Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea nu mai eliberează adeverințe de asigurat. Potrivit unui nou ordin, care a fost publicat în Monitorul Oficial pe 19 septembrie, verificarea calității de asigurat nu va mai fi făcută prin adeverința de asigurat, ci prin verificarea, de către furnizorii de servicii medicale, în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI).
În cazul în care persoana interogată va apărea neasigurată în SIUI, deși aceasta este asigurată, ea va fi nevoită să se deplaseze totuși la CAS Vrancea pentru a-și lua adeverința de asigurat. „Verificarea calității de asigurat se face on line, direct la furnizorii de servicii medicale. Potrivit prevederilor Ordinului Președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 581/08.09.2014 privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calității de asigurat, persoanei care necesită servicii medicale, medicamente, îngrijiri la domiciliu și dispozitive medicale, cu excepția celor din pachetul minim de servicii medicale, îi va fi verificată calitatea de asigurat de către furnizorul de servicii medicale ca urmare a interogării aplicației pe site-ul CNAS la adresa: http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html. Dacă în urma interogării persoana apare ca neasigurată, aceasta se va prezenta la casa de asigurări de sănătate cu documente le care atestă calitatea de asigurat pentru a solicita eliberarea unei adeverințe. Automat, la eliberarea adeverinței de către casa de asigurări, calitatea de asigurat va fi validată și în sistemul informatic (SIUI)”, se arată într-un comunicat al Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea.
Cei fără venituri, executați de Fisc dacă nu plătesc contribuția
Tot ordinul publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial stabilește cine trebuie să cotizeze la sănătate. Astfel, persoanele fără nici un fel de venituri trebuie să plătească lunar 50 de lei pentru a fi asigurate, în caz contrar, vor fi executate silit de Fisc. Cei care nu au cotizat niciodată trebuie să plătească pentru ultimele 6 luni și pentru cea în curs, adică în total vor da aproximativ 350 lei. Mai exact, persoanele care nu realizează niciun fel de venit trebuie să achite lunar 5,5% din salariul minim pe economie, adică 50 lei. Cei care nu au achitat niciodată această contribuție și vor să devină asigurați trebuie să plătească minim ultimele 6 luni și luna în curs, în total aproximativ 350 lei.
După ce a fost achitată această sumă, o persoană devine asigurată medical și are dreptul la servicii gratuite. Dar, va trebui să achite în continuare contribuția de aproximativ 50 de lei lunar, în caz contrar, la final de an fiscal, va fi executat de Finanțe, atunci trebuind să plătească atât majorările cât și penalitățile pentru lunile în care nu a plătit. „Potrivit art. 15, alin. (3), pentru neachitarea la termenul de scadență de către angajatorii și asigurații care au obligația plății contribuției, aceștia datorează după acest termen obligații fiscale accesorii, confom prevederilor legale în materie de colectare a creanțelor fiscale. Persoanele care nu pot face dovada plății contribuției beneficiază numai de pachetul minimal de servicii medicale până la plata contribuției în condițiile legii. Diminuarea are loc după 3 luni de la ultima plată a contribuției datorate fondului. Persoanele amintite anterior care încep să plătească contribuția curentă la fond au dreptul la pachetul de servicii medicale de bază de la data începerii plății contribuției, urmând ca sumele restante să fie recuperate de ANAF, în conformitate cu Codul de procedură fiscală”, spune Iustina Papuc, purtătorul de cuvânt al CAS Vrancea.
Cine e asigurat la sănătate, potrivit noului ordin
Potrivit ordinului, asigurate la sănătate sunt persoanele care obțin venituri din activități independente și care cotizează lunar la Sănătate, pensionarii, copiii, studenții până în 26 de ani fără venituri, șomerii, beneficiarii de ajutoare sociale ș.a. Mai există o serie de persoane care deși nu plătesc contributii la sănătate, sunt beneficiare de gratuități, fiind coasigurate. Conform legii, un plătitor de asigurări medicale poate avea maximum trei coasigurați, acestia putând fi soțul și părinții, copiii neintrând în această categorie, ei fiind scutiți prin lege de orice fel de obligații.
Și persoanele care obțin venituri, indiferent de natura lor, trebuie să achite lunar 5,5% din valoarea sumelor încasate. În această categorie intră profesiile liberale, precum notarii, avocații, cabinetele medicale, PFA-urile, etc.