GALERIE FOTO: Crucea Roşie organizează o GALĂ ANIVERSARĂ la un restaurant din Focşani

0
1587


Crucea Roșie Vrancea aniversează, anul acesta, 100 de ani de la înființare, iar Gala prin care va fi marcat acest eveniment va avea loc în data de 18 septembrie, la Restaurantul Antal Queen Two din Focșani. Sărbătorirea unui secol de existență și acțiune de Cruce Roșie în județul nostru este organizată de instituția vrânceană de caritate în parteneriat cu Instituția prefectului, Consiliul Județean și Asociația Comunelor Vrancea, fiind invitați să participe toți cei care, de-a lungul timpului, au fost alături, s-au implicat în activitățile, proiectele și programele Crucii Roșii, dăruind din sufletul, timpul și chiar buzunarul lor pentru binele celor aflați în situații din cele mai disperate. La eveniment vor participa președintele Societății Naționale de Cruce Roșie din România, Mihaela Geonă, conducerea Filialei vrâncene a instituției, oficialități locale, voluntari, vrânceni de toate vârstele și de toate profesiile care vor derula amintiri arhivate în inimi cu însemnele Crucii Roșii, și se vor bucura împreună de momentele artistice asigurate de îndrăgita interpretă de muzică ușoară Corina Chiriac, de Gabriel Bălașa și artiști locali. Biletul de participare este de 125 de lei pentru o persoană, respectiv 250 lei pentru o familie și reprezintă contribuția pentru organizarea evenimentului centenar. 
 Cu siguranță, nu e om să nu fi auzit și să nu știe astăzi, de Crucea Roșie Vrancea. Este locul din care zeci de mii de oameni aflați în suferință și nevoi au fost ajutați, este locul în care s-au format de-a lungul vremii mii de tineri, în spiritul solidarității și al principiilor acestei Mișcări, locul în care vârstnicii au învățat cum să nu mai fie singuri, locul în care mici și mari au înțeles cât e de important și mai ales cum să acorde primul ajutor, cum să acționeze în caz de dezastre, cum să se ferească de boli, cum să ajute bolnavii, este locul în care… 
 Dar nu! Crucea Roșie nu este, de fapt, un loc. Crucea Roșie Vrancea, așa cum este ea astăzi, înseamnă, de fapt, oameni! Mii și mii de oameni frumoși, voluntari care au dăruit din inima, și sufletul, și timpul și priceperea lor pentru binele altor oameni mai puțin norocoși. Înseamnă oameni care nu au mai putut asista cum mor alți oameni numiți „ai străzii”, direct în stradă, și au făcut adăposturi pentru ei. Înseamnă oameni care au dorit să le fie bine bătrânilor uitați de familii și le-au făcut case prin tot județul, înseamnă oameni cărora le-a păsat de semeni cu handicap și le-au dat șansa unei vieți demne învățându-i cum să se descurce singuri. Sunt oameni cărora le-a păsat de foamea oricărui copil, de neputința oricărui părinte, de chinul bunicilor, de necazul oricăror vrânceni întâlniți pur și simplu pe stradă, sau care le-au bătut la ușă, sau aflați în cine știe ce cătun îndepărtat… și așa mai departe. Oameni cărora le-a păsat și le pasă, care n-au putut trânti cuiva vreodată ușa-n nas, care n-au putut întoarce spatele, care nu se pot face că nu văd! 
 Da! Crucea Roșie Vrancea înseamnă, de fapt, oameni, oameni admirabili care săptămâna viitoare vor găsi răgazul de a sta câteva ore împreună, să depene amintiri la Gala ce marchează împlinirea unui secol de existență de Cruce Roșie în Vrancea.
