Reprezentanții sindicatului ENET au avertizat, ieri, asupra situației în care se află producătorul de energie termică. Sindicaliștii arată că, în condițiile automatizării, mulți oameni de la societate își vor pierde locurile de muncă și trebuie găsite soluții pentru aceștia, iar înființarea unei societăți care să asigure servicii ar fi o oportunitate pentru forța de muncă ce ar urma să fie disponibilizată. Liderul BNS Vrancea, Dumitru Adam a arătat că trebuie găsite soluții pentru acești muncitori pentru că „sunt oameni cu experiență în acest domeniu și care cu greutate ar putea fi recalificați în alte meserii”.
Cornel Tofan, lider de sindicat la ENET spune că memoriul către Prefectură privind situația de la societate a fost întocmit la un moment critic, când utilajele societății au fost scoase la licitație publică și exista riscul închiderii societății. „Odată cu vânzarea la licitație a acestor instalații, era normal ca și personalul respectiv să dispară”, a afirmat liderul sindical. Chiar dacă problema a fost rezolvată parțial, printr-un proces în instanță, sindicaliștii cer în continuare ca Guvernul să se implice și să susțină eforturile de redresare a activității de la ENET. În acest sens a fost trimis un memoriu către Guvern, respectiv premierului Victor Ponta și vice-prim ministrului Liviu Dragnea, în care este prezentată situația de la ENET.
Prefectul Nicușor Halici le-a transmis sindicaliștilor că știe problema de la ENET și va susține măsurile întreprinse pentru ca această societate să funcționeze în continuare și să ofere servicii focșănenilor. „Deocamdată situația este încurajatoare. Enetul a început să redevină eficient, a început să producă profit, în sensul de a încerca să își achite datoriile acumulate”, a explicat prefectul Nicușor Halici.
Merchea speră în procedura concordatului preventiv
Soluția pentru salvarea de la faliment a ENETului este aprobarea de către creditori a procedurii concordatului preventiv. Este portița legală prin care creditorii unei firme sunt de acord cu restructurarea datoriilor pentru ca aceasta să funcționeze în continuare. Ori, în cazul ENET, dacă sunt vândute la licitație toate bunurile societății nu pot fi acoperite nici măcar datoriile către fisc. Singura soluție este ca societatea să funcționeze în continuare, să fie diminuate pierderile, iar prin performanțele noii centrale și modernizările din rețele să reintre pe profit încât să achite datoriile.
Directorul ENET, Manole Merchea, a arătat că procedura concordatului preventiv ar putea salva situația producătorului. Potrivit directorului, singura amenințare pentru ENET „vine de la ANAF”. „Celelalte probleme sunt rezolvate, avem eșalonări cu marii creditori, nu avem probleme cu furnizorul de gaze, nu avem probleme cu furnizarea de apă caldă și căldură. Dacă am duce la bun sfârșit procedura de concordat preventiv am rezolva problema de la ENET”, a afirmat Manole Merchea. Acesta a explicat că discuțiile sunt blocate la nivelul ANAF din cauza funcționarilor de la Oficiul Juridic care nu vor să aprobe restructurarea datoriilor. „Este nedrept să nu dai unei societăți posibilitatea să se redreseze dacă avem această posibilitate”, a continuat Merchea.
Acesta a arătat că datele pentru primul semestru sunt încurajatoare și arată posibilitatea de redresare a ENET-ului. Astfel, a crescut cu 72% cantitatea de energie electrică furnizată, au scăzut cu 21% pierderile din rețea, consumul a fost redus cu 8%. De asemenea, debranșările sunt la jumătate față de anul trecut, iar datoriile față de distribuitorul de gaze, GDF sunt la jumătate față de 2013. Nu în ultimul rând, pierderile totale ale societății s-au redus cu 37% pe primul semestru față de anul trecut iar veniturile din exploatare au crescut cu 6%. „Societatea se află pe un trend bun și ar fi păcat să o scoatem la fier vechi. O parte dintre instalațiile scoase la licitație deservesc centrala veche și centrala nouă iar fără acestea s-ar închide societatea”, a precizat Manole Merchea care a mulțumit conducerii Prefecturii pentru ajutorul acordat la rezolvarea problemelor societății.
Mediator în disputa celor de la ENET cu fiscul, prefectul Nicușor Halici a arătat că inspectorii fiscali nu au făcut decât să aplice legislația fiscală. Prefectul a arătat că va susține demersurile celor de la ENET pentru obținerea aprobărilor din partea ANAF. „Facem demersuri pentru această procedură de concordat preventiv sau pentru modificări legislative referitor la această procedură de concordat”, a arătat prefectul Nicușor Halici.
Cel mai mare datornic la stat
Conducerea Fiscului vrâncean spune că instituirea sechestrului pe bunurile ENET se datorează datoriilor mari ale societății. Datoriile practic s-au triplat în ultimii ani, când producătorul de energie termică a fost administrat de Direcția Generală a Marilor Contribuabili de la București, iar funcționarii de acolo nu au dat prea mare atenție situațiilor datoriilor și nu au fost interesați să recupereze banii datorați bugetului de stat. Åeful Administrației Județene a Finanțelor Publice, Marian Lungu, a arătat că funcționarii fiscului și-au făcut datoria și au aplicat măsurile de executare silită prevăzute de lege. „ENET este cel mai mare datornic în viață pe care îl avem în județ. Sunt datorii de 6 milioane la bugetul de stat și de încă 55 milioane lei pentru împrumutul contractat. Noi doar ne-am făcut treaba, conform procedurilor. Consider că trecerea la Direcția Generală a Marilor Contribuabili de la București le-a făcut mai mult rău decât bine pentru că și-au triplat datoriile în această perioadă”, a afirmat șeful de administrație Marian Lungu.