Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

ANAF înfiinţează servicii regionale de verificări fiscale. „Cel din Iaşi îl verifică pe cel din Vrancea“


ANAF a început inspecțiile fiscale pentru zece persoane cu averi mari, în cazul cărora existau discrepanțe de milioane de euro între valoarea averii și valoarea rezultată din impozitele plătite, iar până la finele anului va întări serviciile regionale de verificări fiscale cu 200 de specialiști. „Consecința verificărilor pe eșantionul precedent din cele 30 de cazuri este că avem o creștere a veniturilor declarate din surse, să spunem, mai puțin uzuale, cum ar fi dividende realizate în străinătate. Oamenii, văzând că mai sunt și întrebați, sau că prieteni sau oameni din cercul de afaceri sau din cercul relațional au fost luați la întrebări, preferă să înceapă să declare. De fapt, derularea programului, care se va întinde și va fi o chestiune cu caracter permanent, dar care din păcate presupune parcurgerea unor proceduri extrem de laborioase, nu va avea ca rezultat principal constatarea unor venituri suplimentare atrase la bugetul statului. Principala consecință pozitivă o constituie creșterea nivelului declarat al veniturilor de la momentul când un astfel de program are impact în spațiul public”, a declarat pentru MEDIAFAX președintele ANAF, Gelu Åžtefan Diaconu.
    Åžeful Fiscului a adăugat că pe eșantionul precedent, verificat în 2013 -2014, veniturile declarate au crescut substanțial, chiar dacă ANAF nu a început inspecții fiscale, iar această situație demonstrează că scopul programului a fost atins, de creștere a gradului de conformare voluntară. Diaconu a anunțat că până la finele anului vor fi selectate 200 de persoane dintr-un număr de 400 de propuneri pentru înființarea serviciilor regionale de verificări fiscale. Cei selectați vor urma cursuri de pregătire profesională specifică și își vor începe activitatea de la 1 ianuarie 2015. „Vom selecta riguros, inclusiv cu verificări specifice altor autorități ale statului. Aici, vă puteți imagina, nu putem angrena persoane asupra cărora planează unele suspiciuni legate de integritate, persoane care nu au un background profesional perfect”, a continuat șeful ANAF.
    Serviciile regionale se vor subordona doar administrativ direcțiilor regionale ale Finanțelor Publice, dar vor avea prin regulamentul de organizare și funcționare un grad de autonomie sporit, urmând să fie în directa coordonare metodologică a Direcției de Verficări Fiscale din cadrul ANAF central. „În paralel vom finaliza eșantioanele cu persoanele fizice în profil teritorial pentru care aplicarea criteriilor de selectivitate ne arată o discrepanță peste nivelul legal acceptat dintre veniturile obținute și averea personală și veniturile declarate din evidențele noastre de date. Din acest eșantion în profil teritorial la nivelul fiecărui județ se vor extrage între 15 și 40 de cazuri pentru care se vor declanșa verificările preliminare. Acest număr este stabilit în funcție de capacitatea administrativă de control a fiecărui regiuni și numărul de cazuri identificate în fiecare regiune. Una este Bucureștiul și una este regiunea Craiova”, a adăugat Diaconu.
    El a precizat că verificările asupra persoanelor fizice rezultate din eșantionare vor fi efectuate de către inspectori din cadrul serviciilor de verificări fiscale din afara județului. „Cel din Iași îl verifică pe cel din Vrancea, ca să evităm pe cât posibil anumite relaționări. Noi eșantionarea o facem de la centru, bazele de date le avem aici, numai că, practic, pe cel de Vaslui îl întrebăm: «Tu alte criterii mai ai? Cine mai e cu averea acolo? Uite, cel mai vestit manelist din Moldova e la noi, ăla are casă, masă, amantă ș.a.m.d. Ia să vedem ce venituri are declarate, mie nici nu-mi apare aici la centru». Prin aplicarea unui criteriu specific, dar pe care-l definim ca atare și trebuie să fie cât mai neutru și cât mai obiectiv”, a completat Diaconu.
    Åžeful Fiscului a arătat că pentru cazurile mai pușin relevante inspecția fiscală va fi realizată și de către inspectorii din județul respectiv, dar mai curând cu titlu de excepție. Primele discuții pentru înființarea departamentului de control al marilor averi au avut loc în anul 2009, iar ulterior această structură a făcut obiectul planului de restructurare a ANAF convenit cu Banca Mondială.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?