   Societatea doamnelor, precursoarea Crucii Roșii Vrancea
 Deși în Arhivele Statului Vrancea nu a fost identificat niciun document care să ateste existența Crucii Roșii Vrancea în anul 1914, există însă altele în care se vorbește despre acest lucru în 1913 și 1915. Astfel, în data de 10, 11 și 13 mai 1913 se organiza „sub controlul Onor Primăriei”, în Grădina Publică, o mare serbare „în folosul fondului Flotei naționale și a Societății Crucea Roșie”. Potrivit informațiilor transmise de Florin Dîrdală, custode la Arhivele Statului – filiala Vrancea, povestea Crucii Roșii pleacă cu mult mai mulți ani în urmă. „Deși creștini de mult timp și zice-se că plini de milă față de cei aflați în nevoie, europenilor le-a trebuit mult timp pentru a dovedi că iubirea față de semenii năpăstuiți nu este doar o legendă. O astfel de atitudine nobilă a prins un contur decisiv abia în anul 1859, când negustorul elvețian Henry Dunant, trecând pe lângă Solferino, un mic sătuc din nordul Italiei, a văzut mii de morți și răniți pe câmpul de luptă, secerați în înfruntarea dintre armata franco-italiană și cea austriacă. Impresionat de suferința acestor oameni abandonați fără regrete sub razele arzătoare ale soarelui, Henry Dunant a organizat pe loc un serviciu de acordare a primului ajutor, apelând la femeile din satele apropiate. Imaginea acelui câmp de luptă a reprezentat punctul de plecare în crearea, în anul 1863, a Comitetului din Geneva pentru ajutorarea militarilor răniți, care a adoptat 10 rezoluții, considerate actul de naștere al Crucii Roșii. România a devenit Parte semnatară la prima Convenție de la Geneva din 1864 și a ratificat-o în 1874. Doi ani mai târziu, la 4 iulie 1876, a luat ființă Societatea Crucea Roșie din România și și-a început activitatea în actualul sediu al Spitalului Colțea din București, având ca prim președinte pe prințul Dimitrie Ghica”, a povestit Florin Dîrdală. 
 În ceea ce privește Focșaniul, spune el, inițiative pline de omenie au început să se facă simțite încă din timpul războiului de indepedență, când femeile inimoase ale  urbei noastre au căutat din răsputeri să-i determine pe focșăneni să contribuie cu fonduri și alte materiale pentru ca efortul dus pe front de armata română, săracă în înzestrarea ei, să fie ceva mai ușor de suportat. „Numele acelor organizații de femei  nu aveau, în schimb, nici o similitudine cu denumirea tot mai cunoscută a Societății de Cruce Roșie Română. Smaranda Apostoleanu și alte femei de toată lauda au sesizat că eforturile duse pe acest plan al ajutorării necăjiților într-un mod dezorganizat și disipat, nu poate conduce la rezultate mulțumitoare pe acest tărâm al sprijinirii semenilor pe timp de pace și război și au înființat, în 1886, la Focșani, cu acceptul Ministerului Culturii, Societatea Doamnelor, în fapt o filială cu un scop inițial pe hârtie, de emancipare a tinerelor lipsite de mijloace materiale, pentru a le pregăti pentru o meserie și pentru o bună înțelegere a vieții de familie. Această Societate a Doamnelor a căpătat personalitate juridică sau – cum era denumită la acea vreme: personalitate morală – abia în 1906 când probabil s-a statuat și faptul că exista o Societate a Doamnelor la nivel național și filiale județene, printre care și cea ce aparținea județului nostru, Putna atunci, acum Vrancea”, spune custodele Florin Dîrdală. 
    Societatea Doamnelor de Cruce Roșie Focșani, în anexa Colegiului Cuza
 Dacă prima mențiune cu privire la existența Crucii Roșii în 1913 este un simplu afiș cu privire la o serbare prin care se intenționa strângere de fonduri pentru aceasta, momentul care a dat imbold Crucii Roșii Focșani este consemnat la începutul anului 1915: fuziunea, la București, a Societății Doamnelor cu Societatea de Cruce Roșie. „La Focșani, fuziunea a semnificat, pe lângă o mai eficientă colectare a fondurilor, și o abordare mai bună a acțiunilor și o îmbinare a celor două titulaturi, noua filială județeană numindu-se Societatea Doamnelor de Cruce Roșie Focșani. Activitatea membrilor, în special a membrelor s-a desfășurat în orașul nostru în perioada primului război, într-o localitate ocupată în întregime din decembrie 1916 , în spitalul destinat acestei societăți și improvizat în localul Școlii nr. 2, azi anexa Colegiului „Alexandru Ioan Cuza” de pe Bulevardul cu același nume, iar după război prin diferite locuințe particulare ce aparțineau femeilor din consiliul de conducere a Societății”, a detaliat Florin Dîrdală.
