Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Prima carte de bucate cu rețete de preparare a florilor


Flori de soc sau de salcâm pane, flori de bostan sau de dovleac umplute cu carne sunt doar câteva dintre rețetele culinare incluse în „Floarea’n bucate”, prima carte de bucate dedicată florilor, care va vedea lumina tiparului în curând. Publicația ce include aceste rețete a fost realizată la inițiativa Fundației Adept, în cadrul proiectului Flori de câmp — Wild Flower Europe, finanțat de Comisia Europeană prin Fondul pentru Cultură, și în care sunt implicate organizații din încă patru țări: Bulgaria, Anglia, Slovenia și Croația. „Totul a pornit de la acest proiect în care sărbătorim plantele și florile în special. Ne-am gândit ce putem să facem pentru a reaminti oamenilor că în tradiția și în cultura noastră florile se folosesc în mâncare destul de des. Sau mai bine spus se foloseau și acum am cam uitat. Am discutat cu doi maeștri bucătari și aceștia au avut amabilitatea să ne împărtășească din rețetele lor. Noi uităm uneori că natura ne dăruiește tot ce avem și atunci am spus că trebuie să reamintim și oamenilor că totuși folosim și florile la mâncare, nu doar ne uităm la ele și constatăm ce frumoase sunt”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Laura Chirilă, din cadrul Fundației Adept.
    O inedită rețetă din cartea de bucate menționată este cea propusă de maestrul bucătar Mircea Groza pentru prepararea florilor de salcâm pane: din ouă, lapte, făină, puțină sare, zahăr vanilat se face o cocă subțire, ca la clătite; se spală florile și frunzele; florile se lasă puțin ude, se trec prin cocă și se prăjesc în baie de ulei; se pun pe un grătar sau pe hârtie absorbantă să se scurgă tot surplusul de ulei; frunzele se șterg și se prăjesc fără cocă, devin crocante; se servesc stropite cu miere de albine sau presărate cu zahăr praf.
Pe lângă rețetele cu flori, cartea include și rețete cu fructe de pădure sau ciuperci de pădure.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?