Un pompier de la Vidra și sora sa, avocat în București, sunt suspectați de procurorii DIICOT că ar face parte dintr-o grupare organizată specializată în infracțiuni de delapidare și spălare de bani. Anchetatorii au efectuat, ieri, două percheziții la Vidra. Prejudiciul total este estimat la 10 milioane de euro.
Un pompier, care își desfășoară activitatea la Vidra, este suspectat că face parte dintr-o grupare infracțională organizată, specializată în infracțiuni de delapidare și spălare de bani. Într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT – Structura Centrală, ieri au fost efectuate 17 percheziții în locații din București, Vrancea, respectiv la Vidra, dar și în Ilfov. Potrivit unor surse, la Vidra au fost efectuate două percheziții, în urma cărora polițiștii au găsit doar o persoană vizată în dosar, nu și pe pompier. Acesta era la București, potrivit surselor noastre, el mergând singur la sediul DIICOT pentru audieri. În dosar este vizată și sora pompierului, care este avocat în capitală.
Potrivit unor surse, pompierul a lucrat inițial la jandarmi după care, la începutul anului 2009, s-ar fi transferat la ISU. Aceleași surse ne-au spus că faptele ar fi fost comise anterior transferării la pompieri.
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada iulie 2008 – iunie 2009, numiții F. Cristian, K. Laszlo, V- C Lavinia Ana (sora pompierului-n.r.) și A. Liliana au constituit un grup infracțional organizat, structurat pe mai multe paliere, ce a avut ca scop obținerea de fonduri materiale din patrimoniul SC K TECH ELECTRONICS SRL, prin delapidarea acestuia, fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societăți nerezidente (offshore), controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, tocmai pentru a ascunde adevărata natură a provenienței acestora. Scopul grupului a fost atins prin însușirea de către numitul F. Cristian a unei sume totale de 39.665.729 lei (din această sumă 17.784.500 lei reprezentând valoarea unui imobil din București), prin intermediul mai multor societăți offshore pe care le controla”, arată procurorii DIICOT, într-un comunicat de presă.
Activitate infracțională în patru etape
Anchetatorii spun că activitatea infracțională a grupului s-ar fi derulat în patru etape. Astfel, în prima etapă, în perioada 15.07.2008 – 27.08.2008 s-ar fi încheiat 24 de contracte de vânzare-cumpărare, cu clauze identice, având ca obiect livrarea de echipamente IT, de SC K TECH ELECTRONICS SRL (în calitate de vânzător) către patru societăți offshore (în calitate de cumpărători), controlate de Laszlo Gyorgy K., în valoare de 13.455.141,65 Euro și 3.185.123,20 USD.
Anchetatorii mai precizează că toate aceste contracte includ o clauză identică, conform căreia vânzătorul – SC K TECH ELECTRONICS SRL, (deși nu a primit niciun avans), în cazul în care nu își îndeplinește obligațiile contractuale în tot sau în parte, ori le îndeplinește necorespunzător, va fi obligat la plata de daune interese echivalente cu valoarea contractului. Aceste contracte cu clauze vădit defavorabile, au fost semnate pentru vânzător de administratorul Cristian F., predarea produselor urmând a se efectua la diferite puncte de lucru, din țară, ale vânzătorului.
În cea de-a doua etapă, având în vedere ca SC K TECH ELECTRONICS SRL nu și-a îndeplinit obligațiile, respectiv nu a livrat produsele prevăzute în termenele stabilite, s-a urmărit emiterea facturilor de către societățile offshore controlate de K. Laszlo Gyorgy, ce conțineau la rubrica „Denumirea produselor sau serviciilor” mențiunea „sancțiune nerespectare Contract de vânzare cumpărare nr. …” și acceptarea imediată a acestora la plată de administratorul Cristian F.. Suma totală facturată de cele patru societăți offshore în intervalul 1.09-29.10.2008 a fost de 56.970.212,29 RON.
Potrivit procurorilor, față de această împrejurare, având în vedere caracterul cert, lichid și exigibil al creanțelor, create cu rea-credință, față de SC K TECH ELECTRONICS SRL, în continuarea planului infracțional cele patru societăți offshore ar fi deschis 24 de acțiuni, la diferite instanțe din țară, în funcție de locația prevăzută în contract pentru livrarea bunurilor, în vederea obținerii unor somații de plată, scopul urmărit fiind acela de a obține titluri executorii.
În etapa trei s-a urmărit stingerea unor datorii inexistente
Procurorii DIICOT precizează că în cea de-a treia etapă, având în vedere că numiții Cristian F. și Alina F., în calitate de administratori, cunoșteau situația activelor din cadrul companiei SC K TECH ELECTRONICS SRL, s-a urmărit stingerea datoriilor artificial create cu ajutorul grupului infracțional organizat, prin intermediul celor patru societăți offshore. „La acest moment, organizarea minuțioasă a grupării infracționale a făcut ca circuitul financiar să devină mai complex, prin folosirea unor noi societăți comerciale nerezidente, controlate de familia F., cu ajutorul lui K. Laszlo, în vederea ascunderii sau disimulării adevăratei proveniențe a banilor. Astfel, din totalul creanțelor de 56.970.212,29 lei, au fost decontate direct cu creditorii sau indirect prin cesiuni de creanță și contracte de dare în plată, creanțe în valoare de 39.665.729 lei. În a patra, și ultima etapă, membrii grupului infracțional organizat au urmărit să șteargă toate urmele activităților ilicite, prin introducerea cererii de insolvență asupra SC K TECH ELECTRONICS SRL, respectiv prin încercarea de a iniția falimentul societății care a spălat produsul infracțiunii, SC SPECTRUM INTERNATIONAL MANAGEMENT SRL”, se mai arată în informarea DIICOT. Prejudiciul total cauzat este de 10 milioane de euro.