Absolvenții ciclului gimnazial, care încă nu și-au ales liceul unde își vor continua cursurile, mai au o șansă să fie repartizați la liceu. De luni, ei își pot depune dosarele în vederea repartizării. Cei mai mulți dintre candidați sunt cei care au rămas cu media neîncheiată la sfârșitul anului școlar 2013-2014, dar au reușit să scape de corigențe. În liceele din județ, multe specializări își așteaptă încă elevii, fiind 397 de locuri libere în învățământul liceal, conform statisticii publicate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ).
Tinerii care își doresc un loc la liceele cu profil vocațional trebuie să-și depună dosarul de înscriere la sediul acestora pe 1 septembrie, pentru a se putea prezenta la probele de aptitudini, programate pentru 2-3 septembrie. Ulterior, comisia județeană de admitere va realiza, pe 4 și 5 septembrie, repartizarea elevilor. Situația locurilor libere în liceele vocaționale din Focșani este următoarea: la Liceul cu Program Sportiv sunt 13 locuri, iar la Liceul de Arte „Gheorghe Tattarescu” mai sunt 9 locuri libere.
Cele mai multe locuri libere le au liceele cu profil tehnic, dar locuri libere se mai găsesc și la liceele teoretice. Unitatea de învățământ cu cel mai mare număr de locuri disponibile este Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Focșani, unde sunt 55 de locuri libere la profil servicii- turism și alimentație publică, dar și în domeniul tehnic, industrie textilă și pielărie. La Colegiul Tehnic „Valeriu Cotea” sunt disponibile 44 de locuri, care se împart pe specializările electromecanică, protecția mediului și construcții, instalații și lucrări publice. Circa 20 de locuri mai au Colegiul „Gheorghe Balș” Adjud, Colegiul Auto „Traian Vuia” Focșani, Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” Panciu.
Pe filiera teoretică, cele mai multe locuri libere se găsesc la Liceul teoretic „Emil Botta” Adjud, unde sunt 41 de locuri la profilele științele naturii și științe sociale. Tot pe filiera teoretică se ai găsesc locuri libere la Liceul Teoretic „Grigore Gheba” Dumitrești sau la Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu.
O a doua variantă pentru elevi este învățământul profesional cu durată de trei ani. Și în acest caz urmează o ultimă etapă de admitere, candidații putându-se înscrie în perioada 1-2 septembrie, iar până pe 8 septembrie se vor prezenta la probele de preselecție și la cele suplimentare de admitere, dar doar în unitățile unde vor fi anunțate astfel de evaluări. Astfel, locurile rămase neocupate la învățământul profesional cu durată de trei ani sunt la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” Focșani, 27 locuri la specializarea electronică și automatizări și 4 locuri la mecanică; Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, care are disponibile 9 locuri libere la profilul industrie textilă și pielărie; Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, unde sunt disponibile 19 locuri la specializarea construcții, instalații, lucrări publice; Colegiul Tehnic „Gheorghe Balș” din Adjud, care are 2 locuri libere la specializarea mecanică. Liceul Tehnologic din Odobești are 19 locuri neocupate la profilul agricultură.
Lista completă cu locurile rămase libere în liceele din județ poate fi consultată AICI
Calendarul ultimei etape de admitere la liceu:
1 septembrie – Înscrierea candidaților la liceele care organizează probe de aptitudini
1-3 septembrie – Completarea fișei de opțiuni de către absolvenții clasei a VIII-a care nu au participat la nicio repartizare sau nu au fost repartizați în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care și-au încheiat situația școlară ulterior etapelor anterioare.
2-3 septembrie – Desfășurarea probelor de aptitudini
5 septembrie – Repartizarea computerizată a absolvenților clasei a VIII-a care nu au participat la nicio repartizare sau nu au fost repartizați în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care și-au încheiat situația școlară ulterior etapelor anterioare
8 septembrie – afișarea de către fiecare unitate de învățământ liceal a listei candidaților repartizați în a treia etapă în unitatea respectivă
8-10 septembrie – depunerea dosarelor de înscriere de către candidații admiși la unitățile școlare unde au fost admiși
Calendarul ultimei etape de admitere la profesională
1-2 septembrie – Înscrierea candidaților la unitățile de învățământ profesional
4 septembrie – Derularea probei de preselecție, după caz
6 septembrie -Afișarea rezultatelor sesiunii de preselecție la sediul unității de învățământ (acolo unde numărul celor admiși în urma preselecției este mai mare decât numărul locurilor disponibile, se va preciza că urmează o probă suplimentară de admitere, în urma căreia se va definitiva lista candidaților înscriși în învățământul profesional)
8 septembrie – Derularea probei suplimentare de admitere, după caz
8 septembrie – Afișarea rezultatelor probei suplimentare de admitere.