Modificarea temperaturilor odată cu venirea sezonului rece, precum și posibilitatea expunerii la unii alergeni din natură, specifici acestui sezon, pot cauza creșterea riscului de alergii. Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea atrag atenția că cea mai frecventă alergie declanșată toamna este cauzată de rugină (pipirigul), o plantă care crește pe malul apelor sau în locurile mlăștinoase.
Medicii avertizează că alergia se poate declanșa chiar dacă persoanele afectate locuiesc în zona în care nu există aceste plante, deoarece polenul declanșator de alergii poate fi răspândit prin vânt. „Deși aerul a devenit rece, iar praful verii este spălat de ploile de toamnă, persoanele care se confruntă cu alergii sezoniere nu pot spune că au scapat de pericole nici în aceste luni. Alergenii sunt un pic mai diferiți, însă efectele lor rămân aceleași. În lunile de toamnă, cel mai mare dușman al persoanelor alergice este rugina sau pipirigul. Deși această floare începe polenizarea încă din august, chiar și târziu toamna, efectele ei încă se mai pot resimți. De cele mai multe ori, persoanele alergice la florile de vară sunt alergice și la această plantă. Chiar dacă nu locuiți în zonele în care cresc aceste plante, tot puteți fi afectați, deoarece polenul este purtat de vânt”, avertizează specialiștii DSP. O altă cauză a alergiilor de toamnă este mucegaiul, care în această perioadă se găsește sub stratul de frunze moarte.
Simptomele alergiilor de toamnă: strănutul, mâncărimi ale ochilor, iritație nazală, secreție nazală abundentă, tuse (care adesea se manifestă cel mai rău noaptea și dimineața), senzația de nas înfundat, cearcăne și dureri de cap.
Sfaturi pentru a preveni alergiile
Specialiștii DSP au și o serie de sfaturi pentru a preveni aceste alergii sezoniere. „În timpul dimineții, este recomandat să se evite ferestrele deschise foarte mult timp în cazul în care în zona în care locuiți este mult polen în aer. Înainte de a da drumul prima dată la instalația de încălzire din casă, este recomandat să se verifice instalația și să se schimbe filtrele. Păstrarea curățeniei în subsol, bucătarie, baie previne alergiile cauzate de mucegai. Verificarea produselor din frigider, în cazul în care ele pot fi alterate și pot avea mucegai. Este recomandată o mască în cazul în care se îndepartează frunzele uscate din curte, grădină pentru a evita contactul cu mucegaiul de sub ele. Evitarea plimbărilor prin pădure sau în zone în care există frunze căzute și mucegai”, spun specialiștii DSP.