GALERIE FOTO: Interviu cu Helmuth Duckadam: „Steaua are valoare pentru a câștiga Europa League“

1
2414


Helmuth Duckadam, legenda Stelei, este sigur că echipa antrenată de Costel Gîlcă va câștiga grupa din care face parte și se va bate pentru un nou trofeu european. În anul 1986, Duckadam făcea minuni în poarta Stelei, în finala cu Barcelona. După 28 de ani de la cel mai mare succes al fotbalului românesc, Helmuth Duckadam pariază din nou pe campionii României și visează la o nouă seară magică pentru sportul rege din România. Duckadam a acceptat să vorbească pentru Monitorul de Vrancea, în exclusivitate, despre Steaua, echipa națională, Barcelona, Ceaușescu și Gigi Becali.

Rep.: După acest 6-0 cu danezii de la Aalborg, a mai trecut supărarea necalificării în Liga Campionilor?
Helmuth Duckadam: Ne-am dorit foarte tare să ne calificăm în grupele celei mai importante competiții europene, dar am fost urmăriți de ghinion. Ca rețetă financiară, clubul câștiga enorm, comparativ cu Europa League. Steaua este un club care nu se plânge. Orice rău este spre binele echipei. Am debutat cu dreptul în Europa. 6-0 după un meci în care ne-a fost teamă, mai ales că jucăm fără suporteri în tribune. Până la urmă a ieșit extraordinar. 6-0 după o a doua repriză magnifică. Nu ne îmbătăm cu apă rece, dar Steaua este o forță în Europa League. O echipă respectată, cu un palmares de invidiat pe plan intern și internațional. 

Rep.: Visați să câștigați un nou trofeu în Europa?
H. D.: Sincer vă spun. Steaua are în acest moment puterea să câștige Europa League. Am făcut meciuri bune în ultimii ani, așa că nu văd de ce nu am visa la un nou trofeu internațional. 28 de ani au trecut de la câștigarea Cupei Campionilor împotriva Barcelonei. A venit timpul ca Steaua să facă pasul cel mare. În era Olăroiu am fost la un pas să jucăm finala Europa League. Sferturile de finală cu Rapid… calificare memorabilă. În semifinala cu englezii de la Midlesbourgh am pierdut pe mâna noastră. Nimic nu este imposibil în fotbal. Am mare încredere în Costel Gîlca și staff-ul lui, dar și în lotul de jucători.

Rep.: Au plecat mulți dintre jucătorii cu care Steaua a făcut rezultate mari în competițiile interne și internaționale. Are Steaua lot de valoare, cu care să se bată pe toate fronturile?
H. D.: Era normal să mai și plece din jucători. Mai ales că ofertele pe care le-au primit au fost consistente. Și pentru jucători, dar și pentru club. La ora aceasta avem un lot echilibrat valoric. Chiar dacă au mai fost și sincope, Steaua joacă fotbal. Este normal ca în viața unei echipe să apară și accidente, dar o văd pe Steaua să se bată pentru titlul de campioană și foarte sus în Europa.

Rep.: Cum caracterizați jucătorii cheie ai Stelei?
H. D.: Din punctul meu de vedere, echipa în întregul ei este cea care dă forța într-un meci. Arlauskis este un portar de valoare. Ne-a fost frică după plecarea lui Tătărușanu la Fiorentina. Ne bucurăm că Tătărușanu joacă pentru Fiorentina, dar și Arlauskis a demonstrat că merită să poarte tricoul Stelei. Prepeliță a crescut mult. Jucător de travaliu, polivalent și de o inteligență aparte. Chipciu trage echipa după el. Are maturitatea necesară de a juca la cel mai înalt nivel.

Rep.: Keșeru este de neoprit….
H. D.: Keșeru se află într-o formă de zile mari. Golgheter înăscut. Atenție, încă nu se află în formă maximă! Sukala, Varela, Latovlevici sunt jucători de forță care își fac treaba. Fotbaliști de calitate. Stanciu și Iancu, tineri de la care se așteaptă mult. Avem încredere în ei. Rusescu și Bourceau… reveniri spectaculoase. Chiar dacă se spune că nu e bine să te întorci la echipa unde ai cunoscut consacrarea, am mare încredere în acești doi jucători. De altfel, Rusescu a început să și marcheze. Tănase este, de asemenea, unul dintre greii echipei, alături de Sînmărtean. Calitate în joc, clarviziune și efort maximal.

