Ediția: Miercuri 25 Decembrie 2024. Nr 6785 - Crăciun fericit!
Ediția: Miercuri 25 Decembrie 2024. Nr 6785 - Crăciun fericit!

CONTROL STRICT privind transportul şi depozitarea dejecţiilor de animale


Prefectul Nicușor Halici le-a cerut instituțiilor de mediu din județ să întocmească propuneri de modificare legislativă care să vizeze procedurile de monitorizare și de realizare a transportului dejecțiilor de animale pe terenurile agricole. Propunerile asumate de către Prefectură vor fi înaintate către președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Marian Oprișan pentru a le prezenta Guvernului. Conform prefectului Nicușor Halici, chiar dacă și-au modernizat fabricile, combinatele de creștere a animalelor, producătorii din zootehnie trebuie să acorde atenție și sistemului de management al dejecțiilor, respectiv modului în care sunt răspândite aceste dejecții pe terenurile agricole.
    Printre primele măsuri dispuse în urma controalelor de săptămâna trecută se numără și instalarea unor camere video la zona de depozitare a dejecțiilor de la Aviputna. Conform procedurilor actuale, producătorii trebuie să înființeze și să folosească registre de gestionare a dejecțiilor și să anunțe Garda de Mediu înainte cu zece zile de mutarea acestora. „Una dintre soluții este de monitorizare și programare pe zile a fluxului de transport al dejecțiilor”, a spus prefectul Halici. De exemplu, Garda de Mediu le-ar transmite celor de la Premium Porc să nu transporte pe 15 septembrie, deoarece atunci este un transport de la Aviputna și să îl facă în ziua următoare. Ar exista un control mult mai strict al transporturilor dejecțiilor de la complexurile zootehnice, care ar limita posibilitatea de răspândire a mirosurilor neplăcute către localitățile județului.
    Prefectul Halici a explicat că o altă problemă care va trebui rezolvată se referă la tehnologia folosită în prezent la bagarea în pământ a dejecțiilor. Teoretic, aceste dejecții ar trebui să fie introduse în sol imediat după ce sunt aduse de la spațiile de depozite. În realitate, firmele care fac această operațiune nu prea au legături cu producătorii din zootehnie și lucrează atunci când au utilaje disponibile. De asemenea, prefectul a arătat că rezultate mai bune asigură o tehnologie care este folosită la Aviputna prin care un utilaj denumit scarificator este folosit la introducerea dejecțiilor de animale în terenurile agricole la o adâncime de până la 50 centimetri. „Dacă dejecțiile sunt îngropate la 50 de centimetri imediat ce sunt aduse atunci mirosul este acceptabil”, a afirmat prefectul Nicușor Halici.
    Reamintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, prefectul Nicușor Halici a mers pe teren și, împreună cu șeful de la Garda de Mediu, Petrică Nițu, a găsit între Golești și Slobozia Ciorăști, pe două sole, muncitori de la Aviputna care descărcau deșeuri de păsări fără a le și băga în pământ. În aceeași seară s-a mers și la Premium Porc, acolo unde a prefectul a constatat „probleme mai mici”, dar nu lipsite de importanță.
    Până la depistarea sursei mirosurilor, crescătorii de păsări aruncă vina pe crescătorii de porci și invers.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?