Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Nu îți place liceul unde înveți? Află cum te poți transfera!


Elevii se pot transfera de la o clasă, specializare sau școală la alta în timpul vacanțelor, cu aprobarea directorilor unităților școlare între care se realizează transferul și după de au susținut câteva examene de diferență, dacă este cazul.
O dată cu admiterea la liceu în clasa a IX-a, prin repartizare computerizată, au apărut și problemele de „inadaptare” la noul loc în bancă. Fie că părinții au completat greșit fișa de înscriere, fie că profilul ales de calculator nu se potrivește elevului sau elevii descoperă că gașca lor de prieteni se află la un alt liceu ori vor să fugă de anumite materii de bac, toate acestea sunt motive pentru ca proaspătul licean să își dorească să se transfere la altă unitate școlară.  
Primul pas pe care trebuie să-l facă elevul ca să se transfere este să depună o cerere la școala unde doresc să se mute, apoi, în baza acordului dat de director, va depune o altă cerere la școala de unde provine, iar după acordul directorilor se pot muta. La noua școală se va duce dosarul cu foaia matricolă, copiile după actele de identitate și certificatele sau diplomele de studii obținute. Trebuie știut însă că unii directori nu acceptă transferul, mai ales în cazul liceelor care au efective la clasă mai mici de 30 de elevi.
Profesoara Marilena Răvaș, directoarea Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” din Focșani, spune că elevii care s-au transferat în această vacanță la liceu sunt elevi care fie nu se mai regăseau în profilul pe care l-au ales inițial, fie au avut probleme cu colegii sau profesorii din liceul de unde au plecat. De asemenea, o parte dintre cei care s-au transferat aici provin de la licee teoretice sau vocaționale, elevi care și-au dat seama că, pe termen lung, o calificare profesională le este de mai mare ajutor decât ceea ce și-au dorit inițial. Cei care au plecat de la liceu condus de ea, fie și-au dorit o schimbare, fie au fugit de matematica de la bacalaureat.
Potrivit legii învățământului, transferul elevilor se poate face în vacanțele școlare, respectiv vacanța de vară și vacanța intersemestrială. Elevii din clasa a IX-a se pot transfera după primul semestru, dacă media lor de admitere este cel puțin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul. În situații medicale deosebite, elevii de clasa a IX-a pot fi transferați și în cursul primului semestru sau înainte de începerea acestuia, pe baza avizului comisiei medicale județene. Elevii din clasele X-XII se pot transfera la clasele la care media lor din ultimul an este cel puțin egală cu media ultimului promovat din clasa în care solicită transferul. 
Transferul elevilor în timpul anului școlar se poate efectua, în mod excepțional, la schimbarea domiciliului părinților într-o altă localitate sau de la învățământul de artă ori sportiv sau de la învățământul intensiv ori bilingv la celelalte profiluri. 
Trebuie precizat că în unele cazuri, atunci când se schimbă profilul, filiera, specializarea sau calificarea profesională, este necesară susținerea unor examene de diferență, examene care au loc la datele stabilite de unitățile școlare. După aprobarea transferului, școala primitoare are obligația să solicite situația școlară a elevului în termen de cinci zile.

18 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?