Rep.: Antrenorul Costel Gîlcă?
H. D.: Era imposibil să refuze Steaua. Mulți au spus ca îi va fi greu să vină după ce rezultate a avut la echipă Reghecampf, dar iată că Gîlcă și echipa sa au meținut Steaua în elită. Este un antrenor care se dedică fotbalului 24 de ore din 24. Fotbalul este viața lui. Totul se face cu mare minuțiozitate. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Un lucru important pe care l-a făcut Gîlca la Steaua, este că a dat șansa tuturor jucătorilor. Nu este jucător din lotul Stelei care să nu fi jucat măcar o repriză într-un meci oficial. Își motivează echipa foarte bine. Spuneam și mai devreme că, în viața unei echipe mai apar și sincope, dar asta nu înseamnă ca evolția grupului lasă de dorit.

    „Petrolul, CFR Cluj, Astra și Dinamo se bat cu Steaua la titlul de campioană”

Rep.: Care sunt principalele contracandidate la câștigarea campionatului?
H. D.: Petrolul Ploiești, CFR Cluj, Astra și Dinamo au echipe foarte bune și se vor lupta până la capătul campionatului. Nu ne va fi simplu să ne apărăm titlul. Toată lumea vrea să bată echipa campioană. Steaua va trebui să joace la maximum toate meciurile. Am încredere în băieți. Sunt profesioniști adevărați și nu ne văităm că jucăm din trei în trei zile. Este meseria lor. Ei au ales să joace și în campionat, și în Europa, dar și în Cupa României.

Rep.: V-ați întâlnit cu Gigi Becali? Ce spune despre echipă?
H. D.: Are mare încredere în grupul care este acum la Steaua. Gigi Becali este un conducător adevărat. A făcut mutările care trebuiau ca echipa să fie motivată în continuare. Banca tehnică este valoroasă. Consider că la ora aceasta, Steaua are cel mai valoros lot din România. Avem caractere tari. Nu este bine ca jucător să ai patronul și președintele departe de echipă. Sperăm ca lucrurile să se îndrepte și, până la finele anului, Gigi Becali și MM Stoica să ni se alăture. Ar fi extraordinar. Steaua le simte lipsa. Și presa este mai săracă fără aparițiile lor.

Rep.: Victorie cu Grecia în campania Euro 2016. Ne calificăm?
H. D.: Avem șanse mari după acest succes în deplasare, dar drumul este abia la început. Mai sunt multe meciuri. Ungaria și Irlanda de Nord sunt adversari redutabili. Nu ne va fi ușor. Sper ca Steaua să aibă în lotul național cât mai mulți jucători care să fie providențiali pentru România. Victor Pițurcă a demonstrat încă o dată că este un adevărat selecționer. Fără nume mari, România arată bine la începutul acestei campanii pentru Europenele din 2016. Le ținem pumnii tricolorilor. Avem mare nevoie de o nouă calificare pentru revitalizarea fotbalului românesc.

Rep.: Ce spuneți despre găzduirea meciurilor de la Euro 2020?
H. D.: Bucureștiul va beneficia de fonduri suplimentare pentru că nu va fi simplu să găzduiești asemenea partide. A contat foarte mult în această alegere și faptul că Bucureștiul a primit un calificativ înalt după finala Europa League dintre Atletico Madrid și Atletic Bilbao. Toate meciurile de la Europenele din anul 2020 vor fi de același nivel. Este o mare realizare pentru fotbalul românesc.

Rep.: Ar fi frumos să ne și calificăm la acele Europene…
H. D.: România are obligația să se implice mai mult în ce privește sportul de masă. De acolo pleacă totul. Copiii trebuie să se întoarcă la sport. Avem obligația să facem un sistem bine definit pentru a ajunge, din nou, la marile performanțe. Trebuie să ne calificam la Euro 2016. Asta în primul rând, și apoi la cele de peste patru ani. Ar fi minunat să jucăm trei meciuri de la turneul final al Europenelor chiar la București, pe Arena Națională.

 

 „Pentru câștigarea Ligii Campionilor, Nicolae Ceaușescu ne-a dat câte o mașină ARO la mâna a doua”

Rep.: Nu putem evita subiectul Steaua 1986. Cum a fost domnule Duckadam această echipă de vis a Stelei?
H. D.: Jucători de mare valoare. Un grup unit. Eram doar 16 jucători. O adevărată familie. Ion Alexandrescu, Emerich Jenei și Anghel Iordănescu erau părinții, dar și prietenii noștri. A fost o generație de care toată lumea își aduce aminte cu mari emoții și bucurie. Să joci o finală de Liga Campionilor este o performanță uriașă. Să o mai și câștigi, așa cum am făcut noi în anul 1986 la Sevilla, în fața Barcelonei, este de-a dreptul incredibil. Pentru unii. Pentru noi, cei de la Steaua, a fost un lucru normal. Ne știam foarte bine valoarea colectivă și individuală. Am fost sigur că vom aduce trofeul la București.

