am vorbit să luăm tuburi mai ieftin, că eu cunoșteam pe cineva. Problema este că au ciopârțit copacii. Trebuia lăsat așa cum era… Băiatul meu avea frumos făcut în fața porții, dar i-au spart cimentul că așa a vrut viceprimarul. Nici nu puteam intra în curte, că eu merg în baston. Mi-am făcut un podeț din scânduri”, a afirmat bătrânul.
La rândul său, Adrian Goleșteanu a precizat că el deja și-a cumpărat tuburile ca să amenajeze podețul, tuburi pentru care a plătit aproximativ 200 de lei. Cum mai are o proprietate pe partea cealaltă a drumului, trebuie să mai scoată ceva bani din buzunar pentru ca treaba să fie în regulă. Spune că s-a împăcat cu ideea că trebuie să-și facă pe propria cheltuială podețul, dar nu și cu aceea că trebuie să taie copacii de la poartă. „Lucrările au început în urmă cu vreo două săptămâni. Cu podețele ne conformăm, dar mă deranjează că mi-au tăiat copacul. Am primit o adresă de la primărie, în care mi se spune că în termen de 10 zile trebuie să tăiem toți copacii. Nu suntem de acord. Vicele ne-a spus că trebuie tăiați toți copacii până la șosea (E 85-n.r.), că e domeniul public și că așa vrea el. Bun, dar dacă e domeniul public în ceea ce privește copacii, de ce nu e domeniul pblic și în ceea ce privește podețul? Noi nu vrem să fim în conflict cu primăria, dar nu suntem de acord cu tăierea copacilor, mai ales că sunt pomi fructiferi. Îmi pare rău că nu putem avea un dialog”, a declarat Adrian Goleșteanu.
Potrivit acestuia, conducta de alimentare cu apă este sub șanțul de pe partea stângă, cum vii dinspre drumul european, iar deasupra țevilor mai sunt doar 10 centimetri de pământ. În opinia bărbatului, sunt mari șanse ca apa să înghețe la iarnă și atunci, se întreabă el, cine va plăti pagubele?
Viceprimarul nu vede rostul supărării
În replică, viceprimarul comunei Urechești, Valentin Neagu, spune că investiția, în valoare de 85 de mii de euro, se derulează printr-un GAL, iar proiectul, așa cum a fost el întocmit, a fost respectat. „Problema este că ei nu au avut niciodată șanțuri la poartă, iar acum li se pare de-a-ndoaselea. Ce se face, e bine pentru comună. Noi, primăria, nu vedem banii, ci intră în contul GAL și sunt apoi virați societății care face lucrările. Cât privește copacii, nu au fost toaletați niciodată, arătau de parcă erau o pădure. Constructorul a spus că trebuie tăiați acești copaci, noi am mers și am făcut acest lucru în toată comuna. Am primit adresă din partea lor (de la localnici-n.r.) și le vom răspunde că pentru implementarea proiectului de investiție derulat cu fonduri europene, până la data de 15.10 trebuie să toaleteze copacii”, a afirmat viceprimarul.
Valentin Neagu a afirmat că inclusiv reprezentanții ISU au cerut toaletarea copacilor. „Am primit înștiințare de la Drumuri Naționale și ISU Vrancea. ISU a intervenit la un incendiu și și-a spart girofarul și și-a zgâriat mașina de intervenție din cauza copacilor. Trebuia să fac acest lucru (să toaleteze copacii-n.r.) până în decembrie 2013, dar nu am avut cu cine. Acum, 80 la sută din comună s-a făcut, rămânând doar centrul, că știam că vine proiectul de asfaltare. Eu nu văd rostul supărării”, a spus viceprimarul. „Noi vrem înfrumusețarea centrului comunei, vrem să facem trotuare. Urmează să întocmim un proiect în acest sens”, a adăugat el.