Enoriașii de la Biserica „Sfântul Andrei” din Focșani sunt nemulțumiți de faptul că părintele lor de suflet, Giorgică Vatră, ar urma să fie mutat disciplinar la biserica din satul Făurei, comuna Garoafa. Ieri, în timp ce preotul ținea slujba în biserică, credincioșii au ieșit în fața lăcașului de cult pentru a-și arăta nemulțumirea. Cu mesaje precum „Dumnezeu e cu părintele Vatră”, „Nu vrem alt preot” și „Nu îl luați de la noi pe părintele copiilor și al bolnavilor”, credincioștii au susținut cu toții că întotdeauna au fost ajutați de părintele Vatră și îndrumați, dar și că ar vrea ca atunci când se iau astfel de decizii să fie și ei întrebați. Dragoș Olteanu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, s-a declarat surprins de reacția enoriașilor, în condițiile în care, spune el, „nu s-a luat nicio decizie oficială în cadrul Permanenței”.
Părintele Parohiei „Sfântul Andrei” din Focșani, Giorgică Vatră, ar urma să fie mutat la o biserică din comuna Garoafa. Cel puțin așa susțin enoriașii, care ieri, în timp ce preotul slujea în biserică, au ieșit în fața lăcașului de cult pentru a-și spune oful. Nu vor ca părintele să fie mutat și cu lacrimi în ochi ne-au spus că părintele Vatră este duhovnicul lor de suflet și nu vor să rămână fără el. Credincioșii au făcut un memoriu pe care l-au depus la Protoerie și vor să meargă la Buzău pentru a împiedica mutarea părinteluI Vatră, împreună cu care spun că au construit biserica din temelii pe locul în care înainte era o groapă de gunoi. „Cu lacrimi în ochi deplângem decizia de a ne priva de smerenia duhovnicească și căldura sufletească a Părintelul Parohiei Sf. Andrei Focșani-Vatră Giorgică, cel căruia îi datorăm îndreptarea noastră către biserică și mai ales cu credință către Dumnezeu Tatăl, Sfântul Duh și Fecioara Maria. Aflarea aceștei vești a întristat întreaga Parohie, căutăm diferite forme de protest, care credem cu siguranță că își au rolul și rostul în încercarea noastră de a populariza eforturile, râvna și dăruirea Părintelul nostru pentru mântuirea noastră a tuturor celor care i-am fost alături de la începuturi atunci când pe locul acesta domnea gunoiul și dezinteresul autorităților acelor vremuri. Tinerii de astăzi, copiii de atunci și părinții lor suntem astăzi cei care aducem înaintea lui Hristos și a Arhiereului Său ÎPS Ciprian, mărturia noastră despre ostenelile, lacrimile, nădejdile, mâhnirile și bucuriile noastre, pe care le-am trăit alături de păstorul nostru în ridicarea zidurilor acestei biserici și chemarea sufletelor noastre la Credința cea adevărată. Parohia noastră s-a ridicat la această valoare prin mila lui Dumnezeu, prin dreapta credință a enoriașilor față de Dumnezeu , călăuziți însuși de Părintele Vatră Giorgică în care am văzut o pildă sau o icoană vie a iubirii, a milosteniei și a blândeții și de la care am primit multe pilde bisericești. Prezența noastră este o mărturisire totală a respectului ce se cuvine față de Părintele nostru și într-un astfel de moment de tulburare considerăm că ceea ce facem acum este răsplata și recunoștiința pentru truda cucerniciei sale de a ne naște la o viață nouă, la viața întru Hristos”, a precizat Cătălin Mustață, consilier și membru al parohiei.
Părintele, schimbat pentru o „nesupunere canonică”
Oamenilor nu le este foarte clar care este motivul pentru care părintele Vatră a urma să fie mutat. Singurul lucru pe care îl știu este că motivul ar fi o „nesupunere canonică”. „Răspunsurile primite sunt cele care pun în faptă o sancțiune pentru o părelnică nesupunere canonică, datorată de faptul că părintele nostru a înțeles într-un moment în care în bisericile din Focșani și din împrejurimi, hrana duhovnicească și literatura teologică erau puține, părintele a îndrăznit să deschidă pe numele cuiva din familia sa o librărie de care s-au împărtășit atât mireni cât și clerici și care a reprezentat pentru noi o mare bucurie și o adăpare de har dumnezeiesc și cuvinte de învățătură. Dacă părintele nostru se face vinovat de ceva, vina sa este aceea că a împărtășit credincioșilor cuvântul și învățătura Sfinților Părinți”, a adăugat Cătălin Mustață.
În mesajul lor, credincioșii i-au rugat pe cei care iau decizii în acest caz să-și amintească cuvintele Sfântului Prooroc David, care însuflat de Duhul Sfânt grăiește în psalmii săi „certa-mă-va dreptul cu milă și mă va mustra”. „Nu ne îndreptățim înaintea lui Dumnezeu pentru păcatele noastre ci nădăjduim că și acum, în al 13-lea ceas veți avea gândul cel bun, acela de a discerne între dreptate și milă, între iubirea păstorului nostru pentru turma sa greu încercată și părelnicele exigențe canonice invocate în decizia luată, care ne lezează atât de mult”, se mai arată în memoriul credincioșilor.
