Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Elevii de la „G.G. Longinescu” au discutat despre antisemitism


Elevii și profesorii Liceului Tehnologic „G.G. Longinescu” din Focșani au marcat Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului în cadrul unui proiect educațional realizat în colaborare cu biblioteca liceului Paula Leca. Activitatea, cu un caracter solemn, a avut ca principale obiective preocuparea față de trecutul și istoria țării, analiza critică a acțiunilor personalităților și grupurilor umane, precum și conștientizarea fenomenului antisemit.
Participanții au luat cunoștință de atrocitățile săvârșite de Adolf Hitler și Partidul Nazist din Germania, încă din 1933, prin realizarea unor informări și dezbateri despre Holocaust, atât în cadrul activității, cât și la orele de istorie sau cultură civică. De asemenea, a fost organizată o expoziție de cărți, foto documente și afișe, iar elevii au prezentat un material Power-Point și au rezolvat un rebus dedicat acestui eveniment.

Coordonatoarea activității, profesoara de istorie Alina Burlacu, a realizat un scurt istoric al Holocaustului, pornind de la etimologia greacă a termenului: „holo” (întreg) și „kaustos” (ars), însemnând ofranda religioasă a „arderii de tot”. Mai apoi s-a făcut referire la antisemitismul de care au dat dovadă Adolf Hitler și regimul național socialist din Germania, fiind subliniată implicarea României în cadrul acestui fenomen.
Momente emoționante au fost create atunci când elevi ai claselor a IX-a, a X-a și a XII-a le-au dezvăluit colegilor mărturii ale supraviețuitorilor Holocaustului, date despre victime și numărul morților, respectiv 6 milioane de evrei de toate vârstele, marea lor majoritate din Europa, exterminați în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Elevii s-au implicat activ prin valorificarea aptitudinilor artistice și manifestând spirit organizatoric, astfel încât comunitatea școlară și cea locală, în calitate de beneficiari, să-și dezvolte spiritul critic cu privire la faptele istoriei, să recunoască și să accepte ideea multiculturalității.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?