Peste 3 mii de persoane din Vrancea au suferit accidente vasculare, 149 de cazuri fiind înregistrate în primele 6 luni ale acestui an. Săptămâna aceasta, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat că va fi lansat Programul de Accident Vascular Cerebral, în cadrul căruia pacienții vor primi tratamente subvenționate. Scopul acestui program este de a reduce mortalitatea și sechelele cauzate de accidentul vascular cerebral.
Reprezentanții sistemului sanitar vrâncean sunt de părere că implementarea acestui program este binevenită, mai ales că accidentul vascular cerebral afectează pacienții de-a lungul vieții. „Cum programul de Infarct Miocardic a fost un real succes, în patru ani de la lansare reducându-se mortalitatea, și acest program, cu siguranță, va avea efecte benefice. Se știe că dacă se intervine în cel mult patru ore de la un accident vascular, pacientul are șanse mari de recuperare, dacă nu, rămâne cu sechele toată viața. Cea mai frecventă este paralizia. Cu siguranță, prin acest program pacienții vor primi tratamente adecvate, iar mortalitatea se va reduce”, este de părere medicul Cătălin Graur, șeful DSP.
Potrivit presei centrale, programul pentru accident vascular cerebral vine după programul național de infarct miocardic acut (IMA) care a fost un succes, reducând mortalitatea prin IMA de la 13,5 la sută la 8,2 la sută, în patru ani de la lansare. Ministerul Sănătății va aloca, din octombrie, 5 milioane de lei, pentru tratamentul pacienților cu accident vascular cerebral, iar, inițial, acesta se va derula în șapte spitale.