Cadrele didactice din învățământul primar, care au participat ieri la consfătuirea județeană cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vrancea, au avut parte de o surpriză, pregătită de inspectorul de specialitate Gabriela Oloeriu. Surpriza a constat într-un spectacol susținut de Ansamblul folcloric profesionist „Å¢ara Vrancei”, condus de Maria Murgoci. Spectacolul, care a durat circa 45 de minute, a fost pe placul celor care au venit într-un număr mare la întâlnirea anuală cu reprezentanta ISJ. Consfătuirea a avut loc în Sala „Balada” a Ansamblului „Èara Vrancei”, sală care a fost arhiplină.
Pe ordinea de zi a întâlnirii s-au aflat mai multe puncte: structura anului școlar, planul cadru, repere metodice pentru clasa pregătitoare, aspecte legislative, opționalele, inspecția de specialitate și mapa învățătorului. În prezentarea structurii anului școlar, s-a punctat în mod deosebit săptămâna 6-10 aprilie, denumită și săptămâna „Åcoala altfel”. Inspectorul școlar Gabriela Oloeriu a atras atenția dascălilor asupra ce trebuie să comunice părinților în acea săptămână. „Părinții trebuie înștiințați în scris despre programul copiilor în acea săptămână, pentru că au fost înregistrate incidente, ați văzut și dumneavoastră pe la televizor”, a precizat Gabriela Oloeriu.
De asemenea, au fost luate în discuție planurile cadru la clasele primare și cum se vor trece în catalog anumite discipline. De pildă, la clasa a II-a, disciplina matematică și științele naturii va avea anul acesta o singură rubrică în catalog, iar opționalul „Educație pentru sănătate”, care face parte din aria curriculară Consiliere și orientare, nu se notează în catalog.
Totodată, s-a discutat și despre durata orelor de curs, care pentru clasa pregătitoare și clasa I este de 30 de minute, la care se adaugă 10-15 minute de activități educative la alegere, care se vor desfășura sub supravegherea învățătorului. La clasele II-IV, orele de curs vor avea o durată de 45 de minute.
O altă problemă care s-a pus în discuție la consfătuire a fost modul de comunicare cu părinții. Învățătorii trebuie să dea dovadă de mult tact, calm și să comunice părinților pe un ton încurajator rezultatele elevilor. „Cadrul didactic trebuie să dea dovadă de calm, răbdare și pregătire psihologică atunci când trebuie să comunice părinților progresele copiilor. Trebuie să-i comunice părintelui cu un ton încurajator ceea ce a făcut copilul”, a adăugat Oloeriu.
De asemenea, celor prezenți li s-au comunicat și câteva aspecte pe care inspectorul de specialitate le-a întâlnit la inspecțiile pe care le-a efectuat anul trecut și a punctat lucrurile pozitive și negative pe care unii dascăli le aplicau la clasă.
Toate informațiile ce au fost prezentate la consfătuire vor apărea și pe site-ul Inspectoratului Åcolar Județean, după cum a precizat inspectoarea Oloeriu.