 Societatea Doamnelor de Cruce Roșie Focșani a fost condusă, de-a lungul timpului, de femei remarcabile printre care Gabriela Mincu, nepoata marelui arhitect Mincu, scriitoarea Hortensia Papadat Bengescu, Victoria Bibescu, fiica inițiatoarei primei Societăți locale a Doamnelor și așa mai departe. De-a lungul perioadei interbelice, Societatea Doamnelor de Cruce Roșie Focșani a cunoscut momente frumoase, dar și foarte urâte când membrii Consiliului de Conducere au fost cercetați pentru însușire din banii societății. 
 Prima ștampilă găsită cu mențiunea de Societatea Doamnelor de Cruce Roșie Focșani și primul antet al Societății de Cruce Roșie Filiala Focșani datează din anii 1920, sesizându-se o diferență de termeni între cele doua părți de act (ștampilă și antet).
   Crucea Roșie Vrancea a rezistat comunismului
 Potrivit documentelor păstrate în Arhivele Statului, după venirea la putere a comuniștilor Societatea de Cruce Roșie și-a continuat activitatea fiind în acord cu ideologia de partid. În Vrancea s-au dezvoltat multe subfiliale astfel încât, în 1949, Crucea Roșie Focșani avea astfel de subfiliale la Odobești, Mărășești, Adjud,Vidra, Vulturu și Panciu, și dezvolta acțiuni specifice pe zona sanitară, pentru tineri, salvarea copiilor, infirmerie, invalizi, orfani, văduve de razboi, etc. „Numele era Crucea Roșie Filiala Putna a RPR între 1950-1952, iar după 1952 a devenit Crucea Rosie a Raioanelor Focșani, Panciu, Vrancea și Adjud, pentru ca după 1968 să se intituleze Societatea de Cruce Roșie a județului Vrancea. În iunie 1950 organizația număra 6869 de membri. Două decenii mai târziu, în 1973, găsim 66.150 de membri, constituiți în grupe sanitare, posturi de prim ajutor, surori de Cruce Roșie, donatori onorifici de sânge, etc. Membrii biroului de Cruce Roșie Vrancea în 1972 erau Cezar Cherciu – președinte, Constantin Veber, Mircea Burlacu, Constantin Dumitriu – vicepreședinți, Vasile Andronic – secretar, și alți 4 membri”, a detaliat Florin Dîrdală, care a precizat că un capitol important în activitatea societății era, pe atunci, strângerea obligatorie a cotizațiilor de la toți membrii, iar sumele nu erau deloc mici, întârzierile la colectare nefiind privite cu îngăduință. „Organizație cu un scop admirabil, societatea de Cruce Roșie a reprezentat și semnifică în continuare un reazem pentru mulți nefericiți, jucând pe scena bunătății un rol la fel de valoros ca și biserica, poate și mai mare, ale cărei principii le-a preluat și le-a desăvârșit. Din păcate, unii dintre beneficiari se sprijină prea mult pe favorurile oferite de această societate și nu se ambiționează să întreprindă constant alte activități productive, pentru a lăsa loc liber persoanelor necăjite ce vin din urmă…”, a concluzionat custodele Florin Dîrdală. 
 Despre ce înseamnă Crucea Roșie Vrancea modernă, de astăzi, despre câți membri numără, ce proiecte și programe derulează și multe altele vom relata într-o ediție viitoare a cotidianului nostru.
 Invitația la Gala Crucii Roșii poate fi accesată AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here