Prefectul Nicușor Halici a făcut vineri seară ceea ce mulți dintre cei care i-au precedat în funcție nu au prea făcut: a mers pe teren. L-a sunat pe șeful de la Garda de Mediu, Petrică Nițu, s-au suit în mașină și au mers ca să găsească sursa problemei care i-a afectat pe focșăneni de câteva săptămâni încoace: mirosurile puternice de dejecții animale. Undeva între Golești și Slobozia Ciorăști, pe două sole, din niște tractoare, muncitori de la Aviputna descărcau deșeuri de păsări fără a le și băga în pământ, operațiuni care, ne-a spus prefectul, ar trebui făcute concomitent astfel încât să nu se producă ulterior, sub acțiunea apei, aerului, diverselor insecte, gazele din fermentație care aduc mirosurile insuportabile în municipiul reședință de județ. „M-am dus la sediul Aviputna, am văzut stabilimentul de depozitare a dejecțiilor, care era descoperit – de fapt două bazine betonate neacoperite. Mâine (sâmbătă – n.r.) o să avem o întâlnire cu reprezentanții firmei în care le vom comunica să acopere, să izoleze acele depozite. În această seară nu am stat de vorbă cu nimeni din conducerea firmei”, ne-a declarat prefectul Nicușor Halici.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a ajuns vineri seară și la Premium Porc, acolo unde a constatat „probleme mai mici”, dar nu lipsite de importanță. Directorul din cadrul firmei, Adrian Iorgulescu, ajuns și el la sediul societății, a promis să le rezolve până pe 15 septembrie, împreună cu o echipă care lucrează la reparația uneia dintre lagunele unde sunt deversate dejecțiile de la porci. „Îmi mențin ideea de a ajunge până la capăt cu rezolvarea acestor probleme. Cred că dumnealor nu înțeleg dimensiunea fenomenului și în aceste condiții am putea ajunge chiar să le reevaluăm studiile de impact asupra mediului”, a mai spus prefectul Nicușor Halici.
Crescătorii de păsări dau vina pe crescătorii de porci pentru mirosuri. Åi invers
Dacă până acum, reprezentanții SC Aviputna, societate sancționată de Garda de Mediu, au refuzat să discute cu presa, vineri, aceștia au trimis un drept la replică în care afirmă că au respectat legile în vigoare. „Societatea Aviputna s-a aflat, în luna august, în campanie de fertilizare a terenurilor proprii conform programului de fertilizare, acțiune care s-a efectuat cu respectarea tehnologiilor și a tuturor legilor în vigoare, precum și a Codului de bune practici agricole. Această campanie se încheie în data de 30.08.2014. Stocarea temporară a dejecțiilor se face în spații betonate, special amenajate pe amplasamentul AVIPUTNA SRL”, se arată în dreptul la replică. În ceea ce privește incendierea dejecțiilor, reprezentanții firmei susțin că nu știu cine se face vinovat, motiv pentru care au făcut plângere la Poliție. „Mirosul a fost foarte pregnant în municipiul Focșani și după stingerea incendiului, în ziua de 27 august. De asemenea, mirosul este specific gunoiului de porc. Conform Codului de bune practici agricole menționat mai sus, concentrația de nutrienți din dejecții, care au influență asupra mirosului specific emanat de animale este la porci de 20-40 ori mai mare decât cea de la păsări. Nu s-a stabilit sub nici o formă că societatea noastră este sursa mirosurilor din Focșani, iar mirosul din oraș nu este miros de dejecție de pasăre”, se mai arată în document.
Mai mult, reprezentanții Aviputna susțin că dețin o tehnologie unică în țară de creștere a găinilor, care nu poluează mediul. Pentru a dovedi acest lucru, pe 4 septembrie, societatea va organiza „Ziua porților deschise”, eveniment la care poate participa orice persoană interesată, mass media, dar și reprezentanți ai instituțiilor statului. „Specificul acestei tehnologii este acela că dejecțiile de pasăre ies uscate din hale, ceea ce înseamnă că mirosul de găinaț nu există”, se mai arată în dreptul la replică.
Pe de altă parte, reprezentanții Premium Porc au invitat joi presa pe terenurile pe care le administrează de pe lângă Golești, pentru a demonstra că nu ei sunt vinovați de mirosurile neplăcute care au cuprins Focșaniul. Cei de la Premium Porc i-au dus pe reprezentanții mass media pe câteva terenuri din jurul Goleștiului unde erau depozitate dejecții de pasăre. Unele dintre acestea chiar fuseseră incendiate, iar o parte, amestecate cu pământ. Mirosurile de acolo erau similare cu cele resimțite de focșăneni în ultimele zile. Apoi, reprezentanții Premium Porc i-au dus pe reprezentanții mass media la lagunele societății, susținând că la acestea se fac permanent lucrări de reparații. „Aceasta este o lagună a SC Consinterfin, care a fost golită în urmă cu circa o lună, iar în momentul de față suportă lucrări de reparație și refacere a membranei superioare. Capacitatea este de aproximativ 16 mii metri cubi, iar în circa 10 zile urmează a fi finalizată. Ceea ce am vrut noi să vă arătăm reprezintă ceea ce am investit în ultimii 2 de ani. Valori substanțiale, investiții legate de aspectele de mediu, pentru că nouă ne pasă”, a precizat Adrian Iorgulescu, director în cadrul Premium Porc.
Amenzi și la Aviputna și la Premium Porc
Cu toate acestea, ambele societăți au fost amendate de Garda de Mediu Vrancea, cu câte 15.000 lei. „Am constatat că la Consinterfin, societate ce face parte din grupul investitorului danez, una dintre cele două lagune de stocare a dejecțiilor se află în reparație capitală, respectiv refacerea taluzurilor și înlocuirea membranelor de impermeabilizare și de acoperire, în timp ce a doua lagună, plină fiind, se află într-o stare avansată de degradare, membrana de acoperire fiind distrusă în totalitate. Emanațiile de fermentație a dejecțiilor aflate în această lagună, neputându-se dispersa pe vertical, datorită plafonului coborât de nori, au fost antrenate de vânt către Golești și Focșani”, declara joi comisarul șef al Gărzii de Mediu, Petrică Nițu. „În data de 22 august, chiar dacă direcția vântului se schimbase, dinspre Focșani spre Golești, am continuat verificările cu trei echipe de comisari, la SC Avicola Focșani SA, SC Alegria SRL Focșani și SC Aviputna SA Golești. Am depistat astfel, una din sursele de mirosuri pestilențiale, respectiv o cantitate de cca 45-50 mc dejecții de pasăre, transportate de firma Aviputna de la Golești, care se ocupă cu creșterea intensivă a păsărilor, pe un teren eliberat de păioase, unde urmau să fie împrăștiate și apoi încorporate în sol prin arătură, numai că parcela respectivă a luat foc sau a fost incendiată de persoane necunoscute, iar flăcările au ajuns la grămada de dejecții, care a ars mocnit. Ca măsură, am dispus intervenția imediată pentru stingerea incendiului și acoperirea dejecțiilor cu pământ, pentru a preîntâmpina reaprinderea ulterioară. Societatea SC Aviputna SA a fost sancționată cu amendă contravențională conform Legii nr.104/2011 privind calitatea aerului, cu suma de 15.000 RON”, a mai spus Petrică Nițu.
Verificările comisarilor Gărzii de Mediu vor continua, zilele următoare, la toate unitățile de profil atât din jurul Focșaniului, cât și din județ, chiar dacă sunt de capacități mult mai mici.