GALERIE FOTO: Filiala de Cruce Roșie a inaugurat „Cuptorul de Pâine Burcioaia”

0
2141


Pâine albă și intermediară tradițională, fără niciun fel de aditivi, amelioratori sau conservanți, colaci, covrigi, franzele, chifle și tot felul de bunătăți de patiserie făcute exact „ca la mama acasă” pot fi cumpărate, ba chiar și comandate de acum înainte, de la singura brutărie din județ care respectă cu sfințenie tradiția, și anume de la „Cuptorul de Pâine Burcioaia”. Acesta a fost înființat de Filiala de Cruce Roșie Vrancea, în urma câștigării competiției organizate de Petrom, intitulată „Fabricat în Èšara lui Andrei”. Organizația a obținut din partea Petrom finanțare de până la 32 mii euro, sumă cu care instituția vrânceană de caritate a înființat afacerea socială „Cuptorul de Pâine Burcioaia” în cartierul Burcioaia, Adjud, afacere ce are ca obiect producerea de produse de panificație și, implicit, crearea de locuri de muncă în comunitate.

    La inaugurarea ce a avut loc ieri au fost prezenți atât oameni din Burcioaia, care s-au arătat bucuroși că în comunitatea lor funcționează în sfârșit o brutărie de unde pot cumpăra, cu doar 80 de bani, pâine rumenă și caldă de 300 de grame, cât și conducerea și voluntari ai Filialei de Cruce Roșie Vrancea, reprezentanți ai Petrom, ai autorității locale și membrii ai Clubului Seniorilor. Toți aceștia au fost întâmpinați cu pâine și sare, mai exact cu colaci frumos împletiți, preparați și copți chiar la Cuptorul ce s-a inaugurat.
În prezența tuturor s-a oficiat slujba de sfințire a brutăriei, după care participanții au fost invitați să-și satisfacă curiozitatea de a vedea cum se face pâine tradițională, vizitând toate încăperile locației. „Meritul revine în totalitate echipei de la Crucea Roșie Vrancea și vă mulțumesc celor din Burcioaia că ați îmbrățișat această idee. Le mulțumim, de asemenea, celor de la Petrom care au finanțat proiectul și sperăm să asigurăm tot necesarul de pâine pentru această comunitate, și chiar pentru cei din alte comunități. Apelați cu încredere, pentru că echipa de aici va îndeplini cele mai diferite gusturi”, a spus Neculai Ionescu, președintele Filialei de Cruce Roșie Vrancea.
    Un îndemn către comunitate a transmis și Alina Gîrleanu, vicepreședintele organizației, care a explicat că „dincolo de pâine, în această afacere socială există și o parte de suflet. Cumpărați produsele făcute aici, pentru că făcând asta nu doar că mâncați o pâine bună, absolut naturală și ieftină, dar sprijiniți în felul acesta și multele cazuri sociale care au nevoie de ajutor”.
    Cuvinte de apreciere a avut și Smaranda Berbecea, reprezentanta Primăriei Adjud, care de altfel a oferit și consultanță în dezvoltarea afacerii și care a dorit să transmită oamenilor din Burcioaia faptul că „e un lucru important să aveți șansa de a mânca o pâine sănătoasă, sigură, fără amelioratori, fără aditivi. Aici, fiind o brutărie mică, se poate lucra în mod tradițional. Trebuie să apreciați că, în plus, puteți valorifica producția proprie de grâu. Să fie cu noroc și să meargă bine!”. Ea a mai explicat că întreg fluxul tehnologic respectă standardele și normele europene, iar personalul este, de asemenea, calificat ca urmare a participării la cursuri organizate de furnizorul de formare SC „Marcip” Focșani.

    Locuri de muncă înființate pentru oameni din comunitate
   
    Odată cu dezvoltarea afacerii sociale „Cuptorul de Pâine Burcioaia” , șapte oameni din comunitatea Burcioaia au ocupat locurile de muncă create. Este vorba de brutari calificați, dar și un administrator. Oportunitatea de a lucra aproape de casă a fost primită cu multă bucurie de aceștia. „Este un avantaj că nu mai trebuie să fac naveta ca să merg la serviciu. Eu am mai lucrat înainte la o fabrică de pâine din Adjud, apoi la termopane și mă bucur că acum lucrez aici. Mi-a plăcut foarte mult această meserie și mă bucur că o pot practica chiar aici”, a spus Florin Ciobotaru, unul dintre brutarii Cuptorului de Pâine Burcioaia.
    De menționat că Crucea Roșie Vrancea se numără printre cei 10 câștigători din 2013 ai celei mai mari competiții de afaceri sociale din România, „Fabricat în Èšara lui Andrei”. Afacerea socială „Cuptorul de Pâine Burcioaia” nu doar produce și comercializează produse de panificație și patiserie în nordul județului Vrancea. Atelierul de panificație intenționează să devină un loc pentru executarea stagiilor de practică pentru elevii de la profilul industrie alimentară de la Liceul „Gheorghe Balș” din Adjud, până la sfârșitul anului 2014.
     Afacerea socială „Cuptorul de Pâine Burcioaia” are ca principale activități
crearea de locuri de muncă în cadrul comunității, formarea profesională a persoanelor care sunt sau urmează să fie angajate și distribuirea de apă și pâine celor 60-80 de persoane vulnerabile din subordinea filialei prin utilizarea unor venituri obținute din afacerea socială. Printre activități se numără și donațiile de produse de panificație către 50 de familii din Burcioaia, de cel puțin trei ori pe an. „Afacerea noastră socială contribuie la misiunea Societății Naționale de Cruce Roșie și anume aceea de a preveni și alina suferința umană. Mai exact, o parte din produsele brutăriei noastre vor contribui la susținerea serviciilor sociale de tip rezidențial pe care organizația le-a dezvoltat”, a declarat Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea, inițiatorul ideii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here