Rep.: Cum a fost întâlnirea cu Nicolae Ceaușescu?
H. D.: Cu emoții. Era șeful statului și o întâlnire cu el nu era la îndemâna oricui. Chiar dacî am fost dezamăgiți de premiul pe care ni-l dăduse, a fost o onoare pentru noi că am fost primiți de către șeful statului. Au fost și câteva momente hazlii. Marius Lăcătuș nu a vrut să se tundă și i s-a strâns părul la spate. La poza cu Ceaușescu, tot Lăcătuș era cel care a întreținut atmosfera cu glumițe, care nu l-au deranjat pe Ceaușescu. Ne-a felicitat pe toți. Am servit o șampanie și ne-a dat la fiecare câte o mașină ARO la mâna a doua. Asta a fost epoca în care am trăit. Nu ne pare rău pentru că, până la urmă, Steaua a câștigat Cupa Campinilor Europeni în acele vremuri.

Rep.: Cum sunt întâlnirile cu foștii colegi din 1986?
H. D.: Ne vedem în fiecare an. Cu cei mai muți dintre ei. Mergem la munte, la un prieten de-al nostru și incingem câte o miuță. Ne aducem aminte de fotbalul pe care îl juca Steaua în acele vremuri. Circulația mingii, pase dintr-o singură atingere, spectacol și goluri multe. Aceste lucruri atrăgeau multă lume pe stadion. Steaua juca toate meciurile cu casa închisă. Nu conta numele adversarului. Spectacolul era garantat. Suporterii Stelei sunt speciali și vor rămâne în inimile noastre pentru totdeauna.

   „Fotbalul românesc este aproape de faliment”

Rep.: Cine credeți că poate salva fotbalul românesc?
H. D.: Oamenii de afaceri, dar și statul. Este obligatoriu să existe facilități pentru investițiile patronatelor. Fotbalul nostru nu traversează o perioadă fastă. Asta înseamnă că nici loturile naționale nu o duc prea bine. Trebuie să căutăm tot timpul și să promovăm jucătorii care merită. Campionatul din liga națională nu este unul care să te impresioneze. România nu trebuie să se lamenteze și este obligată sa iasă la muncă. Avem jucători talentați care au nevoie să fie puși în valoare. Ne lipsește sistemul după care să ne ghidăm.

Rep.: Nu mai sunt investitori seriosi în România?
H. D.: Avem nevoie să intrăm într-o normalitate. Sistemul cu 14 echipe este un prim pas. Este clar că sunt foarte multe presiuni din afară. Românul se pricepe la tot. Este clar că aveam nevoie de o comprimare a valorilor. Mai puține echipe, jucătorii de valoare vor fi în liga națională. Liga a doua va fi și ea una mai puternică, așa că ne așteptăm ca fotbalul de la noi să intre pe un făgaș normal. Era mare nevoie de o astfel de schimbare. Vom vedea ce va fi. Concurență mai mare, derby-uri mai multe, meciuri tari în fiecare rundă, asta așteaptă suporterii.

Rep.: Le-ați spus celor de la Steaua că este obligatoriu să investească în copii și juniori?
H. D.: Știu și asta. Antrenamente și competiții cât mai multe. Ceea ce a făcut Hagi la Constanța este un lucru extraordinar. În primul rând că și-a băgat toți banii lui într-un proiect grandios. Nu am văzut până acum un om mai pasionat ca Hagi. Trebuie să-l sprijinim necondiționat.

Rep.: Avem copii talentați, dar ce se întâmplă dacă se pierd pe drum?
H. D.: Promovarea jucătorilor tineri lipsește. Doar la Viitorul lui Hagi se vrea cu adevărat și se face acest lucru. Până nu vom avea un sistem normal, nu ne vom reveni. Federația a început să implementeze un astfel de program și, în scurt timp, îl va face public. Nu ne putem văita la nesfârșit că nu sunt bani sau că antrenorii sunt prost plătiți. Dacă rezultatele apar, vor fi și fonduri. Important este să se lucreze cu pasiune.

Rep.: Care sunt antrenorii tineri pe care îi vedeți la cârma naționalei?
H. D.: Costel Gîlca, Dan Petrescu, Cosmin Olăroiu, Laurențiu Reghecampf, Cosmin Contra, Răzvan Lucescu, Viorel Moldovan, Ilie Dumitrescu. Fotbalul românesc are resurse nebănuite din toate punctele de vedere. Important este ca oamenii să nu-și bată joc de ele.

Rep.: Câteva cuvinte pentru focșăneni….
H. D.: Știu că Focșaniul este un oraș de steliști. Îi respect și îi așteptăm la meciurile noastre. Multă sănătate și să creadă în Steaua și atunci când lucrurile nu merg bine. Voi veni la Focșani cu mare plăcere ori de câte ori voi fi invitat. Vă doresc tot binele din lume! Hai Steaua!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here