Au fost și voci care au spus că această decizie a fost luată ca urmare a faptului că părintele nu percepe taxele impuse de Biserică și nu cere nimic oamenilor.
„Vom face scut uman”
Oamenii sunt extrem de nemulțumiți de decizia luată în cazul părintelui Giorgică Vatră și spun că nu vor permite nimănui să intre în biserica pe care ei au construit-o cu greu împreună cu duhovnicul lor. „Noi facem scut uman aici și nimeni nu va intra fără acordul nostru”, a spus revoltată o femeie.
La rându-i, Maura Ionică a spus că „părintele nu trebuie schimbat. Este un om foarte bun și el este cel care făcut biserica asta. Ajută toți săracii și nu este normal să fie mutat de aici pentru că mereu a făcut să fie bine”.
Nemulțumită de decizie este și Elena Ignat, care ne-a spus că nu vrea ca părintele Vatră să plece la o altă biserică. „Nu pricepem de ce părintele este mutat. Noi ne dorim ca părintele să rămână să slujească aici. Dânsul a construit biserica asta împreună cu noi și înainte de a fi gata a slujit doi ani în cort”, a spus femeia.
Numărul celor care îl susțin pe părintele Vatră este extrem de mare. Nu doar vârstnici, ci și foarte mulți copii și tineri s-au aflat ieri în curtea Bisericii „Sfântul Andrei” și au cerut ca preotul să nu fie mutat. Ei au avut de transmis și diferite mesaje între care și „Nu îl luați de la noi pe părintele copiilor și al săracilor”, „Noi nu vrem alt preot”, sau „Dumnezeu este cu părintele Vatră”.
Credincioșii vor să fie consultați
Credincioșii spun că vor să fie și ei consultați. „Vrem să îndemnăm toți factorii de decizie să ia în calcul și dorința noastră. Acest părinte ne-a convins pe noi tineri, copii și persoane mai în vârstă, să devenim oameni. Am crescut cu dânsul și nu acceptăm ca altcineva să vină la parohie. Noi îl susținem pe părinte și vom face orice demers legal pentru a încerca să îndreptăm această decizie. Îi rugăm pe cei care decid în acest caz să ne ceară și nouă părerea și după aceea să ia o decizie îndreptățită”, a spus o tânără.
Enoriașii au numai cuvinte de laudă la adresa părintelui și mulți dintre ei ne-au spus că nu aparțin de această parohie, dar vin pentru că aici se simt bine. Oamenii spun că atunci când biserica nu era gata, părintele muncea cot la cot cu ei de dimineața până noaptea târziu, cu cizmele din cauciuc în picioare. Părintele Vatră slujește la această parohie de 15 ani, după cum ne-au spus oamenii, timp în care i-a ajutat pe toți săracii, așa cum face și acum. Nu există duminică în care la Biserica „Sfântul Andrei” să nu fie pusă masa pentru nevoiași, povestesc credincioșii. Mai mult, oamenii spun că niciodată părintele nu le-a cerut taxe pentru nuntă, botez, înmormântare ori parastase. „În fiecare duminică părintele pune masa pentru nevoiași și dacă nu sunt bani, părintele scoate din buzunarul lui. Niciodată nu a impus taxe”, a spus o altă femeie cu lacrimi în ochi.
Enoriașii așteaptă un răspuns la memoriul depus la Protoieria nr 1 Focșani și vor să meargă la Buzău, pentru a discuta cu reprezentanții Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Conform enoriașilor, părintele ar urma să plece de la Parohia „Sfântul Andrei” începând cu data de 1 octombrie, până atunci cerând îngăduință pentru a-și putea rezolva problemele pe care le are la biserică. Preotul Giorgică Vatră nu a vrut să stea de vorbă cu presa, el oficiind slujba în biserică în timpul protestului.
Reprezentanții Arhiepiscopiei spun că nu s-a luat nicio decizie
Dragoș Olteanu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, s-a declarat surprins de reacția enoriașilor, în condițiile în care, spune el, „nu s-a luat nicio decizie oficială în cadrul Permanenței”. Permanența este o ședință săptămânală la care participă consilierii de la Arhiepiscopie, ședință condusă de Înalt Preasfinția Sa Ciprian. Dragoș Olteanu precizează totuși că preotului Giorgică Vatră i s-a atras atenția de-a lungul timpului asupra faptului că nu are voie să comercializeze obiecte bisericești printr-o firmă particulară, dar acesta a continuat această activitate. „Preoții nu pot exercita niciun fel de comerț. Conform articolului 30 din Regulamentul de procedură al instanțelor de judecată, «(…) ei (preoții – n.r.) nu pot exercita nici un fel de comerț, nici pe numele lor, nici pe numele soției sau prin persoane interpuse; (…)»”, a precizat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei. Acesta se referă la „Regulamentul de procedură al instanțelor disciplinare și de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române”. Dragoș Olteanu nu a confirmat faptul că preotul Giorgică Vatră va fi mutat la Garoafa, precizând că în perioada următoare va fi luată o decizie în privința acestuia, în cadrul Permanenței.