Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Veterinarii INTERZIC târgurile de animale ÎN TOATĂ VRANCEA


Veterinarii au interzis organizarea târgurilor de animale în tot județul până la data de 5 octombrie din cauza apariției focarelor bolii limbii albastre. Măsura a fost aprobată, ieri, la ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor din Vrancea. La ședința prezidată de prefectul Nicușor Halici a fost actualizat planul de măsuri pentru eradicarea bolii limbii albastre aplicat la nivelul județului în baza precizărilor venite de la Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Planul conține măsuri suplimentare care trebuie implementate la nivelul județului, la solicitarea specialiștilor de la București.
    Una dintre măsuri se referă la aplicarea restricțiilor de circulație a animalelor în 43 de comune. Inițial erau 35 de localități, respectiv Năruja, Nistorești, Paltin, Vrâncioaia, Nereju, Andreiașu de Jos, Chiojdeni, Reghiu, Vintileasca, Valea Sării, Vidra, Vizantea Livezi, Tulnici, Păulești, Bîrsești, Negrilești, Tâmboiești, Obrejița, Sihlea, Slobozia Bradului, Urechești, Popești, Poiana Cristei, Mera, Jitia, Gura Caliței, Dumbrăveni, Cotești, Cîrligele, Dumitrești, Bordești, Broșteni, Gugești. Acestora li s-au adăugat Bălești, Ciorăști, Boghești, Tănăsoaia, Tătăranu, Nănești, Corbița, Ploscuțeni. A doua măsură este de închidere a târgurilor de animale de pe teritoriul județului Vrancea până la data de 5 octombrie. A treia măsură suplimentară se referă la stânile din județ. Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Necula Botezatu, a arătat se interzice ca proprietarii de stâni să le mute amplasamentul fără avizul de la medicii veterinari. Åži această măsură se aplică pe parcursul lunii septembrie, până la 5 octombrie.
    Reamintim că în Vrancea au fost confirmate 15 focare ale bolii limbii albastre în ferme de animale din nouă localități vrâncene. Laboratorul Național de Referință de la București de la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezența virusului bolii limbii albastre la animale din localitățile Dumitrești, Vintileasca, Gugești (Voloșcani), Vidra, Nistorești, Fitionești, Homocea, Măicănești (Stupina). Acestora li se adaugă Năruja, prima localitate din Vrancea unde a fost confirmat un focar al bolii limbii albastre. Cele mai mari probleme le au crescătorii de oi din Vidra și Nistorești unde boala a fost confirmată la zeci de ovine din două stâne cu peste 440 de animale. Însă numărul de focare ar putea fi mai mare pentru că specialiștii de la București s-au pronunțat doar asupra probelor trimise de veterinarii vrânceni până pe 29 august, nu și asupra celor trimise după această dată.
    Veterinarii reamintesc că această boală nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului. Prevenirea bolii se face prin dezinsecții periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala. De asemenea, veterinarii îi sfătuiesc pe crescătorii de animale să nu le scoată la păscut pe islazurile comunale și să le țină în special în grajdurile curățate și unde a fost efectuată dezinsecția. În plus, a fost interzisă organizarea de târguri unde să poată fi vândute animale din speciile receptive, respectiv bovine, ovine și caprine.
Pierderile economice sunt cauzate de costurile aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activitățile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului și activitățile de dezinsecție și dezinfecție.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?