Numărul persoanelor care au ajuns la Spitalul Județean de Urgență Focșani din cauza mușcăturilor de căpușe a scăzut foarte mult în această vară. Dacă în vara anului trecut, lunar ajungeau peste 100 de vrânceni cu mușcături de căpușe, acum numărul acestora este de trei ori mai mic. De exemplu, în luna iulie, la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean din Focșani au ajuns 31 de vrânceni mușcați de căpușe, iar luna aceasta doar 4 persoane. Medicii ne-au precizat că aceștia au primit îngrijirile medicale specifice și nicio persoană nu a necesitat internare.
Din luna martie, de când au apărut mușcăturile de căpușe, patru persoane au fost diagnosticate cu boala Lyme. Alte zeci de persoane au fost suspectate de această boală. Primele semne ale acestei boli apar la câteva zile de la mușcătură, până la o lună. „Primul semn al bolii este o erupție specifică, la locul mușcăturii, o mică umflătură de culoare roșie, care își mărește dimensiunile treptat. Deseori, o zonă roșie centrală este înconjurată de o zonă clară, apoi de un inel roșu. Leziunea poate avea diametrul de câțiva zeci de centimetri și nu este însoțită de durere sau mâncărime. După câteva zile sau săptămâni, pot să apară mai multe astfel de erupții, în diferite zone ale corpului, însoțite de simptome asemănătoare unei răceli: febră, frisoane, dureri musculare și articulare, cefalee, oboseală, stare de rău, mărirea în volum a ganglionilor”, avertizează specialiștii DSP.
Boala Lyme poate afecta inima, ducând la bătăi neregulate sau la dureri în piept. Poate să cuprindă inclusiv sistemul nervos, provocând paralizie facială sau furnicături și amorțire a brațelor și picioarelor. De asemenea, din cauza bolii Lyme pot apărea dureri de cap cu senzație de înțepenire a gâtului. Potrivit medicilor, boala Lyme diagnosticată la timp se poate trata cu antibiotice, administrate timp de 3-4 săptămâni. Din acest motiv, este recomandat ca atunci când sunteți mușcat de o căpușă să vă prezentanți la spital, pentru îngrijiri medicale specifice.